Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

ΗΠΑ: Νέα αποτυχία εκλογής του Μακάρθι στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Αδιέξοδο χωρίς τέλος στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, μετά τη νέα αποτυχία του Ρεπουμπλικανού Κέβιν Μακάρθι να εκλεχθεί στη θέση του Προέδρου.

Για όγδοη φορά απέτυχε να εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Κέβιν Μακάρθι, για να διαδεχτεί την Νάνσι Πελόζι, με το μπλοκ των «ανταρτών» από το κόμμα του να εξακολουθεί να περιλαμβάνει 20 βουλευτές. 

Ο Μακάρθι θα άντεχε να χάσει το πολύ τέσσερις αν ήθελε να εκλεγεί στο αξίωμα.

Κατά την όγδοη ψηφοφορία, την Πέμπτη, ο Κέβιν Μακάρθι συγκέντρωσε 201 ψήφους και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Χακίμ Τζέφρις, πλειοψήφησε με 212 ψήφους (όχι αρκετές για να εκλεγεί γιατί χρειάζονται τουλάχιστον 218). 

Ο Μπάιρον Ντόναλντς, ο υποψήφιος των «ανταρτών συγκέντρωσε 17 ψήφους, τρεις λιγότερες από χθες. Δύο ψήφισαν τον Ρεπουμπλικανό βουλευτή Κέβιν Χερν που δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο να γίνει πρόεδρος του σώματος

Η Βικτόρια Σπαρτς, Ρεπουμπλιανή βουλευτής, ψήφισε και πάλι «παρών», όπως είχε πράξει και χθες.

Μία ψήφος πήγε στον… Ντόναλντ Τραμπ από τον βουλευτή Ματ Γκετζ. Δεν μπορεί να αγνοήσει κανένας και τον συμβολικό χαρακτήρα αυτής της επιλογής, μία ημέρα πριν από την επέτειο των τραγικών γεγονότων του  2021 και την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο όπου συνεδριάζει η Βουλή. 

Δίπλα του η βουλευτής Μάρτζορι Τείλορ Γκριν, μια από τις πιο φανατικές υποστηρίκτριες του πρώην προέδρου χαμογελούσε ικανοποιημένη, ενώ πολλοί παριστάμενοι μουρμούριζαν με έκπληξη.

Όσο και αν φαίνεται περίεργο, η ψήφος του Ματ Γκετζ είναι έγκυρη. Οι βουλευτές μπορούν να προτείνουν όποιον θέλουν για την προεδρία του σώματος, ακόμη και πρόσωπα που δεν είναι μέλη του σώματος. Αν δεν θέλουν να στηρίξουν κανένα υποψήφιο, μπορούν να απέχουν από την ψηφοφορία ή να ψηφίσουν «παρών».

Μία από τις ψήφους υπέρ του Χερν ήταν από την «σκληρή» βουλευτή Λόρεν Μπόμπερτ, που στήριξε τον Χερν γιατί είναι «υποψήφιος της συναίνεσης».

Ο Μακάρθι όμως αρνείται να «παραμερίσει» όπως του ζητούν με επιμονή όλο και περισσότεροι. Το CNN σημειώνει ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα κερδίσει.

Στην έβδομη ψηφοφορία, λίγο νωρίτερα, ο Μακάρθι συγκέντρωσε 201 ψήφους και ο Τζέφρις 212 ψήφους, ο Ντόναλντς 19 ψήφους, μία λιγότερη από χθες, μία ο Τραμπ ενώ μία ψήφος ήταν «παρών».

Σε κάθε περίπτωση, χωρίς πρόεδρο, η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι πρακτικά ανύπαρκτη, καθώς ούτε οι βουλευτές μπορούν να ορκιστούν ούτε να λειτουργήσουν οι επιτροπές και η ολομέλεια.

Η διχόνοια στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών έχει παραλύσει τη διαδικασία. Μέλη της πιο συντηρητικής μερίδας του κόμματοες, οι «αντάρτες» βουλευτές επωφελούνται από την οριακή πλειοψηφία (222-212) που εξασφάλισε η παράταξη στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2022 για να θέσουν τους όρους τους — αφού, χωρίς αυτούς, ο Κέβιν Μακάρθι απλούστατα δεν μπορεί να εκλεγεί. Η Αμερική θέλει «νέο πρόσωπο, νέο όραμα, νέα ηγεσία», επιχειρηματολόγησε ο θυελλώδης Τσιπ Ρόι, βουλευτής που εκπροσωπεί το Τέξας.

Μετά την έβδομη ψηφοφορία, ο Γκετζ έβαλε ευθέως τους όρους του. Σε δημοσιογράφους είπε ότι είτε θα αποσυρθεί ο Μακάρθι ή «θα φτιάξουμε έναν ζουρλομανδύα από τον οποίο δεν θα μπορέσει να ξεφύγει».
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 2 Μαΐου

Γεγονότα 1335 - Ο δούκας Όθων της Αυστρίας γίνεται δούκας της Καρινθίας. 1536 - Η βασίλισσα της Αγγλίας, Άννα Μπολέυν, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται κατηγορούμενη για μοιχεία...

Νετανιάχου σε Μπλίνκεν: Δε θα δεχθώ μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον τερματισμό του πολέμου

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε σήμερα στην Ιερουσαλήμ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι ...

Deutsche Welle: Ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου ετοιμάζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Η ισραηλινή κυβέρνηση βλέπει με ανησυχία προς τη Χάγη. Εκεί είναι η έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), το οποίο, όπως λέγεται, ετοιμάζει μέσα στην εβδομάδα διεθνές ένταλ...

Φόρτωση άρθρων...