Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

ΗΠΑ: Θρίλερ για τον έλεγχο της Γερουσίας - Μάχη σε τρεις Πολιτείες

Πλανήτης

Συνεχίζεται το θρίλερ που εκτυλίσσεται στις ΗΠΑ για τον έλεγχο της Γερουσίας, καθώς η μάχη ακόμα δεν έχει κριθεί.

Οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να πάρουν μόνο μία έδρα για να πάρουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 100 εδρών, κάτι που θα τους επιτρέψει να μπλοκάρουν μεγάλο μέρος της ατζέντας του Δημοκρατικού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

Μέχρι τώρα, η Γερουσία είναι σχεδόν μοιρασμένη μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, αν και οι τελευταίοι διατηρούν τον έλεγχο χάρη στην ψήφο της αντιπροέδρου Kαμάλα Χάρις. Αν δεν υπάρξουν ανατροπές σε Τζόρτζια, Αριζόνα και Νεβάδα, η Γερουσία θα μοιραστεί στους δύο μεγάλους πολιτικούς σχηματισμούς, με 50 γερουσιαστές στον καθένα,

Το βράδυ της Τετάρτης, οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνταν με 49 - 48 στη κούρσα για την ανανέωση της Γερουσίας, ενώ εκκρεμούσαν εκλογές σε τρεις Πολιτείες. Κατά πάσα πιθανότητα, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εξασφαλίσει άλλη μία Πολιτεία, τη Νεβάδα - και θα φτάσουν τις 50 έδρες, όσες δηλαδή κατείχαν από τις προηγούμενες εκλογές.

Οι Δημοκρατικοί με ασφάλεια θα πάρουν άλλη μία έδρα στην Αριζόνα και θα φτάσουν τις 49. Όμως, η μάχη θα κριθεί στις 6 Δεκεμβρίου, καθώς τότε θα κληθούν οι ψηφοφόροι της Τζόρτζια για έναν δεύτερο εκλογικό γύρο καθώς ο Δημοκρατικός υποψήφιος που προηγείται ελαφρά δεν εξασφαλίζει το 50%+1 , λόγω της ύπαρξης τρίτου υποψηφίου. 

Τρεις είναι πολιτείες-«κλειδιά» στις οποίες θα κριθεί το «παιχνίδι».

Στην Αριζόνα, ο Δημοκρατικός υποψήφιος Μάρκ Κέλι εμφανίζεται ελαφρώς πιο μπροστά από τον προωθούμενο από τον Ντόναλντ Τραμπ υποψήφιο Μπλεικ Μάστες, ωστόσο έχει καταμετρηθεί μόνο το 69% των ψήφων.

Στη Νεβάδα, ο Ρεπουμπλικανός Άνταμ Λάξαλτ εμφανίζεται πρώτος έναντι της Δημοκρατικής Κάθριν Κορτέζ Μάστο, με καταμετρημένο το 80% των ψήφων.

Στη Τζόρτζια, ωστόσο, τα πράγματα περιπλέκονται καθώς θα διεξαχθεί και δεύτερος γύρος αναμέτρησης στις 6 Δεκεμβρίου, γεγονός που σημαίνει ότι ο υποψήφιος καλείται να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50% για να αναδειχθεί νικητής από τον πρώτο γύρο.

Ουισκόνσιν

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρον Τζόνσον νίκησε τον Δημοκρατικό Μαντέλα Μπαρνς, τον αντικυβερνήτη της πολιτείας. Οι δηλώσεις του Τζόνσον, που αμφισβητεί τα εμβόλια για τον COVID-19 και τις εκλογές του 2020, τον έκαναν στόχο για τους Δημοκρατικούς, αλλά ο Τζόνσον θεωρείται «σκληρό καρύδι».

Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστήριξαν ότι ο Μπαρνς ήταν πολύ ριζοσπαστικός για την πολιτεία, δείχνοντας την προηγούμενη υποστήριξή του σε προοδευτικές πολιτικές όπως το Medicare for All και μια φωτογραφία του 2018 στην οποία κρατά ένα πουκάμισο που γράφει "Κατάργηση του ICE", αναφερόμενος σε μια υπηρεσία επιβολής της μετανάστευσης.

Τζόρτζια

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ράφαελ Γουόρνοκ θα πάει σε δεύτερο γύρο στις 6 Δεκεμβρίου εναντίον του Ρεπουμπλικανού πρώην αστέρα του κολεγιακού ποδοσφαίρου Χέρσελ Γουόκερ, ο οποίος υποστηρίζεται από τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και οι δύο δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το όριο του 50% που απαιτείται για τη νίκη στον πρώτο γύρο.

Ο Γουόκερ είχε στιγματιστεί από μια σειρά σκανδάλων, συμπεριλαμβανομένων των καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία. Όντας ένθερμος υποστηρικτής κατά των αμβλώσεων, η εκστρατεία του r συγκλονίστηκε από αναφορές ότι πλήρωσε για πολλές πρώην συντρόφους του για να κάνουν αμβλώσεις στο παρελθόν.

Ο Γουόρνοκ, ο οποίος υπηρετεί ως πάστορας στην εκκλησία της Ατλάντα, με επικεφαλής τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, κέρδισε απρόσμενα τη νίκη σε ειδικές εκλογές στις αρχές του 2021, δίνοντας στους Δημοκρατικούς τον έλεγχο της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα στη Νεβάδα και την Αριζόνα, τα τελικά αποτελέσματα στην Τζόρτζια ίσως να καθορίσουν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Αριζόνα

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μαρκ Κέλι, πρώην αστροναύτης και σύζυγος της πρώην εκπροσώπου των ΗΠΑ Γκάμπι Γκίφορντς, αντιμετωπίζει τον Μπλέικ Μάστερς, έναν Ρεπουμπλικανό που υποστηρίζεται από τον Τιέλ. Η πολιτεία είναι ένα πρώην προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων όπου οι Δημοκρατικοί έχουν σημειώσει κέρδη στις πρόσφατες εκλογές - ο Μπάιντεν κέρδισε την πολιτεία με 0,3% το 2020.

Ο Mάστερς προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από αμφιλεγόμενα σχόλια που υποδηλώνουν ότι η Κοινωνική Ασφάλιση πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, ενώ ορόσφατα διέγραψε επίσης τμήματα του ιστότοπου της εκστρατείας του όπου υποστήριζε την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων.

Νεβάδα

Η Δημοκρατική Κάθριν Κορτέζ Μάστο, η πρώτη Λατίνα που υπηρέτησε στη Γερουσία, υπερασπίζεται την έδρα της ενάντια στον γενικό εισαγγελέα της πολιτείας Aνταμ Λαξάλτ, έναν Ρεπουμπλικανό που πρωτοστάτησε στις προσπάθειες του κόμματός του να ανατρέψει τη νίκη του Μπάιντεν εκεί στις εκλογές του 2020.

Η Κορτέζ Μάστο έχει δώσει έμφαση στα δικαιώματα των αμβλώσεων και σε μια πολιτεία όπου το 30% του πληθυσμού είναι Λατίνοι, οι αναλυτές παρακολουθούν αν αυτοί οι ψηφοφόροι θα συνεχίσουν να στρέφονται προς τους Ρεπουμπλικάνους ή αν οι Δημοκρατικοί μπορούν να αντιστρέψουν αυτή την τάση.

Πενσυλβάνια

Ο Τζον Φέτερμαν, ο αντικυβερνήτης της πολιτείας των Δημοκρατικών νίκησε τον Μεχμέτ Οζ, έναν Ρεπουμπλικανό τηλεοπτικό παρουσιαστή και καρδιοχειρουργό, στενό σύμμαχο του Τραμπ.

Η κούρσα φάνηκε να εντείνεται τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα μετά από μια δύσκολη παρουσία από τον Φέτερμαν, ο οποίος ζει με τις συνέπειες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου που υπέστη τον Μάιο.

Ο Οζ είχε πει μεταξύ άλλων ότι οι «τοπικοί πολιτικοί» πρέπει να συμμετέχουν στην απόφαση μιας γυναίκας να κάνει έκτρωση.

Νιού Χάμσαιρ

Η νυν Δημοκρατική Μάγκι Χασάν κράτησε τη θέση της ενάντια στον Ρεπουμπλικανό Ντον Μπόλντουκ, έναν συνταξιούχο στρατηγό του αμερικανικού στρατού που υπερασπίζεται την άποψη του Τραμπ ότι οι εκλογές του 2020 είχαν κλαπεί.

Η έδρα θεωρήθηκε κορυφαία ευκαιρία για τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά ορισμένες από τις δηλώσεις του Μπόλντουκ - συμπεριλαμβανομένης της δήλωσης ότι το FBI πρέπει να καταργηθεί και ότι ενστερνίζεται τις συνωμοσίες για τον COVID-19 – το έκαναν αδύνατο να κερδίσει υποστήριξη πέρα από τη δεξιά βάση του, παρότι μετά την υποψηφιότητά του προσπαθεί να μετριάσει τις θέσεις του.

Ποια είναι η γενικότερη εικόνα

Μερικές από τις πιο σημαντικές νίκες των Δημοκρατικών την Τρίτη ήταν σε πολιτείες όπου παρουσίασαν μια απροσδόκητα ισχυρή επίδοση.

Στο Μίσιγκαν, οι Δημοκρατικοί ανέλαβαν τον έλεγχο σε Γερουσία και Βουλή για πρώτη φορά από το 1983. Η Κυβερνήτις Γκρέτσεν Γουίτμερ, Δημοκρατικός, επανεξελέγη επίσης για δεύτερη θητεία, δίνοντας στους Δημοκρατικούς τον πλήρη έλεγχο της πολιτειακής κυβέρνησης σε μια από τις πιο ανταγωνιστικές πολιτείες.

Οι Δημοκρατικοί πήραν επίσης τον έλεγχο και των δύο τμημάτων του νομοθετικού σώματος στη Μινεσότα, ενώ διατήρησαν τον έλεγχο στο Μέιν.

Επίσης, οι Δημοκρατικοί εμπόδισαν τους Ρεπουμπλικάνους να αποκτήσουν υπερπλειοψηφία στο Ουισκόνσιν και τη Βόρεια Καρολίνα, διασφαλίζοντας ότι οι Δημοκρατικοί κυβερνήτες και στις δύο πολιτείες εξακολουθούν να έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αυστραλία: Κατηγορίες για τρομοκρατία σε βάρος του 16χρονου που μαχαίρωσε επίσκοπο στο Σίδνεϊ

Χιλιάδες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν σήμερα σε τεμένη ανά το Σίδνεϊ για την προσευχή της Παρασκευής παρά την ανησυχία για επιθέσεις αντεκδίκησης μετά την απαγγελία κατηγοριών για τ...

Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν - «Καταρρίψαμε 3 drones» λέει η Τεχεράνη

Νέο παγκόσμιο συναγερμό προκάλεσαν τα ξημερώματα της Παρασκευής οι πληροφορίες από Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλούνται ABC, CNN, NBC, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ χτύπησε...

Σαν σήμερα - 19 Απριλίου

Γεγονότα 531 – Μάχη του Καλλίνικου: Ο Βυζαντινός στρατός υπό τις οδηγίες του Βελισαρίου ηττάται από τους Πέρσες στη βόρεια Συρία 1770 – Ο πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ αντικρίζει την...

Φόρτωση άρθρων...