Παρασκευή
09 Μαΐου 2025

Κατασκοπευτικό θρίλερ στην Αλεξανδρούπολη: Το προφίλ του 59χρονου Γεωργιανού – Η «διπλή ζωή»

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη ζωή του 59χρονου από τη Γεωργία, ο οποίος συνελήφθη την Τρίτη στην Αλεξανδρούπολη με την κατηγορία της κατασκοπείας. Ο 59χρονος φωτογράφιζε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Ο 59χρονοςβρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα, ζει στην Αλεξανδρούπολη μαζί με τη σύζυγό του, ενώ εργαζόταν ως τεχνίτης και ελαιοχρωματιστής.

Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε μετά τη σύλληψή του έπειτα από κοινή επιχείρηση της ΕΥΠ και της ΕΛΑΣ εμπλέκεται σε υπόθεση κατασκοπείας.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Αστυνομίας και όπως προέκυψε από την έρευνα και την ομολογία του, φωτογράφιζε και βιντεοσκοπούσε στρατιωτικό υλικό δρώντας για λογαριασμό έτερου ατόμου, στο οποίο και απέστειλε το σχετικό υλικό μέσω κρυπτογραφημένης εφαρμογής.

Το άλλο άτομο της ανακοίνωσης είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας επίσης ομογενής από τη Γεωργία, μέλος εγκληματικών οργανώσεων, ο οποίος ζούσε στο εξωτερικό και λειτουργούσε για λογαριασμό της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας, με σκοπό τη βιντεοσκόπηση και φωτογράφιση δραστηριοτήτων στη στρατιωτική βάση της Αλεξανδρούπολης.

Ο «στρατολογητής», που φέρεται να έχει συλληφθεί από μυστικές υπηρεσίες της Λιθουανίας, είχε πει στον 59χρονο να του στέλνει υλικό προκειμένου να το διαβιβάζει στην GRU, τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας, και εκείνος θα του έδινε μεγάλα οικονομικά ανταλλάγματα κάθε μήνα.

Ο 59χρονος έστελνε φωτογραφίες και βίντεο στον «στρατολογητή»

Ο 59χρονος, με έντονα φιλορωσικά αισθήματα, φέρεται να είχε πει στον «στρατολογητή» του: «Δεν θέλω λεφτά, κάνε και δώσε ό,τι θες, εγώ υπηρέτησα στη Σιβηρία και θα το κάνω για τη μαμά Ρωσία».

Στο κινητό τηλέφωνο του 59χρονου εντοπίστηκαν πολλά βίντεο και φωτογραφίες με κινήσεις στρατιωτικών οχημάτων, στρατευμάτων, του λιμανιού και άλλων στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Το συγκεκριμένο υλικό, σύμφωνα με ομολογία του, το έστελνε στον «στρατολογητή» μέσω κρυπτογραφημένης εφαρμογής. Ο 59χρονος φαίνεται να ενημέρωνε αναλυτικά για το υλικό που διαβίβαζε, αναφέροντας «σήμερα είχαμε παραλαβή», «αυτά είναι τα φορτηγά που έφυγαν» και άλλες τέτοιου είδους κρίσιμες πληροφορίες.

Τα στελέχη της ΕΥΠ, αναλύοντας τις σχετικές πληροφορίες και τους τρόπους δράσης της ρωσικής στρατιωτικής μυστικής υπηρεσίας, που ειδικεύεται σε πράξεις δολιοφθοράς και ανορθόδοξες τακτικές, όπως δολοφονίες, βομβιστικές επιθέσεις και άλλα, δεν μπορούσαν να αποκλείσουν την περίπτωση δολιοφθοράς στις βάσεις της Αλεξανδρούπολης, ακόμη και ως αντίποινα για την αποστολή πολεμικού υλικού από τη χώρα μας στην Ουκρανία.

Η GRU συνηθίζει να χρησιμοποιεί για τη στρατολόγηση ατόμων τη μέθοδο «criminals proxy» (πληρεξούσιους εγκληματίες), ως ενδιάμεσους «εν υπνώσει» παράνομους κατασκόπους, τους οποίους ενεργοποιεί όταν εκείνη επιθυμεί για συγκεκριμένους σκοπούς, ανάλογα με τη διαβάθμιση των ενεργειών στις οποίες μπορούν να προβούν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βόλος: Προκαταρκτική έρευνα για το περιστατικό με την 4χρονη που υπέστη εγκαύματα από καυτό νερό σε παιδικό σταθμό

Την διενέργεια αυτεπάγγελτης επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης διάταξε η εισαγγελέας Ανηλίκων Βόλου για το περιστατικό με το 4χρονο κορίτσι, που υπέστη εγκαύματα την Τρίτη το μεση...

Φόρτωση άρθρων...