Τετάρτη
22 Μαΐου 2024

O περίεργος χειμώνας του πλανήτη Άρη (εικόνες)

Πλανήτης

Στον πλανήτη Άρη χιονονιφάδες έχουν σχήμα κύβου και το μεγαλύτερο μέρος του χιονιού δεν αποτελείται καν από νερό.

«Όταν ο χειμώνας έρχεται στον Άρη, η επιφάνεια του πλανήτη μεταμορφώνεται σε ένα απόκοσμο εορταστικό σκηνικό», αναφέρει η NASA σε ανακοίνωσή της.

Ένα μέρος του πάγου που συσσωρεύεται τον χειμώνα σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη είναι κανονικός πάγος νερού, όπως ο πάγος που γνωρίζουμε στη Γη.

Το μεγαλύτερο μέρος είναι «ξηρός πάγος», δηλαδή πάγος διοξειδίου του άνθρακα, περισσότερο γνωστός ως ξηρός πάγος.

Χιόνι από πάγο νερού δεν πέφτει σχεδόν ποτέ στον Κόκκινο Πλανήτη. Επειδή η θερμοκρασία και η ατμοσφαιρική πίεση βρίσκονται σε τόσο χαμηλά επίπεδα, οι παγοκρύσταλλοι νερού που τυχαίνει να σχηματιστούν ψηλά στην ατμόσφαιρα εξαχνώνονται, δηλαδή μετατρέπονται απευθείας από στερεό σε αέριο, πριν φτάσουν στο έδαφος.

Μόνο το χιόνι διοξειδίου του άνθρακα πέφτει στην επιφάνεια, αν και κανένα μέρος του πλανήτη δεν δέχεται πάνω από ενάμισι μέτρο χιονόπτωσης, παρόλο που η θερμοκρασία σπάνια ανεβαίνει πάνω από το μηδέν ακόμα και στη διάρκεια του καλοκαιριού.

O περίεργος χειμώνας του πλανήτη Άρη
O περίεργος χειμώνας του πλανήτη Άρη

 

O περίεργος χειμώνας του πλανήτη Άρη

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τραγωδία στην πτήση Λονδίνο - Σιγκαπούρη: Ένας νεκρός από έντονες αναταράξεις - Αίματα, μάσκες οξυγόνου και αντικείμενα στο πάτωμα (βίντεο)

Ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες, εκ των οποίων οι επτά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, είναι ο τραγικός απολογισμός της πτήσης θρίλερ Λονδίνο-Σιγκαπούρη, της Singapore Airlines...

Φόρτωση άρθρων...