Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

«Ποτέ δεν ανακοινώσαμε χερσαία επιχείρηση» λένε οι Ισραηλινοί - Πιέσεις από τη Δύση να την καθυστερήσει μέχρι να απελευθερωθούν οι όμηροι

Η απελευθέρωση την Παρασκευή (20/10) των δύο Αμερικανών πολιτών που κρατούνταν από τη Χαμάς, σηματοδότησε την πιθανή απελευθέρωση περισσότερων από τους περίπου 200 που πιστεύεται ότι έχουν απαχθεί

Πλανήτης

«Ποτέ δεν ανακοινώσαμε ότι πρόκειται να γίνει χερσαία επιχείρηση», επέμεινε νωρίτερα ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας, αντισυνταγματάρχης Peter Lerner, στην εκπομπή Newshour του BBC.

Όσον αφορά τους εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους του ισραηλινού στρατού IDF κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα, ο Λέρνερ είπε ότι «αυτή τη στιγμή εκπαιδεύονται, εξοπλίζονται και επίσης τους ανατίθεται, αν χρειαστεί, να κινητοποιηθούν με συγκεκριμένα καθήκοντα που θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τον στόχο μας να καταστρέψουμε τη Χαμάς μια για πάντα».

Τις τελευταίες ημέρες, οι εκπρόσωποι του IDF τόνισαν ότι η τρέχουσα εστίαση είναι η εντατικοποίηση των αεροπορικών επιδρομών πριν από «το επόμενο στάδιο του πολέμου». Χθες φάνηκε να υπάρχει το πιο ξεκάθαρο μήνυμα μέχρι στιγμής από τον αρχηγό του επιτελείου του IDF Herzi Halevi: «Θα μπούμε στη Γάζα, θα μπούμε για μια επιχειρησιακή αποστολή». Οι παρατηρητές λένε ότι αυτό θα μπορούσε αρχικά να περιλαμβάνει περιορισμένες επιχειρήσεις.

Το Ισραήλ δέχεται έντονες πιέσεις από συμμάχους και οικογένειες Ισραηλινών να καθυστερήσει μια χερσαία επίθεση μέχρι να απελευθερωθούν οι όμηροι, συμπεριλαμβανομένων των ξένων υπηκόων. Την ίδια ώρα Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατηγορούν ότι η Χαμάς ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.

Και υπάρχει την ίδια ώρα πίεση στο Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο στη Γάζα περισσότερης βοήθειας που χρειάζεται απεγνωσμένα, ακόμη και να συμφωνήσει σε μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Το τελευταίο, σχολιάζει το BBC είναι κάτι που δεν βρίσκεται στην ατζέντα του Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

CNN: Οι ΗΠΑ πίεσαν το Ισραήλ να καθυστερήσει την εισβολή στη Γάζα για να απελευθερωθούν οι όμηροι

Σύμφωνα με το CNN, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πίεσε το Ισραήλ να καθυστερήσει την επικείμενη εισβολή του στη Γάζα, ώστε να επιτρέψει την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων της Χαμάς και την παροχή βοήθειας στη Γάζα.

Την είδηση γνωστοποίησαν δύο πηγές που έχουν ενημερωθεί για τις συζητήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.

Η απελευθέρωση την Παρασκευή (20/10) των δύο Αμερικανών πολιτών που κρατούνταν από τη Χαμάς, σηματοδότησε την πιθανή απελευθέρωση περισσότερων από τους περίπου 200 που πιστεύεται ότι έχουν απαχθεί από την τρομοκρατική οργάνωση μετά τις φονικές επιθέσεις της πριν από δύο εβδομάδες. 

«Η κυβέρνηση πίεσε την ισραηλινή ηγεσία να καθυστερήσει, λόγω της προόδου στο μέτωπο των ομήρων και της ανάγκης να φτάσουν φορτηγά με βοήθεια στη Γάζα», δήλωσε ένα πρόσωπο που γνωρίζει τις συζητήσεις, σύμφωνα με το CNN. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ δεν απάντησε αμέσως για σχόλια. 

Νετανιάχου: Εάν η Χεζμπολάχ εισέλθει πλήρως στον πόλεμο της Γάζας, θα επιφέρει καταστροφή στον Λίβανο

Δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Χεζμπολάχ θα εισέλθει πλήρως στον πόλεμο της Γάζας, ωστόσο, «εάν το πράξει θα επιφέρει καταστροφή στον Λίβανο», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Με αυτόν τον τρόπο ο Νετανιάχου προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ κατά του ανοίγματος ενός δεύτερου πολεμικού μετώπου με το Ισραήλ, δηλώνοντας ότι αν αυτό συμβεί, θα επιφέρει ισραηλινές επιδρομές ως αντίποινα με «ασύλληπτο» μέγεθος για τον Λίβανο.

Σε ένα επίσημο αντίγραφο της ενημέρωσης που έκανε ο Νετανιάχου σε άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο και σύμφωνα με όσα μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ίδιος τόνισε: «Δεν μπορώ να σας πω τώρα εάν η Χεζμπολάχ θα αποφασίσει να εισέλθει πλήρως στον πόλεμο της Γάζας».

Ο πόλεμος αυτός άρχισε μετά από μία καταστροφική συνοριακή επίθεση που έκανε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, ενώ είναι ζήτημα «ζωής ή θανάτου» για το Ισραήλ, πρόσθεσε ο Νετανιάχου.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομίας, Νιρ Μπαρκάτ, υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα κόψει «το κεφάλι του φιδιού» και θα εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν, εάν, η υποστηριζόμενη από την Τεχεράνη, λιβανέζικη Χεζμπολάχ εμλακεί στον πόλεμο.

Ισραήλ σε κατοίκους της Γάζας: Φύγετε αλλιώς θα θεωρηθείτε τρομοκράτες ή συνεργοί

Οι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν ότι έλαβαν νέες προειδοποιήσεις από τον στρατό του Ισραήλ να απομακρυνθούν από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς το νότιο, με την πρόσθετη προειδοποίηση ότι αν δεν το πράξουν, ενδέχεται να θεωρηθούν υποστηρικτές «τρομοκρατικής οργάνωσης».

Το μήνυμα αυτό μεταδόθηκε με φυλλάδια τα οποία έφεραν το όνομα και τον λογότυπο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και εστάλη μέσω ηχητικών μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα των ανθρώπων στη Γάζα.

«Επείγουσα προειδοποίηση προς τους κατοίκους της Γάζας. Η παρουσία σας βόρεια της Γουάντι Γάζα θέτει τη ζωή σας σε κίνδυνο. Όποιος επιλέξει να μην φύγει από τη βόρεια Γάζα (προς τις περιοχές) νότια της Γουάντι Γάζα ενδέχεται να ταυτοποιηθεί ως συνεργός τρομοκρατικής οργάνωσης», αναφέρει το φυλλάδιο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΟΗΕ: Με «θετικό πνεύμα» βλέπει η Χαμάς την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ

Επτά μήνες από την έναρξη του καταστροφικού πολέμου στη Μέση Ανατολή, η Χαμάς συνεχίζει να μελετά, με «θετικό πνεύμα», την πρόσφατη πρόταση κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ στη Λω...

Φόρτωση άρθρων...