Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Qatargate: Ο βασικός ύποπτος του σκανδάλου μένει στο «απυρόβλητο»

Παρασκήνιο

Το σκάνδαλο που συγκλονίζει αυτή την εποχή την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει όνομα και... επώνυμο. Και αν το μεν «Gate» κολλά στην ονομασία οποιουδήποτε σκανδάλου για να θυμίζει το σκάνδαλο Watergate της δεκαετίας του '70 στις ΗΠΑ, το πρώτο μισό του ονόματος της υπόθεσης δεν είναι εκεί τυχαία.

Το Κατάρ, η χώρα που διοργάνωσε το Μουντιάλ, κατηγορείται ότι δωροδοκούσε Ευρωπαίους αξιωματούχους και τους συμβούλους του για να μπλοκάρει ψηφίσματα και αποφάσεις της Ένωσης που θα μπορούσαν να του δημιουργήσουν πρόβλημα στη δημόσια εικόνα του.

Τα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται σ' αυτό όπως ο Παντσέρι, η Εύα Καϊλή και ο σύζυγός της Φρανσέσκο Τζόρτζι, αντιμετωπίζουν για τις πράξεις τους τις συνέπειες από τη Δικαιοσύνη, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στις χώρες προέλευσής τους. Το Κατάρ όμως;

Η ΕΕ «χρωστά» στο Κατάρ

Όπως αναφέρει η βελγική Le Soir, η εφημερίδα που έφερε το σκάνδαλο στο «φως», πως το Εμιράτο δεν έχει καμία επίπτωση από την όλη υπόθεση και γι αυτό υπάρχει εξήγηση και πρέπει να αναζητηθεί στην ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη.

Μιλώντας ανεπίσημα, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε στη βελγική εφημερίδα ούτε λίγο, ούτε πολύ, πως η ΕΕ «χρωστά» στο Κατάρ, το οποίο «διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο» μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, δίνοντας φυσικό αέριο στην Ένωση. «Η σχέση ΕΕ και Κατά θα γίνει πολύ πιο δύσκολη» ανέφερε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας πως ο Ζοζέπ Μπορέλ είχε την ευκαιρία να συζητήσει για την υπόθεση με τον υπουργό Εξωτερικών του Εμιράτου στις 20 Δεκεμβρίου και στο περιθώριο Συνόδου Κορυφής για τη Μέση Ανατολή, που έλαβε χώρα στην Ιορδανία.

«Συζήτησα όχι μόνο περιφερειακά θέματα και τις διμερείς μας σχέσεις, οι οποίες έχουν σημειώσει θετικές εξελίξεις πρόσφατα, αλλά και για τις συνεχιζόμενες έρευνες διαφθοράς κατά μελών και προσωπικού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εξέφρασα τις ανησυχίες μου για το σοβαρό αυτό ζήτημα και υπογράμμισα την πολιτική μηδενικής ανοχής της ΕΕ στο θέμα αυτό» τόνισε ο Μπορέλ σε δηλώσεις του.

«Στην Ντόχα αρνήθηκαν ότι το Κατάρ εμπλέκεται σε αυτή την υπόθεση, εξέφρασαν τη λύπη τους που δεν είχαν ενημερωθεί επίσημα για τους ισχυρισμούς από τις αντίστοιχες αρχές και δυσανασχέτησαν που κρίθηκαν με βάση τις εικασίες των μέσων ενημέρωσης. Συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε πλήρως μια ενδελεχή έρευνα από τις βελγικές δικαστικές Αρχές και το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να φτάσουμε στην ουσία αυτής της υπόθεσης» τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Το Κατάρ έχει συμφέρον από τη σχέση του με την ΕΕ

Και από την πλευρά του Κατάρ βέβαια δεν υπάρχει η παραμικρή διάθεση για να χαλάσουν οι σχέσεις με την ΕΕ. Πρόκειται άλλωστε για εξαιρετικό «πελάτη».

Το Κατάρ έχει το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου στον κόσμο. Είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική «Η ΕΕ θα ήταν ένα καλό μέρος ξεκινήσει, όπου οι τιμές είναι υψηλές: μια καλή συμφωνία για τους πωλητές!» αναφέρει στην ανάλυσή της η Le Soir.

«Παρά τα μέτρα που έχουμε λάβει, θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε έλλειμμα έως και 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το επόμενο έτος», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στις 12 Δεκεμβρίου. «Η πρώτη προτεραιότητα είναι προφανώς η προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου. Για το σκοπό αυτό, πρέπει φυσικά να εντείνουμε περαιτέρω τις προσπάθειές μας με τους διεθνείς εταίρους μας».

Ακόμα λοιπόν και αν οι βέλγικες αρχές κατηγορήσουν ανοιχτά το Κατάρ για τη δωροδοκία, οι σχέσεις της ΕΕ με το Κατάρ και το Qatar Gate θα παραμείνουν δύο εντελώς ξεχωριστά θέματα. «Το Κατάρ δεν θα βάλει το φυσικό αέριο στην ζυγαριά και τα κράτη μέλη δεν θα μεταδώσουν πολύ δυνατά το σκάνδαλο του Ευρωκοινοβουλίου. Τα ζητήματα εφοδιασμού με φυσικό αέριο δεν ξεπερνιούνται ποτέ από ζητήματα ηθικής» τονίζει ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων του Παρισιού.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι...

Η πρόταση δυσπιστίας απορρίφθηκε από 159 βουλευτές, καθώς στους 158 της Νέας Δημοκρατίας, προστέθηκε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κατσιβαρδάς που προέρχεται από τους "Σπαρτιάτες". ...

Το... rebranding του Τσίπρα δια χειρός Publicis (εικόνες)

Τα smartphones είναι μεγάλη διευκόλυνση, αλλά είναι και και ένα όπλο στα χέρια των αδιάκριτων. Οι επώνυμοι αυτού του πλανήτη δεν έχουν πια ησυχία, ούτε μέσα στο αεροπλάνο, στην πτή...

Φόρτωση άρθρων...