Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Ρωσία: Απαγόρευσε τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε χώρες που υιοθετούν το πλαφόν

Πλανήτης

Σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ρωσία, μετά την απόφαση της Ε.Ε. να εγκρίνει το πλαφόν στα 60 δολάρια ανά βαρέλι. 

Με απόφαση που υπογράφηκε από τη ρωσική Κυβέρνηση, θα απαγορευτούν από τον Φεβρουάριο οι εξαγωγές πετρελαίου στις χώρες που θα υιοθετήσουν την πολιτική του πλαφόν.

Πριν από έναν μήνα οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν στην επιβολή πλαφόν και η Μόσχα έσπευσε να προειδοποιήσει για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα είχε η συγκεκριμένη απόφαση. 

Τι σημαίνει η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Το σχέδιο του πλαφόν θα απαγορεύει τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου μέσω θάλασσας και τις υπηρεσίες που απαιτούνται για αυτή, όπως μεσιτεία, οικονομική βοήθεια και ασφάλιση, εάν τα φορτία αγοράζονται πάνω από το συμφωνημένο όριο τιμής.

Τα περισσότερα κράτη της G7 θα σταματήσουν να εισάγουν ρωσικό αργό μέχρι το τέλος του χρόνου.

Παρόμοιοι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου τιμών, για άλλα προϊόντα πετρελαίου αναμένεται να επιβληθούν τον Φεβρουάριο.

Στην πλέον σαφή παραδοχή εκ μέρους της Ρωσίας ότι το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου μειώνει τα έσοδα από τις εξαγωγές προχώρησε, νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Αντόν Σιλουάνοφ, παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, που υποστήριξε ότι το μέτρο είναι «ανόητο» και ότι δεν θα έχει επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών, το έλλειμμα στον ρωσικό προϋπολογισμό ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο από το 2% του ΑΕΠ που προβλέπεται το 2023. Απέδωσε δε την εξέλιξη στο πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, που συρρικνώνει τα έσοδα από τις εξαγωγές. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η Μόσχα αποκτά ένα επιπλέον δημοσιονομικό εμπόδιο, αφού δαπανά μεγάλα ποσά για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το πλαφόν έχει επιβληθεί στις 5 Δεκεμβρίου από την G7, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία, με στόχο να πιέσουν τη Μόσχα στην χρηματοδότηση του πολέμου. Η ρωσική πλευρά ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το πλαφόν ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 5%-7% στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Τιμές και περιορισμοί οι κίνδυνοι για το 2023

«Είναι πιθανό ένα μεγαλύτερο έλλειμμα στον προϋπολογισμό; Είναι πιθανό, αν τα έσοδα είναι χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι το επόμενο έτος; Οι κίνδυνοι των τιμών και οι περιορισμοί», δήλωσε ο Σιλουάνοφ στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, μια μείωση στον όγκο των ενεργειακών εξαγωγών είναι πιθανή, παρότι η Ρωσία επιδιώκει να απευθυνθεί σε νέες αγορές. «(Το πλαφόν) είναι σημαντικό στον βαθμό που σε εκείνες χώρες που έχουν θέσει το πλαφόν δεν θα υπάρξουν προμήθειες», είπε ο υπουργός. «Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν άλλες χώρες. Ναι, τα εφοδιαστικά κόστη θα αυξηθούν. Οι εκπτώσεις μπορεί να αλλάξουν ως αποτέλεσμα».

Ακόμα, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας πρόσθεσε πως αν οι ποσότητες συρρικνωθούν η Ρωσία έχει δύο πηγές επιπρόσθετης χρηματοδότησης: το Ταμείο Εθνικού Πλούτου (NWF), το οποίο συγκεντρώνει κρατικά αποθέματα, και τα δάνεια.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χαμάς: Απαρέγκλιτος όρος για την απελευθέρωση ομήρων ο τερματισμός του πολέμου

Η Χαμάς επανέλαβε σήμερα την απαίτησή της από το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της οποιαδήποτε συμφωνίας για την απελευθέρωση τ...

Ισπανία: Ποια είναι η Μπεγκόνια Γκόμεθ που ερευνάται για σκάνδαλο διαφθοράς και βάζει σε σκέψεις παραίτησης τον Σάντσεθ

Δικαστήριο της Μαδρίτης ανακοίνωσε την Τετάρτη (24/4) ότι άνοιξε προκαταρκτική έρευνα κατά της συζύγου του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, ως ύποπτη για «άσκηση επιρροής και δ...

Φόρτωση άρθρων...