Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Συναγερμός στην Ευρώπη με την υποπαραλλαγή «Kraken» - Τι αναφέρει το ECDC

Πλανήτης

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη με την υποπαραλλαγή «Kraken» του κορωνοϊού. H νέα και πιο επιθετική υποπαραλλαγή του κορωνοϊού, γνωστή ως «Kraken», έρχεται στην Ευρώπη αλλά με μια καθυστέρηση. 

Σύμφωνα με το Politico, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) έχει καλά και κακά νέα όσον αφορά τον XBB.1.5, την υποπαραλλαγή του κορωνοϊού με το προσωνύμιο «Kraken» που σαρώνει την Αμερική.

Τα κακά νέα είναι ότι ο XBB.1.5 εξαπλώνεται γρήγορα, πιθανότατα επειδή έχει κάποια μεγάλα πλεονεκτήματα έναντι των κυρίαρχων σήμερα στελεχών της παραλλαγής Omicron.

Τα καλά νέα είναι ότι η Ευρώπη έχει κάποιον χρόνο να προετοιμαστεί για το αν και πότε τα κρούσματα θα οδηγηθούν σε έξαρση.

«Υπάρχει πιθανότητα η παραλλαγή αυτή να έχει αυξητική επίδραση στον αριθμό των κρουσμάτων COVID-19 στην ΕΕ, αλλά όχι εντός του επόμενου μήνα, καθώς η παραλλαγή αυτή είναι επί του παρόντος παρούσα στην ΕΕ/ΕΟΧ μόνο σε πολύ χαμηλά επίπεδα», γράφει το Ευρωπαϊκό Κέντρο ECDC στην πρόσφατη αξιολόγησή του για το XBB.1.5.

Την Τετάρτη, η τεχνική επικεφαλής για τον κορωνοϊό τού Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μαρία βαν Κερκάβε, δήλωσε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανησυχεί για το πόσο γρήγορα η υποπαραλλαγή αντικαθιστά άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν.

Στις ΗΠΑ πήγε, από το 4% των κρουσμάτων που είχαν εντοπιστεί, στο 40% μέσα σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με τη συντονίστρια της αντίδρασης COVID-19 του Λευκού Οίκου.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό αν προκαλεί πιο σοβαρή λοίμωξη.

ΗΠΑ: Τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε εννέα ημέρες

Το ECDC γράφει ότι ο αυξημένος ρυθμός εξάπλωσης οφείλεται πιθανότατα στην ικανότητα του XBB.1.5 να αποφεύγει την προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος που παρέχεται από προηγούμενες λοιμώξεις ή εμβολιασμό. Έχει επίσης μια μετάλλαξη στην πρωτεΐνη spike -το τμήμα του ιού που συνδέεται με τα κύτταρα του ξενιστή-, η οποία μπορεί να του παρέχει κάποιο πλεονέκτημα.

Μέχρι τώρα, η υποπαραλλαγή είναι απλώς ένα στίγμα στο ραντάρ της Ευρώπης όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, δήλωσε το ECDC, αν και έχει ανιχνευθεί στη Δανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ισλανδία, το Βέλγιο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Πορτογαλία, τις Κάτω Χώρες και την Ιρλανδία.

Τα στοιχεία που προέρχονται από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι το XBB.1.5 εξαπλώνεται επιθετικά, με τα κρούσματα να διπλασιάζονται κάθε εννέα ημέρες.

Ο κίνδυνος είναι ότι η έκρηξη των κρουσμάτων συμπίπτει με μια ήδη δύσκολη περίοδο γρίπης και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), επιβαρύνοντας τα νοσοκομεία.

Στο Βέλγιο, οι αρχές δημόσιας υγείας κήρυξαν επιδημία γρίπης εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων, με την κορύφωση να αναμένεται σε τρεις ή τέσσερις εβδομάδες.

Αλλά επειδή η υποπαραλλαγή εκρήγνυται στις ΗΠΑ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Ευρώπη θα βρεθεί σύντομα στη δίνη του κυκλώνα, επισημαίνει το Politico.

«Μεγάλες διαφορές στην εξάπλωση των παραλλαγών έχουν παρατηρηθεί μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας», αναφέρει το ECDC.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Σε ασφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ μπορεί να οδηγήσει η κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη

Η κατάρρευση της γέφυρας «Francis Scott Key» στη Βαλτιμόρη, μετά από την πρόσκρουση σε αυτή του φορτηγού πλοίου «DALI» την Τρίτη, θα μπορούσε να οδηγήσει στη μεγαλύτερη πληρωμή ναυ...

Φόρτωση άρθρων...