Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Τι είναι το Long Cold: Πώς θα καταλάβετε αν το έχετε

Πλανήτης

Αν ξεπεράσατε μια λοίμωξη αλλά ακόμα νιώθετε εξαντλημένοι, τότε μπορεί να πρόκειται για μακροχρόνιο κρυολόγημα (long cold), σύμφωνα με μια νέα έρευνα. 

Όπως ακριβώς συμβαίνει με το long covid, όπου τα συμπτώματα παραμένουν μετά την υποχώρηση μιας λοίμωξης από Covid-19, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού μπορεί να συνεχίζουν να επηρεάζουν ανθρώπους που θεωρούν ότι έχουν ξεπεράσει το κρυολόγημα που είχαν.

Έρευνα του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο περιοδικό EClinicalMedicine του «The Lancet», διαπίστωσε ότι κάποιοι άνθρωποι φαίνεται ότι βιώνουν μακρόχρονα συμπτώματα κρυολογήματος (long cold) έπειτα από οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

«Αυτή η μελέτη είναι σημαντική όχι μόνο γιατί επαναλαμβάνει τον τεράστιο αντίκτυπο που μπορεί να έχει ο COVID-19 (μακροπρόθεσμα), αλλά γιατί τονίζει ότι άνθρωποι με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να αναρρώσουν από ένα οξύ επεισόδιο», δήλωσε η κύρια συγγραφέας της μελέτης Giulia Vivaldi, στατιστικολόγος και επιδημιολόγος στη μελέτη Covidence UK από το Queen Mary University του Λονδίνου.

Σύμφωνα με μελέτη του 2022, το 1,3% των παιδιών και το 6,9% των ενηλίκων ανέφεραν ότι είχαν Long Covid, τον οποίο οι συγκεκριμένοι ερευνητές όρισαν ως την ύπαρξη συμπτωμάτων που διαρκούν τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη λοίμωξη.

Στο πλαίσιο της τελευταίας επιστημονικής εργασίας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό EClinicalMedicine του The Lancet, διενεργήθηκε έρευνα σε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους, ρωτώντας τους να αναφέρουν εάν είχαν κάποιο από τα 16 συμπτώματα που έχουν καταγραφεί στο Long Covid, είπε η Vivaldi. Οι ερευνητές τους ρώτησαν επίσης εάν είχαν μολυνθεί από Covid-19, από άλλη λοίμωξη του αναπνευστικού ή τίποτα από τα δύο.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, οι άνθρωποι που είχαν μολυνθεί με Covid-19 και εκείνοι που είχαν άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού ήταν περισσότερο πιθανό να εμφανίσουν επίμονα συμπτώματα, σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν καμία από τις δύο λοιμώξεις από τον Μάιο του 2020.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα περιελάμβαναν κόπωση, ζάλη, δύσπνοια, δυσκολία συγκέντρωσης, προβλήματα μνήμης, στομαχικά προβλήματα, βήχα και διαταραχές ύπνου, ανέφερε η μελέτη.

Η έρευνα έλαβε υπόψη και άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να επηρέασαν αυτά τα συμπτώματα, δήλωσε η Vivaldi.

Οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμα να πούνε πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει ένα Long Cold σε σύγκριση με το Long Covid, αλλά ελπίζουν ότι τα νέα ευρήματα θα αποτελέσουν αφορμή για περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση, τη διάγνωση και τη θεραπεία των συνδρόμων μετά από μια λοίμωξη, αναφέρει η μελέτη.

Τόσο o SARS-CoV-2 όσο και οι άλλες οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις (ARI) σχετίζονται με ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων για περισσότερες από 4 εβδομάδες μετά την οξεία μόλυνση. Η έρευνα για τα μετα-οξέα επακόλουθα των αναπνευστικών λοιμώξεων θα πρέπει να επεκταθεί από τον SARS-CoV-2 για να συμπεριλάβει άλλα παθογόνα, αναφέρεται στην έρευνα.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 6 Μαΐου

Γεγονότα 1682: μεταφέρεται στις Βερσαλλίες η βασιλική αυλή της Γαλλίας υπό την ηγεσία του Λουδοβίκου ΙΔ'. 1825: παραδίδεται στον Ιμπραήμ το Νεόκαστρο (Πύλος), ο οποίος γίνετα...

Ισραηλινός στρατός: Έκλεισε το σημείο διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, Κερέμ Σαλόμ μετά από επίθεση της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα (5/5) ότι έκλεισε το κύριο σημείο διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, το Κερέμ Σαλόμ, που τέθηκε στο στόχαστρο πυρ...

Φόρτωση άρθρων...