Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Τσεχία: Ημέρα εθνικού πένθους - Ερευνώνται τα κίνητρα του 24χρονου δράστη

Πλανήτης

Τα θύματα του μακελειού στο Πανεπιστήμιο της Πράγας θρηνεί η Tσεχία. Οι Τσέχοι θρηνούν τους 14 φοιτητές και καθηγητές που έπεσαν νεκροί από τα πυρά του 24χρονου φοιτητή Νταβίντ Κόζακ.

Ο εμμονικός με τα όπλα δράστης τραυμάτισε και 25 άτομα, μεταξύ των οποίων τρία που επλήγησαν από σφαίρες στο δρόμο καθώς πυροβόλησε από μπαλκόνι. Μεταξύ των τραυματιών περιλαμβάνονται ένας Ολλανδός και δύο υπήκοοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι μεταξύ των τραυματιών.

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στα δημόσια κτίρια στην Τσεχία, ενώ το μεσημέρι θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.

Η Αστυνομία ερευνά τα κίνητρα του δράστη

Η τσεχική αστυνομία ερευνά ακόμη τα κίνητρα του μακελάρη, που γύρω στις 15:00 τοπική ώρα την Πέμπτη άνοιξε πυρ στους διαδρόμους και τις αίθουσες διδασκαλίας του κτιρίου, σκοτώνοντας αδιακρίτως, και στη συνέχεια βγήκε στη στέγη του κτιρίου και άρχισε να πυροβολεί προς το δρόμο εκτελώντας αθώους σε μια από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις από μοναχικό ένοπλο στην Ευρώπη αυτόν τον αιώνα, προτού βάλει τέλος στη ζωή του καθώς τον πλησίαζαν οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Τσεχίας, Βιτ Ρακουσάν, ο 24χρονος Κόζακ, μεταπτυχιακός φοιτητής Ιστορίας, αντιμετώπιζε προσωπικά προβλήματα, ήταν απογοητευμένος από τη ζωή του και έπασχε από κατάθλιψη. Ο αρχηγός της αστυνομίας της χώρας ανέφερε ότι από έρευνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο δράστης εμπνεύσθηκε από «παρόμοιο περιστατικό στην Ρωσία».

Μεταξύ των θυμάτων του περιλαμβάνονται η διευθύντρια του Ινστιτούτου Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου του Καρόλου της πρωτεύουσας της Τσεχίας, Λένκα Χλάνκοβα, ο μεταφραστής και ειδικής στη φινλανδική λογοτεχνία, Γιαν Ντλασκ και η φοιτήτρια Λούσι Σπιντλέροβα.

Δραματική μαρτυρία τουρίστριας για το μακελειό

Δραματική η περιγραφή της επίθεσης από την Αμερικανίδα τουρίστρια Χάνα Μάλικοτ, που βρισκόταν την ώρα εκείνη με την οικογένειά της στην πλατεία Jan Palach στο κέντρο της πρωτεύουσας της Τσεχίας: «Ένα πλήθος ανθρώπων περνούσε τον δρόμο όταν έπεσε ο πρώτος πυροβολισμός. Στην αρχή νόμισα ότι είχε σκάσει κάποιο βαρελότο ή ότι επρόκειτο για κρότο από εξάτμιση αυτοκινήτου, μέχρι που άκουσα τον δεύτερο πυροβολισμό κι οι άνθρωποι άρχισαν α τρέχουν πανικόβλητοι», είπε στο BBC.

«Είδα μια σφαίρα να χτυπά το έδαφος στην άλλη πλευρά της πλατείας, σε απόσταση περίπου εννέα μέτρων, προτού αναζητήσω καταφύγιο σε ένα κατάστημα. Οι Αρχές απέκλεισαν αμέσως την περιοχή και δεκάδες περιπολικά και ασθενοφόρα έτρεχαν προς το Πανεπιστήμιο».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Columbia: Πρόταση μομφής κατά της προέδρου από καθηγητές γιατί κάλεσε την Αστυνομία για τους διαδηλωτές

Η ένωση καθηγητών πανεπιστημίου του Columbia καταθέτει πρόταση μομφής κατά της προέδρου του Columbia Minouche Shafik γιατί κάλεσε την Αστυνομία για να σπάσει την κατάληψη των φιλοπ...

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ - Κοντά στα 7 δισ. δολάρια η αξία τους

Διακόπτει όλες τις εξαγωγές προς το Ισραήλ και τις εισαγωγές από την ίδια χώρα η Τουρκία, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Bloomberg δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, χωρίς να έχει υπάρξε...

Guardian: Τι σημαίνουν για το μέλλον της κυβέρνησης Μπάιντεν οι διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια

Ακόμα και σε ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων μπορεί να αναδειχθούν οι κινητοποιήσεις των φοιτητών στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ με τον βρετανικό Guardian να σημειώνει ότι «οι πολιτικές...

Φόρτωση άρθρων...