Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Μάσκα παντού από αύριο, ακυρώνονται οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις

Διπλή μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας τύπου Ν-95 σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ. Μέτρα και για τους επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα. Νέα μέτρα έως 3 Ιανουαρίου.

Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού ανακοίνωσαν ο υφυπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για νέα δεδομένα λόγω της παραλλαγής Όμικρον, κατά την ενημέρωση για τα νέα μέτρα ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως ανέφερε, «θα κάνουμε ό,τι απαιτείται, χωρίς πανικό έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την μετάλλαξη Όμικρον» και πρόσθεσε πως όσοι είναι εμβολιασμένοι θα μπορέσουν τηρώντας τα μέτρα να κάνουν τα ψώνια τους, να επισκεφτούν φίλους, να διασκεδάσουν. Ακόμα, είπε πως τα όποια μέτρα και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει lockdown.

Ο λόγος στην συνέχεια δόθηκε στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.Ο υπουργός είπε ότι βρισκόμαστε το τελευταίο διάστημα σε μία ύφεση της μετάλλαξης Δέλτα, ωστόσο η παραλλαγή Όμικρον βρίσκεται στην χώρα μας. Ο Θάνος Πλεύρης πρόσθεσε πως σύμφωνα με τα στοιχεία, στο σκέλος της μεταδοτικότητας είναι πάρα πολύ υψηλή, αλλά θα έχουμε περισσότερα τις επόμενες 10-15 μέρες. Ως εκ τούτου έχει κριθεί αναγκαίο να ληφθούν μέτρα.

«Λάβαμε μέτρα πολύ νωρίς, ανοίξαμε τον εμβολιασμό με την αναμνηστική δόση στους τρεις μήνες», σημείωσε και συμπλήρωσε πως άνω του 70% των δικαιούχων έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού με την τρίτη δόση.

Όπως είπε, από αύριο έως και τις 2 Ιανουαρίου θα ισχύσουν συγκεκριμένα μέτρα και το νέο στάδιο από τις 3 Ιανουαρίου. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει στις 27 Δεκεμβρίου, προκειμένου να υπάρχει πλήρης αποκωδικοποίηση και αν κριθεί να ληφθούν μέτρα και πριν τις 3 Ιανουαρίου.

Τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από αύριο

Ανακοινώνοντας τα μέτρα ο Θάνος Πλεύρης είπε πως η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική παντού. Ειδικά για τους κλειστούς χώρους των Μέσων μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), είναι υποχρεωτική η διπλή μάσκα ή μάσκα Ν95. Αυτό αφορά και στους ανοιχτούς χώρους εστίασης και στα γυμναστήρια.  Ειδικά για τα σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας Ν-95 υψηλής προστασίας

Απαγορεύονται και θα ακυρωθούν οι όποιες εκδηλώσεις των Δήμων για τις γιορτές.

Οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα ακόμη και αν έχουν PCR, θα υποχρεωούνται με ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ την δεύτερη και τέταρτη μέρα.

Παραμένει ισχυρή σύσταση για self test πριν από κάθε έξοδο.

Τα σχολεία και οι εκκλησίες 

Μετά τις 3 Ιανουαρίου, ο Θάνος Πλεύρης είπε πως το νέο πακέτο μέτρων θα αφορά στην διασκέδαση, τις εκδηλώσεις, το σκέλος της τηλεργασίας και γενικότερα μέτρα που θα τηρούνται με αυστηρότερο τρόπο και αφορούν δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες.

Ο Θάνος Πλεύρης απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως δεν εξετάζεται κάποιο μέτρο στην λειτουργία των σχολείων. Επίσης, επισήμανε πως η κατάσταση είναι δυναμική και μετά την συνεδρίαση των επιστημόνων στις 27 Δεκεμβρίου θα επικαιροποιηθούν τα δεδομένα.

Σχετικά με τις εκκλησίες ο Θάνος Πλευρης είπε πως παραμένουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και σημείωσε πως το επόμενο διάστημα θα γίνουν τόσοι έλεγχοι όσοι είχαν γίνει σχεδόν συνολικά όλο το έτος.

Σχετικά με το νέο πακέτο μέτρων για μετά τις 3 Ιανουαρίου, δεν υπάρχει συζήτηση για SMS μηνύματα, ενώ τα μέτρα θα αφορούν κυρίως τη διασκέδαση και κυρίως τους χώρους συνάθροισης και ψυχαγωγίας.

Απαντώντας σχετικά, ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε πως ισχύει το διοικητικό πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και πως θα επιδίδεται όπου βρεθούν παραβάσεις.

Απαντώντας σχετικά, ο υπουργός Υγείας είπε πως για τους ταξιδιώτες είναι ισχυρή σύσταση να γίνεται την δεύτερη και τέταρτη μέρα νέο τεστ και σημείωσε πως είναι πολύ δύσκολο να επιβληθεί αυτό το μέτρο. Ο Θάνος Πλεύρης στην καταλήγοντας είπε πως πέρα από τους προαναφερθέντες τομείς, δεν υπάρχουν άλλες εισηγήσεις για νέα μέτρα σε άλλες δραστηριότητες.

Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση:

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σκέρτσος: «Να αποδείξουμε εάν είμαστε με την αλήθεια ή με τα λαϊκά δικαστήρια»

Ανέβηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ του Άκη Σκέρτσου και του Μιχάλη Κατρίνη στη Βουλή. O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ρώτησε «εάν οι δύο υπουργοί Επικρατείας, ήταν ...

Πρόταση δυσπιστίας: Σύγκρουση κορυφής απόψε στη Βουλή - Η διαχωριστική γραμμή Μητσοτάκη

Με ξεχωριστό ενδιαφέρον αναμένεται η αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία θα κλείσει η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης...

Πρόταση δυσπιστίας: Κορυφώνεται απόψε η αντιπαράθεση στη Βουλή - Η «προσυνεννόηση» και η «διάψευση» (live)

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα πάρει τελευταίος τον λόγο, θα κλείσει απόψε η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης...

Φόρτωση άρθρων...