Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Εγκληματική ενέργεια του Πούτιν κατά της Ελλάδος

Διεθνής σάλος έχει προκληθεί από την επίθεση που έγινε κοντά στην ελληνική αποστολή στην Οδησσό στην Ουκρανία.

Την ώρα της ισχυρής έκρηξης η ελληνική αποστολή υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατευθυνόταν στο λιμάνι της Οδησσού, όπου έγινε η επίσημη υποδοχή. 

Συγκεκριμένα, επίθεση με ρωσικό πύραυλο δέχθηκε στις 11:43 της Τετάρτης η αυτοκινητοπομπή του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που βρισκόταν 150 μέτρα από την ελληνική αποστολή υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Δεν υφίσταται κανένα ζήτημα με την ασφάλεια του Πρωθυπουργού και της ελληνικής αποστολής», ανέφεραν επίσημα κυβερνητικές πηγές. 

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η Οδησσός χτυπήθηκε είτε από πύραυλο Iskander, είτε από πύραυλο Onyx.

Στην ελληνική αποστολή μετείχαν, εκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Άννα-Μαρία Μπούρα, η διευθύντρια επικοινωνίας του Πρωθυπουργού Κύρα Κάπη, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, και ο Αλέξανδρος Μαράκης, φωτογράφος και οπερατέρ του Πρωθυπουργού.

Αναλυτικά οι δηλώσεις:  Κυριάκος Μητσοτάκης: Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, φίλε Volodymyr, ευχαριστώ και εκ μέρους της αντιπροσωπείας μας γι΄ αυτήν την πολύ ζεστή υποδοχή.  Θα ξεκινήσω εκφράζοντας τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τον αποτρόπαιο βομβαρδισμό της 2ας Μαρτίου κατά αστικών συγκροτημάτων εδώ στην Οδησσό.  Τον αποτροπιασμό μας για τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της χώρας σας τον έχουμε εκφράσει πολλές φορές, αλλά δεν θα σταματήσει ποτέ να μας προκαλεί οδύνη τέτοιος βαθμός βιαιότητας και βαρβαρότητας, πο

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό δεν είχε ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφτασε στην Ουκρανία αιφνιδιαστικά με στόχο να παραμείνει για λίγες ώρες, πριν μεταβεί στο Βουκουρέστι στη Ρουμανία για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Ωστόσο, ενώ βρισκόταν στην Οδησσό, σήμανε συναγερμός για τον εναέριο χώρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκφράσει την επιθυμία εδώ και καιρό να επισκεφτεί την Οδησσό, προκειμένου να απευθύνει μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία, καθώς και μήνυμα προς το ελληνικό στοιχείο της Ουκρανίας, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της ελληνικής παιδείας της Διασποράς και έδρα της Φιλικής Εταιρείας, σύμβολο των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών.

Η επίσκεψη οργανώθηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας για λόγους ασφαλείας. Είχε συμφωνηθεί στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας στο τέλος Ιανουαρίου. 

Στη συνέχεια αναζητήθηκε η κατάλληλη ημερομηνία μέσω διπλωματικών διαύλων.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την πρόθεση της Ελλάδας να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της Οδησσού, το ιστορικό κέντρο της οποίας ανακηρύχθηκε τον Ιανουάριο του 2023 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, ενώ συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής διασποράς και ομογένειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στήριξη προς την Ουκρανία, τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επίθεσης όσο και του ΝΑΤΟ, που θα συνεχιστεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της Ελλάδας και χωρίς να αποδυναμωθούν οι αμυντικές ικανότητες της χώρας μας.

Όσον αφορά στη στήριξη της Ελλάδας προς την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική προοπτική της Ουκρανίας, υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είχε πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο, κατόπιν της πρόσκλησης που του είχε απευθύνει ο Πρωθυπουργός.

Οι ΗΠΑ ευχαρίστησαν τον Μητσοτάκη Έλληνα Πρωθυπουργό για τη συνεισφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια της Ουκρανίας

Τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι, Μπλίνκεν, είχε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε στον Έλληνα Πρωθυπουργό τις ευχαριστίες της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών για τη συνεχιζόμενη συνεισφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια της Ουκρανίας.

Η ανακοίνωση του State Department αναφέρει: «ο υπουργός και ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσαν τη σημασία της διμερούς σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας και των κοινών μας αξιών ως συμμάχων στο ΝΑΤΟ για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας. Ο υπουργός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συνεχιζόμενη συνεισφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια της Ουκρανίας».

E.E.: Η επίθεση στην Οδησσό κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη ακόμη ένα σημάδι της δειλής τακτικής της Ρωσίας

«Η επίθεση στην Οδησσό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι άλλο ένα σημάδι της δειλής τακτικής της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας», τονίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Αυτό είναι κατακριτέο και για τις τακτικές του Κρεμλίνου», προσθέτει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

«Η πλήρης υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία και τον γενναίο λαό της δεν θα αμφιταλαντευτεί», καταλήγει ο Σαρλ Μισέλ.

The attack on #Odesa during President @ZelenskyyUa and PM @kmitsotakis visit is another sign of Russia’s cowardly tactics in its war of aggression against Ukraine.

This is reprehensible and below even the Kremlin’s playbook.

The EU’s full support to Ukraine and its brave people…

— Charles Michel (@CharlesMichel) March 6, 2024

Φον ντερ Λάιεν: Ούτε οι δύο ηγέτες πτοούνται, ούτε ο λαός της Ουκρανίας

«Καταδικάζω έντονα την αποτρόπαια επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό κατά την επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Κυριάκου Μητσοτάκη», αναφέρει η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Κανείς δεν πτοείται από αυτή τη νέα απόπειρα τρομοκρατίας - σίγουρα ούτε οι δύο ηγέτες στο έδαφος ούτε ο γενναίος λαός της Ουκρανίας», προσθέτει η Πρόεδρος της Κομισιόν, σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.

I strongly condemn the vile attack on Odesa by Russia during @ZelenskyyUa and @kmitsotakis's visit.

No one is intimidated by this new attempt at terror - certainly not the two leaders on the ground nor the brave people of Ukraine.

More than ever, we stand by Ukraine.

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 6, 2024

Τζεντιλόνι για τη ρωσική επίθεση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Οδησσό: «Ντροπή τους»

Τη ρωσική επίθεση στην Οδησσό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ουκρανού Προέδρου και του Έλληνα Πρωθυπουργού, καταδικάζει ο Επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πάολο Τζεντιλόνι, με ανάρτησή του στο «Χ».

Αναρτώντας βίντεο κατά τη διάρκεια μνημόσυνης τελετής για τα θύματα πρόσφατης ρωσικής επίθεσης στην πόλη της Οδησσού, στην οποία συμμετείχαν ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι και ο Έλληνας πρωθυπουργός, μαζί με την ελληνική αποστολή, ο Πάολο Τζεντιλόνι έγραψε τα εξής: «Τα ρωσικά drones στην Οδησσό κατά της αυτοκινητοπομπής του Ουκρανού Προέδρου, Ζελένσκι και του Έλληνα πρωθυπουργού, Μητσοτάκη. Βρέθηκαν μαζί εκεί για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων μιας άλλης ρωσικής επίθεσης. Ντροπή!»

I droni russi a #Odessa contro il corteo delle auto di #Zelensky e del premier greco #Mitsotakis. Erano insieme per commemorare le vittime di un altro attacco russo. Vergogna! pic.twitter.com/DJVkGERGiq

— Paolo Gentiloni (@PaoloGentiloni) March 6, 2024

Μελόνι: Η ρωσική πράξη εκφοβισμού πέφτει στο κενό

«Εκφράζω την σαφέστερη δυνατή καταδίκη μου, για την επίθεση που έλαβε χώρα σήμερα στην Οδησσό, κατά την συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη», τόνισε, σε γραπτή της δήλωση, η Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.

«Η πολλοστή αυτή ρωσική πράξη εκφοβισμού δεν θα παράξει κανένα αποτέλεσμα και δεν θα αποδυναμώσει την ουκρανική αντίσταση, στο πλευρό της οποίας τάσσονται η Ιταλία και η κυβέρνησή της, χωρίς καμία οπισθοχώρηση», πρόσθεσε η Τζόρτζια Μελόνι.
 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ν. Ανδρουλάκης: Αδιανόητο να έχουμε συνεχιζόμενα κρούσματα που πλήττουν το κύρος του κράτους – Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Την Αμφιλοχία επισκέφθηκε το μεσημέρι της Κυριακής(28/4) ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ολοκληρώνοντας την τριήμερη περιοδεία του σε νομούς της Ηπείρου ...

Συνεδριάζει τη Μεγάλη Δευτέρα το Υπουργικό Συμβούλιο - Αναλυτικά τα θέματα στην ατζέντα

Στις 11:00, αύριο Δευτέρα, θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, το Υπουργικό Συμβούλιο. Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι: -Παρουσία...

Φόρτωση άρθρων...