Κυριακή
14 Ιουλίου 2024

Financial Times: H κατάσταση της οικονομίας στο επίκεντρο των εκλογών στην Ελλάδα

Παρασκήνιο

Τον καθοριστικό ρόλο που θα παίξει η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στις αποφάσεις των ψηφοφόρων υπογραμμίζουν οι Financial Times δύο μέρες πριν τις εκλογές της Κυριακής σημειώνοντας ότι πιθανώς θα χρειαστούν και δεύτερες κάλπες για να αναδειχθεί η επόμενη κυβέρνηση.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής θα είναι η πρώτη εδώ και πάνω από μια δεκαετία που η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται υπό την επιτήρηση των Ευρωπαίων εταίρων της αναγνωρίζοντας παράλληλα τη λίαν θετική πορεία της οικονομίας: «Μετά από χρόνια προγραμμάτων διάσωσης και μέτρων λιτότητας στον απόηχο της κρίσης χρέους το αξιόχρεο της Ελλάδας είναι έτοιμο να πιάσει ξανά επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο, ο υψηλός πληθωρισμός βαραίνει στον πληθυσμό και η χώρα έχει ακόμη ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που απειλούνται με φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό».

Oι FT αναφέρουν ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν «σημαντικό προβάδισμα» τουλάχιστον πέντε ποσοστιαίων μονάδων στο κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «λόγω της αλλαγής στον εκλογικό νόμο υπό την προηγούμενη κυβέρνηση ο νικητής χρειάζεται ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό, άνω του 45%, για να σχηματίσει κυβέρνηση. Βάσει των δημοσκοπήσεων κανένα κόμμα δεν θα πιάσει μόνο του τέτοιο ποσοστό και οι ελπίδες για τη συγκρότηση συνασπισμού εξανεμίστηκαν τις τελευταίες ημέρες».

Νέες κάλπες στις 2 Ιουλίου με την οικονομία καθοριστικό παράγοντα

Η ανταποκρίτρια των FT στην Αθήνα μεταδίδει ότι σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης τότε, όπως αναμένεται, θα γίνουν δεύτερες εκλογές στις 2 Ιουλίου «αλλά αυτή τη φορά ένα διαφορετικό εκλογικό σύστημα πριμοδοτεί το κόμμα που θα νικήσει.

Αυτό σημαίνει ότι ο νικητής χρειάζεται μικρότερο ποσοστό και η ΝΔ θα μπορούσε να νικήσει πιο άνετα. Ο αποφασιστικός παράγοντας θα είναι η οικονομία, που αποτελεί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις την κύρια πηγή ανησυχίας των ψηφοφόρων σε αυτές τις εκλογές. Ποιος θα αντιμετωπίσει καλύτερα την ακρίβεια. Και ποιος είναι ο καταλληλότερος ηγέτης για να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα; Αυτό είναι που θα αποφασίσουν οι Έλληνες», καταλήγει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Προκαλεί και ψεύδεται ο Μίτσκοσκι: Η Ελλάδα είναι αυτή που δεν τηρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε συνέντευξή του στο «Al Jazeera Balkan», ισχυρίστηκε εκ νέου ότι τηρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών και πως η Ελλάδα είναι α...

Η τακτική Μητσοτάκη για εδραίωση της κυριαρχίας του και ο... μικρομεγαλισμός σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, η καταλυτική σχέση της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ο ηγετικός γεωπολιτικός ρόλος στη Μεσόγειο, η βελτίωση των δημοσιονομικών προοπτικών, η ...

Φόρτωση άρθρων...