Κυριακή
19 Μαΐου 2024

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και τα «στρατόπεδα» - Το ενδεχόμενο διάσπασης και οι «ρυθμιστές» Παππάς - Τσακαλώτος

Πολιτική
Tags: ΣΥΡΙΖΑ

Τη στρατηγική τους ενόψει του δεύτερου γύρου καταρτίζουν τα επιτελεία της Έφης Αχτσιόγλου και του Στέφανου Κασσελάκη, με την πρώτη να θέτει ως στόχο μια μεγάλη ανατροπή και τον δεύτερο, να συνεχίζει να επενδύει στην εικόνα, αποφεύγοντας τις συγκεκριμένες πολιτικές αναφορές.

Πάντως, φαντάζει δεδομένο ότι η σύγκρουση θα λάβει διαστάσεις ανοιχτού πολέμου, καθώς το διακύβευμα και για τις δύο πλευρές να είναι πολύ μεγάλο, με το «φάντασμα» της διάσπασης να συνεχίζει να πλανιέται πάνω από την Κουμουνδούρου.

Πού ποντάρει η Αχτσιόγλου για την ανατροπή

Ανατρέπεται το σκηνικό που δημιουργήθηκε την Κυριακή, με τη ψήφο των πολιτών; «Ναι», απαντούν από την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου, αν και γνωρίζουν ότι είναι μια μάχη πάρα πολύ δύσκολη - εκ των προτέρων.

Το βασικό που σημειώνουν οι συνεργάτες της είναι πως τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον δεύτερο γύρο θα σταθούν δίπλα τους, προκειμένου να μην πέσει το κόμμα που έχτιζαν επί 30 χρόνια στα χέρια ενός αγνώστου. Επομένως, η μια πηγή ψήφων που ελπίζουν, είναι αυτή.

Παράλληλα, εκτιμούν πως υπάρχει μια δεξαμενή μελών του κόμματος -τους οποίους υπολογίζουν κοντά στους 20.000 και οι οποίοι έχουν δικαίωμα ψήφου- που δεν προσήλθαν στις χθεσινές κάλπες. Θεωρούν ότι είναι πιθανό πως ένα τμήμα τους να έλθει στον δεύτερο γύρο, βλέποντας μπροστά τους τον υπαρκτό κίνδυνο.

Σε γενικές γραμμές, ποντάρουν πολλά στον «κομματικό πατριωτισμό» όσων είναι ΣΥΡΙΖΑ, πονάνε το κόμμα και δεν βρέθηκαν κοντά τους στη πρώτη αναμέτρηση.

Εικόνα και πολιτική «σιωπή»

Η ομάδα του Στέφανου Κασσελάκη, που πέτυχε αυτό το απροσδόκητο -για πολλούς- αποτέλεσμα, αναμένεται να πορευτεί στον δρόμο που χάραξε από τον πρώτο γύρο.

Βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα, αποφυγή των συνεντεύξεων σε δημοσιογράφους που μπορούν με τις ερωτήσεις τους να αναδείξουν την άγνοια του επικεφαλής τους για μια σειρά από θέματα. Επίσης, κρίνοντας από τον τρόπο που απάντησε στην Έφη Αχτσιόγλου ο Παύλος Πολάκης, τα ξημερώματα της Δευτέρας, θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχιστεί η «σιωπή» Κασσελάκη για τις ψευδείς ειδήσεις και τις συκοφαντίες που εκτοξεύουν από το διαδίκτυο οι υποστηρικτές του, εναντίον της πρώην υπουργού Εργασίας.

Ο ρυθμιστής Παππάς

Από εκεί και πέρα, πολλά θα κριθούν και από τη στάση που θα κρατήσει ο Νίκος Παππάς. Στη δήλωση που έκανε το ξημέρωμα της Δευτέρας, έδειξε πως βρίσκεται πιο κοντά στην πλευρά Κασσελάκη.

Ωστόσο, από το περιβάλλον του διαβεβαιώνουν ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση. Πάντως, οι συνεργάτες του δέχονται ήδη πολλά τηλεφωνήματα από τα επιτελεία Αχτσιόγλου-Κασσελάκη, που επιχειρούν να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις του πρώην υπουργού.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά Παππά πραγματοποιεί συνεχείς συσκέψεις με τα στελέχη που στήριξαν την υποψηφιότητα του, ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και διαδικτυακή πανελλαδική σύσκεψη.

Τα «στρατόπεδα» των Αχτσιόγλου - Κασσελάκη

Κασσελάκης και Αχτσιόγλου έχουν τα δικά τους «στρατόπεδα» με πρωτοκλασσάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι στο πλευρό τους.

Στο «στρατόπεδο» Αχτσιόγλου βρίσκονται οι Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Γιώργος Καραμέρος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μαρίνα Κοντοτόλη.

Στο «στρατόπεδο» Κασσελάκη βρίσκονται οι Θεοδώρα Τζάκρη, Παύλος Πολάκης, Ευάγγελος Αποστολάκης, Γιώργος Τσίπρας, Δώρα Αυγέρη και Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ξεκίνησαν οι κόντρες

Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης σε τηλεοπτική του συνέντευξη έκανε ένα σημειολογικό σαρδάμ αποκαλώντας τον υποψήφιο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ “Παύλο” χωρίς να πείσει κανέναν καθώς ήταν φανερό ότι απλά ήθελε να αφήσει αιχμές για ο ρόλο του βουλευτή Χανίων Παύλου Πολλάκη στην εκλογική διαδικασία ενώ πρότεινε να γίνει ντιμπέιτ ανάμεσα στους δύο υποψήφιους αρχηγούς.

Ο βουλευτής Χανίων με μια αιχμηρή ως συνηθίζει ανάρτηση του σήκωσε το γάντι που είχε πετάξει νωρίτερα η κ.Αχτσιόγλου λέγοντας για “θολά νερά”, απαντώντας της: «Εμείς μόνα σε πεντακάθαρα Νερά κολυμπάμε ….και θα συνεχίσουμε και την άλλη Κυριακή! Άλλοι τσαλαβουτούσανε στα θολά νερά της σιωπής ,της ηπιότητας-μετριοπάθειας-να μην τρομάξουμε τους κεντρώους και τελικά της μη αντιπολίτευσης!!».

Χωρίς Αλέξη

Στα ερωτήματά και στον πολιτικό σχολιασμό μέχρι τις εκλογές της Κυριακής είναι προφανές ότι πέρα απ΄ το το όνομα του Προέδρου και θα γίνει περισσότερη “ανοιχτή” η κουβέντα που μέχρι τώρα γινόταν μάλλον υπογείως, αν δηλαδή υπάρχει στο ΣΥΡΙΖΑ το ενδεχόμενο διάσπασης και από ποιους, ανάλογα με το αποτέλεσμα της Κυριακής. Οι Όλγα Γεροβασίλη και ο Νίκος Φίλης δεν είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο ακόμα και πριν το αποτέλεσμα της 1ης Κυριακής.

Αυτό που συνειδητοποιούν πάντως τα παλαιότερα στελέχη του κόμματος κι αυτό που ακουγόταν πιο πολύ χθες το βράδυ στην Κουμουνδούρου ήταν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζαμε δεν υπάρχει πλέον».  Αυτό αποδεικνύεται όπως έλεγαν οι ίδιοι κι απ΄ την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου αλλά και απ΄ το γεγονός ότι ο Κασσελάκης, ότι κι αν συμβεί την ερχόμενη Κυριακή, «ήρθε για να μείνει». Οι υποστηρικτές του νέου πολιτικού λένε λοιπόν μετά το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής “απαντάται με τον πιο πειστικό τρόπο ότι το ερώτημα για το αν θα υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τον Αλέξη Τσίπρα” και η απάντηση έχει το όνομα του Στέφανου Κασσελάκη. Οι πολέμιοι του λένε ακριβώς το ανάποδο, δηλαδή το ενδεχόμενο να επικρατήσει ο νέος πολιτικός απλά θα είναι μια “βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια του κόμματος”.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κ. Σκρέκας: Βασική και κύρια κατεύθυνση της κυβέρνησης η στήριξη και προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας

«Χωρίς υγιή επιχειρηματικότητα δεν έχουμε ανάπτυξη, δεν έχουμε θέσεις εργασίας και φυσικά δεν μπορεί να πάει μπροστά ο τόπος μας. Η βασική και κύρια κατεύθυνση της κυβέρνησής μας ε...

ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ για μήνυμα Ερντογάν: Ο κ. Μητσοτάκης θα σιωπήσει απέναντι σε αυτή την πρόκληση;

«Σε ένα προκλητικό του μήνυμα την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγραψε πως σαν σήμερα άναψε ‘η σπίθα του πνεύματος της ανεξαρτησίας κ...

Στ. Κασσελάκης: Απολύτως σωστός και τεκμηριωμένος ο πατριωτισμός της Συμφωνίας των Πρεσπών

«Ο πατριωτισμός της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν απολύτως σωστός και τεκμηριωμένος», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος κατηγόρησε τη ...

Φόρτωση άρθρων...