Πέμπτη
20 Ιουνίου 2024

Μενέντεζ στο Φόρουμ Δελφών: «Επικίνδυνοι ηγέτες Ερντογάν και Πούτιν»

Πολιτική

Επικίνδυνους ηγέτες χαρακτήρισε τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν ο γερουσιαστής των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, μέσω βιντεο-μηνύματος.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής ανέδειξε τη σημασία του τριμερούς σχήματος ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, συν τις ΗΠΑ (3+1) με έμφαση στην ενέργεια, αλλά και την ανάγκη διεύρυνσης και εμβάθυνσης των πεδίων συνεργασίας.

«Το τριμερές σχήμα Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, συν τις ΗΠΑ, πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από ενέργεια. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι με τους στρατιωτικούς εταίρους και συμμάχους μας. Οι συλλογικές μας δυνατότητες με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ θα είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή μελλοντικών επιθέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο», διαμήνυσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

«Όπως είδαμε τον τελευταίο χρόνο, επικίνδυνοι ηγέτες, όπως ο Ερντογάν ή ο Πούτιν, είναι πρόθυμοι να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια ως όπλο. Η καλύτερη άμυνα κατά μιας τέτοιας επίθεσης είναι να έχουμε ισχυρές συμμαχίες με εταίρους που συμμερίζονται τις ίδιες ιδέες, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να υπερασπιστούν τις δημοκρατικές τους αξίες.

Η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κράτη που πιστεύω ότι είναι ενωμένα με τέτοια κοινά συμφέροντα και αξίες», ανέφερε ο Μπομπ Μενέντεζ.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι «αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιες από τις αλλαγές να τίθενται σε εφαρμογή, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των περιορισμών στις πωλήσεις όπλων στην Κύπρο και ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να είναι ο επόμενος αποδέκτης F-35».

«Ιδιαίτερη αναφορά στη γεωστρατηγική και ενεργειακή σημασία της Αλεξανδρούπολης»

Αναδεικνύοντας έτι περαιτέρω την τριμερή συνεργασία, συν τις ΗΠΑ, ο Μπομπ Μενέντεζ τόνισε πως αυτό το σχήμα θα είναι μια ισχυρή φωνή που θα εκπέμπει κοινά μηνύματα σχετικά με τη σημασία της εδαφικής ακεραιότητας, ιδίως στις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες.

Χαρτογραφώντας το έδαφος της Ανατολικής Μεσογείου, είπε πως αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις στο σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και ότι είναι μια περιοχή γεμάτη απίστευτες υποσχέσεις.

Ειδικότερα, επισήμανε ότι καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες απομακρύνονται από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, η Ανατολική Μεσόγειος έχει ήδη αποδείξει τις δυνατότητές της ως μέρος της λύσης και δήλωσε περήφανος που έχει πρωταγωνιστήσει ο ίδιος στο Κογκρέσο σε αυτό το θέμα.

Ο Μενέντεζ υπενθύμισε πως έχει συγγράψει και εγκρίνει τον νόμο για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, «ο οποίος επιτρέπει τη δημιουργία ενός νέου ενεργειακού κέντρου που θα βοηθήσει στην πλήρη αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού της περιοχής».
Ακόμα, διατύπωσε την αποφασιστικότητα να συνεχίσει να υποστηρίζει βασικά περιφερειακά έργα υποδομής, όπως την ηλεκτρική διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική και την Ασία, μέσω Κύπρου και Ελλάδας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συμβάλουν στην καλύτερη σύνδεση της Ανατολικής Μεσογείου με τα Δυτικά Βαλκάνια, την Κεντρική Ευρώπη, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη γεωστρατηγική και ενεργειακή σημασία της Αλεξανδρούπολης. «Χρησιμεύει ως ένας σημαντικός στρατιωτικός κόμβος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και τώρα μεταμορφώνεται σε ένα ενεργειακό κόμβο με μια νέα εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου», ανέφερε.

Ακόμη, σημείωσε ότι είναι «εξαιρετικά ευχάριστο να βλέπουμε ότι είχαμε την προνοητικότητα να προβλέψουμε ότι η Αλεξανδρούπολη θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ζωτικό πλεονέκτημα για τη δυτική ασφάλεια».

Ο Μενέντεζ δεσμεύθηκε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τη συνεργασία με τον πρέσβη Τζορτζ Τσούνη και τους Έλληνες εταίρους τους, για να συνεχίσουν να επενδύουν και να αναπτυχθεί σε σημείο που να μπορεί πραγματικά να γίνει η Σούδα του βορρά.

«Όλες αυτές οι προσπάθειες θα αποδώσουν μερίσματα ασφάλειας, καθιστώντας την περιοχή λιγότερο εξαρτημένη από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας και άλλων απολυταρχιών» προσέθεσε.

Επίσης, ο Αμερικανός γερουσιαστής έδωσε έμφαση στη διακοινοβουλευτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, συμπληρώνοντας τη διακυβερνητική.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για το αποτέλεσμα και έκανε λόγο για τοξικότητα – Αιχμές από τους αμφισβητίες

Συνεχίζεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Στη συνεδρίαση έχουν τεθεί αντιμέτωποι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρ...

ΕΛΚ: Ο Μεϊμαράκης δεν κατάφερε να εκλεγεί αντιπρόεδρος - Τέταρτη θητεία Βέμπερ

Πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία της ευρωομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την ηγεσία του κόμματος. Πρόεδρος της Ομάδας του ΕΛΚ επανεξελέγη για τέταρτη φορά με συντριπτική πλ...

Φόρτωση άρθρων...