Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Μητσοτάκης: Η επιλογή της συμπερίληψης δεν είναι μόνο ηθικά σωστή αλλά και επιβεβλημένη

«Η πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για όλους. Ο κίνδυνος είναι η τυραννία της πλειοψηφίας. Γι' αυτό και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπαίνουν σε δημοψηφιστικές πολιτικές. Για τα άτομα με αναπηρία έχουμε κάνει πολλά πράγματα, επειδή αντιληφθήκαμε ότι χρειάζονται οριζόντιες πολιτικές. Στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινώσουμε κι άλλες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση με τον Γιώργο Καπουτζίδη, στο πλαίσιο του 3ου ετήσιου συνεδρίου του «The Upfront Initiative», στο Ωδείο Αθηνών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η ισότητα στον πολιτικό γάμο δεν οδηγεί αυτόματα σε έναν καλύτερο κόσμο, αλλά είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Η οργή και η βία που εκδηλώνεται, προκαλείται από ανθρώπους που είναι αρνητικοί να δεχθούν κάτι που είναι διαφορετικό από τα δικά τους στερεότυπα, είπε και πρόσθεσε:«Η οργή έχει βαθιές ρίζες και χρειάζεται πολλή δουλειά για να την κατανοήσουμε και να την αντιμετωπίσουμε».

«Υπάρχει οργή και βία στις νεαρότερες ηλικίες και εκδηλώνεται σε όσους δηλώνουν διαφορετικοί, μακάρι να υπήρχε μια λύση σε όλο αυτό. Πρέπει να σκαλίσουμε πιο βαθιά και να καταλάβουμε τι είναι αυτό που προκαλεί αυτού τους είδους τις αντιδράσεις και γιατί η ψήφιση ενός νόμου να προκαλεί τέτοιες αντιδράσεις. Και τι είναι αυτό που κάνει κάποιους τόσο αρνητικούς σε όσα θεωρούν διαφορετικά. Θα ξεκινήσει από το σπίτι, από το σχολείο και την αντιμετώπιση του bullying» ανέφερε ο πρωθυπουργός για την τρανσφοβική επίθεση στην Αριστοτέλους.

Και συνέχισε λέγοντας «θέλω να αναφερθώ και σε κάτι προσωπικό. Η μητέρα μου ήταν άτομο με αναπηρία. Δεν κρύφτηκε ποτέ. Μίλησε ανοιχτά. Είχε αναφέρει ανοιχτά μέχρι και θέματα ψυχικής υγείας. Δεν είναι ταμπού. Πραγματικά, βγάζω το καπέλο μου στον αρχηγό της Εθνικής, τον Τάσο Μπακασέτα που βγαίνει ανοιχτά και μιλά για την κατάθλιψη. Έτσι βοηθά και άλλους να μιλήσουν για το πρόβλημα».

«Αισθανθήκαμε σοκ σε όσα είδαμε. Θέλει δουλειά για να το κατανοήσουμε και να το αντιμετωπίσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μητσοτάκης για ΑμΕΑ: «Η πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για όλους»

«Η πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για όλους. Ο κίνδυνος είναι η τυραννία της πλειοψηφίας. Για αυτό και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπαίνουν σε δημοψηφιστικές πολιτικές. Για τα άτομα με αναπηρία έχουμε κάνει πολλά πράγματα, επειδή αντιληφθήκαμε οτι χρειάζονται οριζόντιες πολιτικές. Στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινώσουμε κι άλλες» τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Θέλω να αναφερθώ και σε κάτι προσωπικό. Η μητέρα μου ήταν άτομο με αναπηρία. Δεν κρύφτηκε ποτέ. Μίλησε ανοιχτά. Είχε αναφέρει ανοιχτά μέχρι και θέματα ψυχικής υγείας. Δεν είναι ταμπού. Πραγματικά, βγάζω το καπέλο μου στον αρχηγό της Εθνικής, τον Τάσο Μπακασέτα που βγαίνει ανοιχτά και μιλά για την κατάθλιψη. Έτσι βοηθά και άλλους να μιλήσουν για το πρόβλημα».

Μητσοτάκης: «Όλοι πρέπει να ενθαρρύνουμε την συμπερίληψη»

Στην ερώτηση του κ. Καπουτζίδη «τι σημαίνει για εσάς συμπερίληψη;», ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμπερίληψη στον εργασιακό χώρο.  «Η επιλογή της συμπερίληψης δεν είναι μόνο ηθικά σωστή, αλλά και επιβεβλημένη με οικονομικά οφέλη.  Όλοι πρέπει να ενθαρρύνουμε την συμπερίληψη».  Μιλώντας και για την Βουλή και το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και το επιτελείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμπερίληψη σημαίνει κατά βάση περισσότερες γυναίκες.

«Σε ομάδες εργασίας που μετέχουν άτομα με διαφορετικές απόψεις, τα αποτελέσματα είναι πιο δημιουργικά και τα αποτελέσματα πιο αποδοτικά», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για την ανεργία (έλλειψη προσωπικού), ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει χαμηλή συμμετοχή γυναικών, ατόμων με αναπηρία αλλά και μεταναστών.  «Πρέπει να ενισχύσουμε το εργατικό δυναμικό για να έχουμε ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.

Στο τομέα της νομοθέτησης και μετά την παρέμβαση του κ. Καπουτζίδη ότι δεν πρέπει οι πλειοψηφίες να αποφασίζουν για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, αλλά ότι οι μειονότητες έχουν ανάγκη την προστασία της Πολιτείας, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «Η Πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για όλους-και για τους πολλούς και για τους λίγους- και οι μειονότητες πρέπει να προστατεύονται ενάντια «στην Τυραννία της Πλειοψηφίας».

Ο Πρωθυπουργός εξήγησε τις πολιτικές συμπερίληψης που ήδη έχουν εφαρμοστεί, όπως ο προσωπικός βοηθός, το panic button, την πρόσφατη συμπερίληψη συνταξιούχων στην αγορά εργασίας αλλά και στα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία που είναι όλα προσβάσιμα σε ΑΜΕΑ και συμπλήρωσε ότι στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα παρουσιαστεί η επικαιροποιημένη Στρατηγική για Άτομα με Αναπηρία 2024-2030.

Κλείνοντας το firechat, και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Καπουτζίδης προέτρεψαν όλους να αναλάβουν την ατομική τους ευθύνη για την συμπερίληψη και την καταπολέμηση των αρνητικών στερεοτύπων, συμπεριλαμβάνοντας άτομα με διαφορετικότητα στον εργασιακό τους χώρο.  «Ας κάνουμε όλοι το κάτι παραπάνω, ώστε να δημιουργήσουμε μία συλλογική δυναμική αλληλεγγύη, και ας μην επαναπαυόμαστε στις πολιτικές του κράτους.  Η ένταξη της διαφορετικότητας στον εργασιακό χώρο είναι πλούτος», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

«Στην επόμενη δουλειά που θα κλείσω, θέλω να προσλάβω ένα τρανς άτομο» ανέφερε ο Γιώργος Καπουτζίδης και καταχειροκροτήθηκε από το συνέδριο. Όταν τελείωσε το χειροκρότημα είπε «δεν θέλω να με χειροκροτήσετε, θέλω να το σκεφτείτε την επόμενη φορά και να το κάνετε κι εσείς».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χρυσοχοΐδης: Τα μέτρα για την ενδοοικογενειακή βία εφαρμόζονται, εντείνονται και εξελίσσονται

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε για τη βία κατά των γυναικών σε ανοιχτή εκδήλωση για την έμφυλη ισότητα, που διοργάνωσαν το “Free Thinking Zone” και το...

Στην Τήνο για το Πάσχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην Τήνο θα περάσει τις ημέρες του Πάσχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την οικογένειά του, σε μία μικρή ανάπαυλα πριν από την προεκλογική περίοδο εν όψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίο...

Φόρτωση άρθρων...