Δευτέρα
11 Δεκεμβρίου 2023

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Διαχειριζόμαστε τις κρίσεις, προχωράμε τις αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών

Πολιτική

Με εισήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πρωταρχικός σκοπός της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μετά από ένα δύσκολο τρίμηνο κατά το οποίο κλήθηκε να αντιμετωπίσει διαδοχικές κρίσεις.

Αναφέρθηκε στις πληγείσες περιοχές λέγοντας ότι στο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθούν τα επιπλέον μέτρα που εξετάζονται για τη στήριξη των πλημμυροπαθών και την πορεία αποκατάστασης των ζημιών.

Μίλησε για όσες ενέργειες θα γίνουν, καθώς και η ενίσχυση της πρώτης αρωγής με ευρωπαϊκά κονδύλια. «Πρέπει να ξαναχτίσουμε καλύτερα ότι χάσαμε», υπογράμμισε.

Ακολούθως αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση και εκσυχρονισμού των υπηρεσιών και φορέων Υγείας, ενώ αναφέρθηκε στην αξιολόγηση και τα κίνητρα για όλους τους φορείς του δημοσίου ώστε να υπάρχει αξιοκρατία ακόμα περισσότερη.

Τόνισε την ανάγκη της πρόληψης και σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται ταχύτερα τα έκτακτα περιστατικά υγείας, λέγοντας ότι έχουμε υψηλό αριθμό εγκεφαλικών που πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις.

Αναλυτικά η εισήγηση του πρωθυπουργού

«Η μηνιαία μας συνεδρίαση διεξάγεται δυστυχώς εν μέσω μιας ακόμα καιρικής δοκιμασίας μετά τις πρόσφατες πλημμύρες. Έχει κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός. Εστιάζουμε την προσοχή μας στην Εύβοια με όλες μας τις δυνάμεις. Η πυκνότητα των επιθέσεων της Κλιματικής Κρίσης επιβάλει να εντάξουμε την Πολιτική Προστασία ως οριζόντια προτεραιότητα όλων των πολιτικών μας. Σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις», ανέφερε ξεκινώντας την εισήγησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θα παρουσιάσει την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα. Οι πρώτες αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί σε χρόνο ρεκόρ. Είναι μια προσωρινή ανακούφιση για τους ανθρώπους. Εξελίσσονται ταχύτητα οι αυτοψίες για την αναλυτική εκτίμηση των ζημιών και με ΠΝΠ έχει ανασταλεί κάθε οφειλή των κατοίκων. Έχουμε μιλήσει για την πρωτοφανή ένταση του φαινομένου. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι βρέθηκαν στο πεδίο στη Θεσσαλία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Θέλω να σας ενημερώσω ότι οι συνομιλίες για την οριστικοποίηση της ευρωπαϊκής αρωγής προχωρούν ταχύτατα. Η ανάταξη της Θεσσαλίας είναι ένα έργο που θα πάρει καιρό, πρέπει να ξαναχτίσουμε όσα χάσαμε», είπε στη συνέχεια.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης πως: «Παράλληλα, προχωρούμε με γρήγορους ρυθμούς την υλοποίηση του προγράμματός μας. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και σε δεύτερη συνεδρίαση, έχουμε πυκνό έργο. Θέλω να ξεχωρίσω δύο θέματα. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που θα δώσει απάντηση στην ποιότητα των διορισμένων διοικήσεων των φορέων του δημοσίου. Έχουμε επεξεργαστεί ένα καινοτόμο και αδιάβλητο σύστημα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε φορέα. Θα σταματήσουν οι υποψίες ότι κάποιος μπορεί να γίνει διοικητής επειδή έχει κομματικές γνωριμίες. Θέλω να σταθώ στη διαρκή αξιολόγηση των επιλογών, βάσει στόχων και στα κίνητρα αλλά και στις διαδικασίες αντικατάστασης όταν δεν επιτυγχάνεται ο στόχος. Είναι τομή στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την αξιοκρατική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης».

Ενώ συμπλήρωσε: «Δεύτερο σημαντικό θέμα είναι η πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας, που στρέφεται σε έναν αθόρυβο αλλά οδυνηρό κίνδυνο. Αυτός δεν είναι άλλος από την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας. Έχουμε υψηλά ποσοστά θανάτων. Το σημαντικό είναι η αντιμετώπιση τις πρώτες ώρες. Αν περάσει αυτό το κρίσιμο διάστημα, ο κίνδυνος για την απώλεια ανθρώπινης ζωής ή σοβαρής αναπηρίας αυξάνεται εκθετικά. Θα μας μιλήσει ο υπουργός για την ίδρυση 17 νέων μονάδων αντιμετώπισης εγκεφαλικών. Αν δρομολογήσουμε αυτό το δίκτυο θα σώσουμε ανθρώπινες ζωές και θα αποφύγουμε περιστατικά χρόνιας παράλυσης».

Τέλος, εξήγησε ότι: «Έχουμε πολλά θέματα στην ημερήσια διάταξη, να επαναλάβω την απόλυτη προσήλωσή μας στις μικρές και μεγάλες αλλαγές που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Εκ των πραγμάτων αναλώνουμε χρόνο στη διαχείριση των κρίσεων, είναι μία πραγματικότητα που θα μας συνοδεύει διαρκώς. Δεν μπορεί να ακυρώνει τον κύριο πυρήνα που μας εξέλιξαν οι πολίτες. Θέλουμε να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής των πολιτών και να παρέχουμε όσο το δυνατό καλύτερες υπηρεσίες που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών».

Η ατζέντα

To σημερινό υπουργικό συμβούλιο έχει ιδιαίτερα πλούσια ατζέντα, εξ ου και θα γίνει σε δύο "δόσεις", ο πρώτος "γύρος" σήμερα και ο δεύτερος στις 11 Οκτωβρίου. Από την ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης ξεχωρίζουν, πέραν της ενημέρωσης που θα κάνουν ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Νίκος Ταχιάος για τις κτιριακές καταστροφές στη Θεσσαλία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις διοικήσεις φορέων του Δημοσίου, αλλά και το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για μονάδες εγκεφαλικών σε νοσοκομεία ανά τη χώρα.

Αρχής γενομένης από το νομοσχέδιο που θα εισηγηθούν η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη, ξεκινά μια νέα μέρα για τους πάνω από 500 φορείς του δημοσίου, των οποίων οι διοικήσεις θα επαναξιολογηθούν. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και τα 128 νοσοκομεία της χώρας, των οποίων η θητεία των διοικήσεων έχει παραταθεί ως το τέλος του έτους. Από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο περί τα τέλη Οκτωβρίου, άλλωστε, θα ξεκινήσει μια διαδικασία κρίσεων των υφιστάμενων διοικήσεων και με όρους αντικειμενικών κριτηρίων και με όρους αποδοτικότητας. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι νέες διοικήσεις των δομών θα διοριστούν από τις αρχές του 2024 και θα έχουν τετραετή θητεία. Στα δύο χρόνια θα προβλέπεται διαδικασία αξιολόγησής τους. Σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης, τότε τα στελέχη της διοίκησης θα λαμβάνουν και bonus παραγωγικότητας, ενώ αν τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, τότε θα κινδυνεύουν με άμεση παύση.

Από εκεί και πέρα, ιδιαίτερη αξία έχει και το νέο νομοσχέδιο που εισηγείται ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης για τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την περίθαλψη ασθενών με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλεφθεί με προοδευτική εφαρμογή ένα δίκτυο πάνω από 15 νοσοκομείων 24ωρης λειτουργίας για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών, με τις πρώτες μονάδες να δημιουργούνται σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, όπως ο Ευαγγελισμός, το Γεννηματάς , το Αττικόν και ο Ερυθρός Σταυρός. Παράλληλα, στην εξίσωση θα μπουν και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της επικράτειας, αλλά και σε κάποιες ακόμα περιοχές, προκειμένου να "απλωθούν' στον υγειονομικό χάρτη. Για τη λειτουργία αυτού του σχεδίου και την ύπαρξη γιατρών και νοσηλευτών καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου θα δρομολογηθούν και εξειδικευμένες προσλήψεις στο πλάνο προσλήψεων του 2024 που θα συζητηθεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κασσελάκης: «Σχεδίασαν τη διάσπαση από το βράδυ της εκλογής μου» – Τι απαντά ο Τσακαλώτος για τους «αυλικούς»

Με μία ανάρτηση απάντησε στον Στέφανο Κασσελάκη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τις αιχμές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τους «11» της Νέας Αριστεράς σε δηλώσεις του στην Κ.Ε. το Σάββατο...

Άδωνις Γεωργιάδης: Ο Μητσοτάκης είναι πολύ αποφασισμένος, θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την οπαδική βία

«Είναι τραγικό αυτό που συνέβη με τον αστυνομικό. Εκφράζω τη συμπαράστασή μου στην οικογένειά του, προσεύχομαι γι΄ αυτόν. Το παιδί αυτό θα χρειαστεί ένα μικρό θαύμα για να μπορέσει...

Φόρτωση άρθρων...