Σαββάτο
24 Φεβρουαρίου 2024

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Έκτακτες επιδοτήσεις για ενέργεια και ακρίβεια αν χρειαστεί - Έχουμε «κουμπαρά» ενός δισ. ευρώ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο και για έκτακτες επιδοτήσεις «αν χρειαστεί» για να καλυφθούν «έκτακτες ανάγκες» όσον αφορά την ενέργεια και την ακρίβεια άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αν και φρόντισε να στείλει, επίσης, το μήνυμα ότι «δεν θα υποκύψουμε στα νέα "δώσ' τα όλα" και στον λαϊκισμό».

Με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού που αποτέλεσε το βασικό θέμα της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός αρχικά ανέφερε ότι ο φετινός προϋπολογισμός έχει και μια συμβολική σημασία καθώς συμπίπτει με τα 200 χρόνια από την υποβολή πρώτου λογαριασμού εσόδων εξόδων του επαναστατημένου έθνους για το 1823.

«Ο φετινός προϋπολογισμός αποδεικνύει ότι η άλλη όψη της οικονομικής πολιτικής είναι η κοινωνική φροντίδα. Οι επενδύσεις φέρνουν νέες δουλειές και τα αυξημένα έσοδα του δημοσίου μας επιτρέπουν να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως τόνισε «η χώρα παραμένει σταθερή σε προοδευτική τροχιά παρά την παγκόσμια αναταραχή. Είναι μια περίπτωση που οι συνήθως ψυχροί αριθμοί αποτυπώνουν πολιτικές επιλογές με επίκεντρο τον πολίτη».

«Προβλέπουμε ανάπτυξη πολύ μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενδεχομένως και τριπλάσια το 2023. Ρεκόρ καταγράφουν επενδύσεις και εξαγωγές. Οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει τα 4,1 εκατ. και έχουμε καταφέρει να πετύχουμε να μειώνουμε τους φόρους μεγαλώνοντας τον πλούτο μας».

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η εθνική οικονομία αντιστέκεται και είναι αυτή η συνετή πολιτική που εφαρμόσαμε επί 3ετια που μας επιτρέπει στον φετινό προϋπολογισμό να περιλαμβάνουμε γενναίες πρωτοβουλίες όπως η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και αυξήσεις από τις αρχές του 2023 7,75% στο σύνολο των συντάξεων. Για την ακρίβεια αφορά 2,99 εκατομμύρια δικαιούχους».

«Το τελευταίο έχει σημασία όχι μόνο γιατί συμβαίνει μετά από 10 χρόνια αλλά αφορά μια κοινωνική ομάδα πρωτίστως αδύναμων συμπολιτών μας που βρίσκονται στις παρυφές της μεσαίας τάξης» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αυξήσεις θα δουν οι γιατροί του ΕΣΥ, βελτιώσεις θα δουν οι ένστολοι και θα συνεχισθούν τα αναχώματα στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια λόγω του πολέμου. Έχουμε προϋπολογίσει 8 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις στο ρεύμα και φυσικό αέριο αλλά έχουμε και ένα έκτακτο απόθεμα 1 δισ. ευρώ αν χρειαστεί να καλύψουμε και άλλες έκτακτες ανάγκες. Αυξάνουμε τα κονδύλια για το επίδομα θέρμανσης και προβλέπουμε έκτακτες ενισχύσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους μπροστά στο αυξημένο κόστος ζωοτροφών» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στα κονδύλια για τις αμυντικές δαπάνες τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει πρόοδος στη χώρα χωρίς ασφάλεια ούτε και ευημερία χωρίς προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας».

«Όλα αυτά δεν αλλάζουν τον ανηφορικό δρόμο που έχουμε μπροστά μας. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και αβέβαιοι. Όσα λέμε σήμερα είναι αφορμές για να κοπιάζουμε και όχι να κομπάζουμε. Οι πολίτες βλέπουν ότι η κυβέρνηση είναι δίπλα τους αλλά δεν θα υποκύψουμε στα νέα «δώσ' τα όλα» και στον λαϊκισμό» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημείωσε, δε, ότι ακόμα και σήμερα αναμένεται η εκταμίευση της δεύτερης δόσης 3,5 δισ. από το ταμείο Ανάκαμψης «που απαντάει στα ανεύθυνα σχόλια για αναδιαπραγμάτευση των πόρων από το συγκεκριμένο ταμείο».

«Αυτά είναι κεφάλαια που θα τονώσουν την κοινωνία στο σύνολό της δημιουργώντας ελπίδα στους πολλούς και ανησυχία στους λίγους» συμπλήρωσε.

«Όπως είπα και με αφορμή το καλάθι του νοικοκυριού, είμαστε μια κυβέρνηση που είναι με τους πολλούς. Ξέρω ότι αυτή η πρωτοβουλία χωρίς να είναι πανάκεια έχει ανακουφίσει πολλούς, ότι έχει δημιουργηθεί ένας υγιής εσωτερικός ανταγωνισμός. Όσοι λοιδωρούν το καλάθι ας δουν τα δικά τους λάθη» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Να κλείσω με το μήνυμα της οικονομικής πολιτικής που εκπέμπει σιγουριά και ρεαλισμό και συγκρατημένη αισιοδοξία. Θα έλεγα ότι ο φετινός προϋπολογισμός υπηρετεί τη σταθερότητα, τη συνέχεια και τη συνέπεια και πάνω από όλα τη δέσμευσή μας ότι αγωνιζόμαστε για ένα σύγχρονο κράτος που στοχεύει ψηλά και θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε γι' αυτό» κατέληξε στην εισήγηση του ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το τελικό σχέδιο του νομοσχεδίου « Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου-Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» από τον υ...

Φόρτωση άρθρων...