Παρασκευή
31 Μαΐου 2024

Ο Κασσελάκης δεσμεύτηκε για 5% του ΑΕΠ στην Yγεία, ενώ τώρα είναι περισσότερο: «Αποκαλύπτεται η βαθιά άγνοιά του»

Πολιτική

Σε μπούμερανγκ φαίνεται ότι γύρισε η δέσμευσή του Στέφανου Κασελλάκη, το πρωί της Τετάρτης, ότι η επένδυση στη δημόσια υγεία θα είναι η πρώτη προτεραιότητά του αν γίνει πρωθυπουργός καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ερωτηθείς για το ποσοστό του ΑΕΠ που θα δοθεί στον τομέα αυτό έκανε λόγο για 5% με τη Νέα Αριστερά να τον καρφώνει ότι ουσιαστικά προτείνει τη μείωση των δαπανών αυτών.

Το πρωί και λίγο πριν αναχωρήσει από την Αστυπάλαια ο Στέφανος Κασσελάκης παραχώρησε συνέντευξη στην πρωινή εκπομπή του OPEN.

Μεταξύ άλλων είπε ότι τα μεγάλα προβλήματα των νησιών είναι υγεία, συγκοινωνίες, παιδεία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δίνει ελάχιστα χρήματα ειδικά για την υγεία στα νησιά. Είπε ότι θα καταργήσει τα απογευματινά χειρουργεία και πρόσθεσε ότι το βασικό είναι να στελεχωθούν τα νοσοκομεία. Έχετε την προσωπική μου εγγύηση ότι όταν θα είμαστε κυβέρνηση η πρώτη, πρώτη μου προτεραιότητα θα είναι το κοινωνικό κράτος.  Όταν ρωτήθηκε σε πόσο ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι οι δαπάνες για την υγεία απάντησε: το ποσοστό του ΑΕΠ πρέπει να το μετράς και δυναμικά. Δεν είναι μόνο ότι επενδύεις στην υγεία και μετά οι μισθοί αυτοί δεν ανακυκλώνονται στην οικονομία». Αναφερόμενος στο ποσοστό είπε: «Κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ η επένδυση στην υγεία».

Ήδη η τοποθέτηση αυτή του κ. Κασσελάκη προκάλεσε αντιδράσεις καθώς οι δαπάνες για την Υγεία επί διακυβέρνησης ΝΔ, μετά και την πανδημία, έχουν ανέλθει στο 5,7%. Επίσης, πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως οι εν λόγω δαπάνες πρέπει να ανέβουν στο 7,5% του ΑΕΠ, ώστε να υπάρξει σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σημειώνεται ότι ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Στάθης επεσήμανε πως «αυτή τη στιγμή η χρηματοδότηση στην Υγεία είναι σχεδόν στο 6%, εσείς είπατε να πάει στο 5%», με τον κ. Κασσελάκη να απαντά «είπα τουλάχιστον 5%».

Νέα Αριστερά για Κασσελάκη: «Όσο μιλά για το πρόγραμμά του, τόσο αποκαλύπτεται η βαθιά άγνοιά του»

Η Νέα Αριστερά καταλογίζει στον Στέφανο Κασσελάκη πως «δεν έχει ιδέα σε τι κατάσταση έχει περιέλθει η Δημόσια Υγεία», με αφορμή τη δήλωση που έκανε, ζητώντας μικρότερες δαπάνες.

Η Νέα Αριστερά «εξαπέλυσε» επίθεση στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «κάθε φορά που μιλά αναλυτικά για το πρόγραμμά του, αποκαλύπτεται η βαθιά άγνοιά του», μεταξύ άλλων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς:

Κάθε φορά που ο κ. Κασσελάκης μιλά αναλυτικά για το πρόγραμμά του, αποκαλύπτεται η βαθιά άγνοιά του τόσο για τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας όσο και για το πρόγραμμα του κόμματος του οποίου ηγείται. Το «ελληνικό του όνειρο» είναι η άλλη όψη της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε σημερινή του συνέντευξη δήλωσε πως η δημόσια επένδυση για την υγεία «πρέπει να είναι τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ». Είναι προφανές πως δεν έχει ιδέα σε τι κατάσταση έχει περιέλθει η δημόσια υγεία από τις πολιτικές της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.

Και αυτό γιατί ο κ. Κασσελάκης έχει «ψαλιδίσει» όχι μόνο όσα υποσχόταν το κόμμα του στις τελευταίες εθνικές εκλογές (7.5%) αλλά αγνοεί και την υφιστάμενη δαπάνη των πολιτικών διάλυσης και υποχρηματοδότησης της δημόσιας υγείας και του ΕΣΥ.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Το 2021 η δημόσια δαπάνη για την υγεία έφτασε στο 5,7%, ενώ τις επόμενες χρονιές κινήθηκε στα ίδια αναιμικά επίπεδα, που δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες της κοινωνίας.

Ο κ. Κασσελάκης, λοιπόν, προτείνει ουσιαστικά μείωση των δαπανών στην δημόσια υγεία, ώστε να φτάσει σε επίπεδα χαμηλότερα απ’ ό,τι ισχύει σήμερα! Η κοινωνία δεν έχει τίποτα να περιμένει από θαυματοποιούς, που ασκούνται σε ανέξοδες επικοινωνιακές φιέστες. Η δημόσια υγεία πρέπει να στηριχθεί άμεσα.

Η Νέα Αριστερά προτείνει η δημόσια δαπάνη για την υγεία να ευθυγραμμιστεί με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (7.7%) ώστε να μπουν οι βάσεις για ένα σταθερό και αποτελεσματικό δημόσια σύστημα υγείας για όλους και όλες.

Γεωργιάδης: Ο Κασσελάκης ζητά μείωση των δαπανών για την Υγεία

Την αντίδραση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, προκάλεσαν οι αναφορές του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, για την υγεία και ειδικά τα όσα είπε για «τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ στη δημόσια υγεία» αν γίνει πρωθυπουργός.

Σε ανάρτησή του την οποία συνοδεύει από διαγράμματα, ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ζητάει να μειώσουμε τις δαπάνες για την υγεία» υπενθυμίζοντας ότι το 2022 ήταν στο 5,1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, και «τώρα τις υπολογίζουμε περίπου στο 5,8% του ΑΕΠ».

Ο υπουργός Υγείας σημειώνει, μάλιστα, ότι «η δημόσια δαπάνη από 8.634 εκατ. το 2018 έχει φτάσει στα 10.881 το 2022 και έχει επιπλέον αύξηση το 2023 και 2024»

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο ακτιβιστής Κασσελάκης ξαναπάει στην Παλαιστίνη: «Aυτή είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας»

Για το οικονομικό του πρόγραμμα, τη νέα δομή του ΣΥΡΙΖΑ, τη διακυβέρνηση Τσίπρα, αλλά και το πρόσφατο ταξίδι του στην Παλαιστίνη, μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης....

Παύλος Μαρινάκης κατά του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν θα επιτρέψουμε να επιστρέψει η χώρα σε ημέρες χρεοκοπίας»

Αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το οικονομικό του πρόγραμμα εξαπέλυσε ο Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, κάνοντας λόγο για «λαϊκιστική ρητορική» και για «λεφτόδε...

Φόρτωση άρθρων...