Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τις αυτοδιοικητικές – Πως «διαβάζουν» τα νέα στοιχεία στο Μαξίμου

Πολιτική

Την παγίωση της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ αποτυπώνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας (GPO, Metron Analysis) οι πρώτες μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς  σε αυτές καταγράφεται προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος κατά 23,7 και 22,8 μονάδες αντίστοιχα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου κινείται στο 40%,πλησιάζει δηλαδή στο αποτέλεσμα των πρόσφατων εθνικών εκλογών,παρά τις κρίσεις που αντιμετώπισε στην αρχή της δεύτερης κυβερνητικής θητείας.

Στον αντίποδα ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει απώλειες, καθώς η αναταραχή που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι του πιστώνεται μέχρι στιγμής αρνητικά. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ( GPO) O ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στο 12,9% έναντι 36,6% της ΝΔ, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης συγκεντρώνει 70,5% αρνητικές γνώμες και ξεπερνά σε δημοφιλία μόνον τους αρχηγούς των τριών μικρότερων κομμάτων της άκρας Δεξιάς. Παράλληλα, το 31,3% τον χαρακτηρίζει «δεξιό» ή «κεντροδεξιό» και μόλις το 33% «αριστερό» ή «κεντροαριστερό».

Ανάλογη εικόνα και στο γκάλοπ της (Metron Analysis) όπου στην εκτίμηση ψήφου η αξιωματική αντιπολίτευση κινείται στο 15,2%, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κινείται εξαιρετικά χαμηλά στις δημοτικότητες, καθώς πλασάρεται στην 6η θέση ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς. Επιπλέον, η κοινή γνώμη αξιολογεί αρνητικά με συντριπτικό ποσοστό, της τάξης του 85%, την άσκηση αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ και 72% αρνητικά τον ίδιο τον κ. Κασσελάκη.

Το ΠΑΣΟΚ παραμένει τρίτο κόμμα, αν και μειώνει την «ψαλίδα» από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 1,8 ποσοστιαίες μονάδες. Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου  (GPO) η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36,6% και ακολουθούν: ΣΥΡΙΖΑ 12,9%, ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής 11,9%, ΚΚΕ 8,5%, Σπαρτιάτες 3,5%, Ελληνική Λύση 5,4%, Νίκη 2,5% και Πλεύση Ελευθερίας 2,3%.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο μελετούν τα επί μέρους στοιχεία των δημοσκοπήσεων και αυτό γιατί μπορεί να αποτυπώνουν τη φωτογραφία της στιγμής, ωστόσο δείχνουν τάσεις αλλά και συσχετισμούς, καθώς οι πολίτες επαναβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ στην νέα εποχή με τον Στέφανο Κασσελάκη στο τιμόνι του κόμματος δείχνει σημάδια υποχώρησης, και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι «τσιμπάει» αργά ποσοστά επιχειρώντας να κατακτήσει εξελικτικά τη δεύτερη θέση και να καταστεί αξιωματική αντιπολίτευση.

Το κυβερνητικό επιτελείο το προσεχές διάστημα αναμένεται να εστιάσει αποκλειστικά στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας και στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου από το μέρισμα της ανάπτυξης να δημιουργηθεί «όφελος» προς τους πολίτες. Τα ραντάρ του Μαξίμου είναι στραμμένα στην καταγραφή των νέων πολιτικών συσχετισμών και μπορεί να απέχουμε σχεδόν 8 μήνες από τις ευρωεκλογές, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν σε αυτή τη δεύτερη τετραετία δεν θα δοθεί καμία πίστωση χρόνου από την κοινωνία.

«Αγκάθι» η ακρίβεια

 Το 54,4% των πολιτών κρίνει αρνητικά την πορεία της κυβέρνησης μετά τις εκλογές ενώ το 43,8% την κρίνει θετικά. Το 55,5% θεωρεί ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Το πρωθυπουργικό επιτελείο αναγνωρίζει την ακρίβεια ως το νούμερο ένα πρόβλημα που πιέζει ασφυκτικά τα νοικοκυριά και για το λόγο αυτό λαμβάνονται νέα μέτρα στήριξης για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίδομα θέρμανσης και στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε τη διεύρυνση της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης και στα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν για τη θέρμανση ηλεκτρικές συσκευές.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν στο Λονδίνο ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Στις 13 Μαϊού αναμένεται να συναντηθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επι...

Φόρτωση άρθρων...