Πέμπτη
09 Μαΐου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Τα χαμηλά ποσοστά και η γκρίνια φέρνουν... εξώσεις, αποχωρήσεις και στο βάθος διάσπαση

Πολιτική

Χωρίς λευκό καπνό ως προς την σύνθεση του νέου προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και τον ορισμό τομεαρχών σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ολοκληρώθηκε και η χθεσινή ημέρα για την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς λεπτές ισορροπίες, συντροφικά «μαχαιρώματα» και διασταυρούμενα πυρά κρατούν πίσω την ολοκλήρωση της λίστας των αλλαγών της νέας ηγεσίας.

Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία διαθέτει μόλις 47 βουλευτές για 22 τομείς ευθύνης στη Βουλή, εντούτοις τα πρόσωπα που αναμένεται να στελεχώσουν ρόλους -κλειδιά περνούν μέσα από χειρουργικούς υπολογισμούς, αλλά και νέες εστίες εσωστρέφειας, που αναζωπυρώνονται ώρα με την ώρα.

Στο στρατόπεδο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης οι φυγόκεντρες δυνάμεις πολλαπλασιάζονται ενώ πολλά από τα στελέχη της κίνησης των 53 του Ευκλείδη Τσακαλώτου βρίσκονται ήδη σε τροχιά εξόδου από το ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το κλίμα, αποχωρήσεις και διαγραφές συνιστούν λέξεις που επανέρχονται σε καθημερινή βάση, με τον Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη να εξηγεί χθες πως ««αποχωρήσεις στελεχών είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ενωμένος την επόμενη μέρα». Σύμφωνα με τον κ. Μαμουλάκη, ωστόσο, «οι τάσεις είναι υγεία, άλλο όμως η φράξια και άλλο η τάση». Από μέρους του, «στο μέλλον δεν αποκλείω τίποτα. Και εξαρτάται από τον νέο πρόεδρο γιατί κάποιοι μπορεί και να θέλουν να φύγουν», απάντησε ο Γιώργος Βαρεμένος για το ενδεχόμενο διάσπασης, τη στιγμή που «δεν βοηθά πουθενά η κριτική που ασκείται στον Κασσελάκη (…) Όταν είπα ότι “μερικές φορές τα διαζύγια δεν είναι κακά” δεν το έλεγα για να το συστήσω. Το έλεγα για να αποφεύγονται (…) Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε ενωτικά”», επισήμανε χθες η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, προσθέτοντας πως «δεν μπορώ να γνωρίζω αν θα υπάρξουν αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορώ να το ξέρω».

Τα πυρά Φίλη και Σκουρλέτη δίνουν τον τόνο που επικρατεί στο εσωτερικό της Αριστερής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ και η συνδιάσκεψη του Σαββατοκύριακου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο ρόλος που θα επιλέξει να διαδραματίσει ο κ. Τσακαλώτος παραμένει ένας γρίφος καθώς δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με το νεοεκλεγέντα πρόεδρο του κόμματος.

Τις τελευταίες ώρες μάλιστα διακινήθηκαν φήμες ακόμη και για επαφές του με άλλες δυνάμεις από το χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστέρας με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο πρόσωπο του Γιάνη Βαρουφάκη ως το πρόσωπο με το οποίο δεν αποκλείεται να αναζητηθεί σημείο επαφής.   

Σίγουρη θεωρούν τη διάσπαση οι 7 στους 10 πολίτες

Σχεδόν εμπεδωμένη, ωστόσο, εμφανίζεται στην κοινή γνώμη μια πιθανή διάσπαση στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς σε δημοσκόπηση της Opinion Poll 7 στους 10 ερωτηθέντες τη θεωρούν πιθανή, μετά την εκλογή Κασσελάκη. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αν «μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη μπορεί να εκδηλωθούν διασπαστικές τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ», το συντριπτικό ποσοστό του (68,5%) πιστεύει πως θα υπάρξουν διασπαστικές τάσεις στο κόμμα όταν μόλις το 27,4% δεν το πιστεύει.

karta

Ακόμη, στην ίδια δημοσκόπηση στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 39,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 17,3%, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κινείται μετά την εκλογή Κασσελάκη κάτω από το ποσοστό που έλαβε στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου.

karta

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μαρινάκης: Στις 7 Μαΐου ενημερωθήκαμε για την έλευση Ράμα – Προεκλογικά θυμήθηκε την ομογένεια ο κ. Κασσελάκης

«Ενημερωθήκαμε στις 7 Μαΐου για την έλευση Ράμα αλλά όχι για τον τόπο όπου θα γίνει η εκδήλωση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς σχετικά στην ενημέρωση τω...

Αντιδράσεις για την απίστευτη δήλωση Κασσελάκη: «Αν κάποιος διανοηθεί να σας πει τίποτα, μου το λέτε και τους ξεσκίζω»

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει μία δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη κατά την επίσκεψη του στην Πρέβεζα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνομιλώντας με υγειονομικούς στην Πρέβεζα τους ...

Φόρτωση άρθρων...