Τετάρτη
01 Μαΐου 2024

Τα επιχειρήματα των κομμάτων στο δρόμο προς τις κάλπες

Πολιτική

Για τα προγράμματα του κάθε κόμματος αλλά και για τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες μίλησαν στην πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χρίστος Δήμας, η υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, και ο υποψήφια βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Παραστατίδης.

Ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χρίστος Δήμας, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως σε μεγάλο βαθμό είναι επανάληψη του προγράμματος Θεσσαλονίκης που είχε καταθέσει πριν τις εκλογές του 2015 αλλά αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

«Το λέω αυτό γιατί εμείς ό,τι πρόταση κάνουμε, κοστολογείται. Η χώρα αυτό που χρειάζεται και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τι μπορούμε να υλοποιήσουμε, σύμφωνα με τις δυνατότητές μας. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εμείς το κοστολογούμε περίπου στα 83 δις ευρώ. Έχουμε τη δυνατότητα να κρίνουμε το κάθε μέτρο τι επιπτώσεις δημοσιονομικές θα έχει. Είτε είναι η κατάργηση φόρων που υπόσχεται είτε είναι η αύξηση του ΑΕΠ είτε το ποσοστό σε δαπάνες στην Παιδεία, στην Υγεία, δεν τα υλοποίησε το 15’ και τώρα είναι εύκολα λόγια. Όταν γνωρίζεις πως θα χάσεις είναι πολύ εύκολο να υπόσχεσαι. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να συγκρίνουμε δύο τετραετίες. Εμείς προεκλογικά υποσχεθήκαμε μείωση φόρων και έχουμε καταργήσει ή μειώσει 57 φόρους τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Είπαμε θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% και τον μειώσαμε κατά 35%, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης καταργήθηκε, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί καταργήθηκε, ο ΦΠΑ στα λιπάσματα μειώθηκε. Ο φόρος στα καύσιμα επιστρέφεται όλος στο σύνολο των παραγωγών.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που φορολόγησε τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και των εταιριών παραγωγής ηλεκτρισμού ώστε να πάρει τα χρήματα από εκεί και να ανατροφοδοτήσει λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

«Η αισχροκέρδεια του Μητσοτάκη έχει λεηλατήσει τη χώρα»

Η υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, είπε πως το δίλλημα των εκλογών είναι εάν οι πολίτες θα ζήσουν με αξιοπρέπεια καθώς η αισχροκέρδεια του Μητσοτάκη έχει λεηλατήσει τη χώρα.

«Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη περίοδο όχι μόνο για την πολιτική ζωή της χώρας αλλά και για τη ζωή του κάθε πολίτη. Το δίλλημα των εκλογών είναι σαφές. Εάν οι πολίτες θα ζήσουν με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη ή θα ζήσουν με το καθεστώς Μητσοτάκη. Είναι αδιανόητο να λέμε ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όταν στη πραγματικότητα αυτό σημαίνει, αύξηση των μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και ένα δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος.

Εμείς αυτό που λέμε είναι πως η αισχροκέρδεια του Μητσοτάκη έχει λεηλατήσει τη χώρα μέσα από τους έμμεσους φόρους. Τα 4,6 δισ υπερκέρδη που εμφανίζονται είναι η δυστυχία που βιώνει ο ελληνικός λαός.  Ένα έργο του δεν έχει προχωρήσει. Τα νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει. Στα δημόσια πανεπιστήμια οι νέοι σπουδαστές γίνονται ‘’πελάτες’’ των ιδιωτικών κολεγίων. Πώς θα εμποδίσουμε τους νέους που φεύγουν για το εξωτερικό εάν δεν δημιουργήσουμε καλές θέσεις εργασίας με καλούς μισθούς; Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όσον αφορά την εργασία, κατήργησε συλλογικές συμβάσεις και το οχτάωρο, την πενθήμερη εργασία. Αυτό το μέλλον θέλουμε για την νέα γενιά;».

«Οι δύο άλλες κυβερνήσεις δοκιμάστηκαν, ζυγίστηκαν και βρέθηκαν ανεπαρκείς»

Ο υποψήφια βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Παραστατίδης, αναφέρθηκε με τη σειρά του στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας την ευκαιρία από τον ελληνικό λαό να τους ψηφίσει καθώς όπως λέει χαρακτηριστικά «να μας δώσουν την ευκαιρία να συνεχίσουμε το έργο που έχουμε κάνει μετά τη Μεταπολίτευση».

«Ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε πως δεν είναι αυτός ο οποίος έβαλε τον ανιψιό του να παρακολουθεί. Εμείς έχουμε μία θεσμική ματιά και αντίληψη των πραγμάτων και θέλουμε να συζητήσουμε και να μιλήσουμε πολιτικά. Ας υποθέσουμε πως το παιδί μας σπουδάζει Διοίκηση Μονάδων Υγείας και θέλει να τοποθετηθεί διοικητής σε ένα νοσοκομείο της χώρας. Μπορεί επί ΝΔ; Μπορούσε να τοποθετηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ; Η απάντηση είναι όχι γιατί υπάρχει έλλειμα αξιοκρατίας. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ λέμε να μας δώσουν την ευκαιρία να συνεχίσουμε το έργο που έχουμε κάνει μετά τη Μεταπολίτευση. Εμείς λέμε πως το ΑΣΕΠ ήταν μία μεταρρύθμιση ΠΑΣΟΚ και αυτό που θέλουμε είναι να εφαρμοστεί παντού. Η διαύγεια ήταν μία μεταρρύθμιση ΠΑΣΟΚ και λέμε πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας που ήταν έργο ΠΑΣΟΚ να αναβαθμιστεί και να αναγεννηθεί. Οι υπόλοιποι τι λένε ακριβώς; Κάθε κόμμα έχει τις ιδέες του και τη δράση του αλλά σημασία έχει ποιος εγγυάται την εφαρμογή αυτού του σχεδίου. Δηλαδή εάν ακούσετε τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα να μιλάνε για αξιοκρατία αλλά να δούμε τι έχει συμβεί στα θέματα αξιοκρατίας, να δούμε τι κάνανε. Εμείς είμαστε κοντά στις ιδέες μας και λέμε πως οι δύο άλλες κυβερνήσεις δοκιμάστηκαν, ζυγίστηκαν και βρέθηκαν ανεπαρκείς».

«Τα κουπόνια είναι το εργαλείο Μητσοτάκη για διατηρήσει την αισχροκέρδεια σε υψηλές τιμές»
Η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε στο  πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως θέλουν να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 880 ευρώ.

«Δεν έχω συναντήσει μέχρι τώρα πολίτη που θεωρεί πως με τη κυβέρνηση Μητσοτάκη είδε άσπρη μέρα. Ακούω πολλούς πολίτες που λένε πως δεν αντέχουν να ζουν με κουπόνια και πως θέλουν δικαιοσύνη. Τα κουπόνια είναι το εργαλείο Μητσοτάκη για διατηρήσει την αισχροκέρδεια σε υψηλές τιμές. Εμείς θέλουμε να πέσουν οι τιμές και να μειωθεί το μεγάλο κεφάλαιο. Θέλουμε να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 880 ευρώ. Επειδή είναι πολύ κρίσιμη η περίοδος εμείς καλούμε τον λαό  να ψηφίζουν με βάση τις ανάγκες τους. Όχι στην τοξικότητα, ναι στον διάλογο».

«Έχουμε φέρει επενδύσεις που βοηθούν στο Brain drain»

Ο Χρίστος Δήμας είπε πως η χώρα χρειάζεται μία σταθερή κυβέρνηση και πως η ΝΔ έχει καταφέρει να φέρει επενδύσεις.

«Εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε δηλώσει πως δεν συμφωνούμε με την απλή αναλογική. Πιστεύουμε πως η χώρα χρειάζεται μία σταθερή κυβέρνηση αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν λαμβάνουμε υπόψιν μας το τι προτείνουν τα άλλα κόμματα. Ακόμα και όταν είμασταν κυβέρνηση, τα συζητήσαμε. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε μία πολύ σημαντική επένδυση της Pfizer, όπου 1000 συμπολίτες μας έχουν βρει πολύ καλή θέση εργασίας. Έχουμε φέρει επενδύσεις που βοηθούν στο Brain drain».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κατρίνης: Να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους θεσμούς και τη δικαιοσύνη

Βασικά σημεία συνέντευξης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη στο MEGA αναφορικά με τη δικαστική απόφαση για την τραγωδία στο Mάτι: Είναι ...

Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου ανοίγει η πόρτα εξόδου της Ν.Δ. – Σας αξίζει μήνυμα αποδοκιμασίας

Νέα επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας και κατά του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή. ...

Φόρτωση άρθρων...