Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Το σταυρόλεξο των Εκλογών και τι θα συμβεί στην οικονομία αν δεν είναι Κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία

Βρισκόμαστε λίγο πριν την τελική ευθεία για τις Εκλογές, είτε αυτές γίνουν στις 9 Απριλίου είτε στις 14 Μαΐου. Ο Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία έχουν ξεκινήσει τη διαφήμιση του έργου σε μια ιστορική τετραετία όπου συνέβησαν κοσμοϊστορικά γεγονότα, όπως η πανδημία του κορωνοϊού και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το θέμα της ακρίβειας είναι κυρίαρχο στην ατζέντα, ενώ από την άλλη πλευρά, τα κόμματα της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης επιχειρούν να επενδύσουν με τη δική τους... δοσολογία στο ζήτημα των παρακολουθήσεων, χωρίς να διαθέτουν πειστικό αφήγημα για την οικονομία και την οργάνωση του Κράτους. 

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν και στην άσκηση έχουν μπει αναλύσεις για κυβέρνηση ηττημένων, η οποία όμως, προϋποθέτει τρία τουλάχιστον κόμματα για να έχει μια προοπτική διακυβέρνησης, χωρίς ωστόσο, να διαθέτει τη δεδηλωμένη των 151 βουλευτών, με βάση τα δεδομένα των αναλυτών που έχουμε αυτή τη στιγμή.

Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί το «κλειδί» των πολιτικών εξελίξεων. Είναι το τρίτο κόμμα, από το οποίο φιλοδοξούν να αντλήσουν ψηφοφόρους τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη κιόλας αναμέτρηση με την απλή αναλογική. Σύμφωνα με τις μετρήσεις και βλέποντας στατικά τα ποσοστά των κομμάτων στις εκλογές της απλής αναλογικής, το μόνο σχήμα που μπορεί να συγκεντρώσει από 151 βουλευτές και πάνω, φαίνεται να είναι αυτό της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί να τηρήσει αποστάσεις ερχόμενο σχετικά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επιδιώκει να μεγαλώσει το χάσμα με τη Νέα Δημοκρατία. Πρόκληση ένα τέτοιο σενάριο για τον Ανδρουλάκη, αλλά εξαιρετικά παρακινδυνευμένο με όρους... πασοκικής και αριστερής οπτικής.

Ασκήσεις επί... χάρτου

Η σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συγκυβέρνηση κάτω από τους 140 βουλευτές. Ακόμη και η επανεκλογή του ΜεΡΑ 25, φαίνεται να μην μπορεί να δώσει αθροιστικά μια δύναμη πάνω από 150 βουλευτές. Ωστόσο, μπορεί να δώσει πλειοψηφία... ηττημένων, με την ανοχή του ΚΚΕ. Θα δώσει ψήφο ανοχής το ΚΚΕ για να... αλωνίζουν οι άλλοι τρεις; Δύσκολη η απάντηση. 

Θα μπορούσαν να συγκυβερνήσουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜεΡΑ 25 με 145 βουλευτές και με το σενάριο της ψήφου ανοχής από το ΚΚΕ; Σύμφωνα με το νόμο των πιθανοτήτων μπορεί. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο; Εφικτός έως και... χλωμό. 

Πάμε και ένα βήμα παρακάτω. Ένα σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜεΡΑ 25, από το οποίο το πρώτο και το τρίτο κόμμα, δεν έχουν ευθυγραμμιστεί πλήρως με την καταδίκη Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία, μπορεί να γίνει εύκολα αποδεκτό από τον διεθνή παράγοντα; 

Θα τολμήσει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και νυν ευρωβουλευτής να πάει κόντρα στο ρεύμα και σ΄ ένα περιβάλλον που είναι ιδιαιτέρως... περίεργο, λόγω της υπόθεσης Καϊλή;

Ακόμη και αν πάμε στις εκλογές ήσυχα και χωρίς να τρέχει... κάτι σε επίπεδο πιθανών αποκαλύψεων, υπάρχει... θέμα.

Στο παραπάνω ερώτημα υπάρχουν διάφορες πτυχές. Αν ο Ανδρουλάκης συμπράξει με τον Μητσοτάκη, τότε θα είναι δακτυλοδεικτούμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα προκληθεί σοβαρό πρόβλημα μέσα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς υπάρχουν αυτοί που θεωρούν ότι το κόμμα πρέπει να πλησιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχουν και οι... άλλοι που θεωρούν ότι πρέπει να απομακρυνθεί, για να μην πούμε για την άποψη περί σύμπραξης με τη Νέα Δημοκρατία. Οι συσχετισμοί στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να δείξουν πολλά ως προς την επιλογή της επόμενης μέρας. Ωστόσο, δύσκολα θα συμπράξει με τη Νέα Δημοκρατία ένας πυρήνας βουλευτών οι οποίοι θα στοιχηθούν πίσω από τον Γιώργο Παπανδρέου. Επιπλέον, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει ένας πυρήνας βουλευτών (πιθανότατα ο πιο μικρός), ο οποίος, εφόσον δει σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα απομακρυνθεί. Άρα, θα υπάρχει θέμα μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Τι επιδιώκουν Τσίπρας και Ανδρουλάκης; 

Τι επιδιώκει στις Εκλογές της απλής αναλογικής ο Νίκος Ανδρουλάκης; Θέλει να αποφύγει πάση θυσία τις δεύτερες εκλογές, όπου υπάρχει ο κίνδυνος συμπίεσης, με βασικό ωφελημένο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. 

Αν το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ σε μια πιθανή δεύτερη εκλογική αναμέτρηση υποχωρήσει κάτω από το 10% είναι σίγουρο ότι θα τεθεί θέμα ηγεσίας. Και αυτό γιατί, οι δημοσκοπήσεις του 2021 έδειχναν το ΠΑΣΟΚ με δυναμική να πλησιάζει προς το 20%, οπότε ένα ποσοστό κάτω από το 10% στην κάλπη, θα συνιστά παταγώδη αποτυχία. 

Άρα, ο Ανδρουλάκης πρέπει να συμπράξει με τον Τσίπρα. Μπορεί όμως να συμπράξει σ΄ ένα σχήμα που ενδεχομένως να περιλαμβάνει και τον Βαρουφάκη, για τον οποίο στο εξωτερικό δεν θέλουν να ακούνε; Μπορεί ένα τέτοιο σχήμα να έχει ως προτεινόμενο πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις στο εξωτερικό; Όσο πιθανό είναι το ναι, άλλο τόσο πιθανό είναι το όχι. Εδώ η απάντηση δεν είναι και τόσο εύκολη, όσο και αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να ενεργοποιήσει αντιμητσοτακικά αντανακλαστικά, βάζοντας απέναντι στον Μητσοτάκη έναν Παπανδρέου!

Ο διεθνής παράγοντας, αυτή τη φορά, λόγω των κοσμογονικών ανατροπών που επιφέρει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν θα αφήσει τα... παιδιά να παίζουν με τα,,, σπίρτα μέσα σε μια αποθήκη με πυρομαχικά! Μπορούν να παρέμβουν μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της απλής αναλογικής; Ναι, μπορούν. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Από ένα e-mail και μια... κλήση στο κινητό, μέχρι... πολλά άλλα που ίσως (δεν) φανταζόμαστε...

Πάμε τώρα στις επιδιώξεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Τι έχει επιτύχει ο Τσίπρας; Ανεβάζει σιγά σιγά τη συσπείρωση του κόμματος του και δεν ανησυχεί ιδιαιτέρως ότι μπορεί να βρεθεί σε ποσοστά του 23%, όπως στις Ευρωεκλογές του 2019. 

Τι θέλει ο Τσίπρας; Θέλει να πάρει με το μέρος του τον Ανδρουλάκη, θυμίζοντας του ότι αν συμπράξει με τον Μητσοτάκη και κάνει κυβέρνηση, θα γίνει μέσα στο ΠΑΣΟΚ, το... έλα να δεις! Τι θα πει στον Ανδρουλάκη ο Τσίπρας, αν με δική του ευθύνη, πάει η χώρα σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση; "Νίκο, αν πέσεις κάτω από 10%, το χάνεις το κόμμα". 

Βέβαια, αν ο Ανδρουλάκης συμπράξει με τη ΝΔ, θα έχει πρόβλημα και ο Τσίπρας, καθώς θα έχει εξαϋλωθεί το αφήγημα της "αριστερής προοδευτικής διακυβέρνησης". Οπότε, Ανδρουλάκης και Τσίπρας, εάν πάμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, είναι εξαιρετικά πιθανό να δουν τον Μητσοτάκη να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση με... 146-148 βουλευτές! Πώς γίνεται αυτό; Με αυτούς του αριθμούς δεν... προκύπτει, αλλά αν προστεθούν 5-6 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης, τότε ο Μητσοτάκης, θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτοί που θα... αποστατήσουν θα κάνουν λόγο για την ανάγκη σταθερότητας στη χώρα. Άλλωστε, ένα τέτοιο αφήγημα... δουλεύεται πολύ στην... προπόνηση που κάνει τώρα ο Μητσοτάκης «ψωνίζοντας» στελέχη από το καλάθι του ΠΑΣΟΚ!

Άρα, ο Τσίπρας με τον Ανδρουλάκη στην περίπτωση αυτοδυναμίας του Μητσοτάκη στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, θα έχουν σοβαρό πρόβλημα. Για την ακρίβεια, θα έχουν και εδώ πρόβλημα. Ο Τσίπρας μικρό, ο Ανδρουλάκης πολύ μεγάλο. Πάντα, πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, ότι ο Ελληνικός λαός είναι αυτός που ψηφίζει, ωστόσο, μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων, αρχίζουν οι ζυμώσεις. Θα αφήσουν οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία ή άλλη μεγάλη χώρα, να γίνουν... πειράματα, τύπου 2015; 

Εν ολίγοις θα επιτρέψουν σε κόμματα που δεν έχουν καταδικάσει την εισβολή Πούτιν με κάθετο τρόπο, να κυβερνήσουν; Θα επιτρέψουν τη δημιουργία αμφίσημων και αμφιβόλου βιωσιμότητας σχημάτων που θα λένε... μισόλογα σε σχέση με τη στρατηγική πλήρους απομόνωσης του Πούτιν; Θα επιτρέψουν έστω και την παραμικρή αμφισβήτηση στρατηγικών επιλογών που έχουν τους τελευταίους 12 μήνες από Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ; 

Δύσκολο έως ακατόρθωτο. Ή μήπως τέτοια κόμματα μπορεί να γίνουν οι καλύτεροι... υπηρέτες του δυτικού αφηγήματος, όπως συνέβη το 2015; Ή, όπως συνέβη στην Ιταλία με τη Μελόνι, που άλλα έλεγε προεκλογικά και τώρα αποτελεί τον πιο καλό και συνεργάσιμο εταίρο; Πολλά και βασανιστικά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν σύμφωνα με την πολιτική και γεωπολιτική οπτική. Υπάρχει όμως και η οικονομική...

Η επόμενη μέρα... χωρίς κυβέρνηση Ν.Δ.

Μια κυβέρνηση που δεν θα έχει τουλάχιστον ως κορμό τη Νέα Δημοκρατία θα είναι προβληματική για τη χώρα και θα προκαλέσει σκεπτικισμό και αναταράξεις στην οικονομία.

Κατ΄ αρχάς, σκεφτείτε (όσοι μπορούν να μπουν σε μια τέτοια... δοκιμασία) μια συγκυβέρνηση Τσίπρα-Ανδρουλάκη-Βαρουφάκη. Έστω ότι σχηματίζουν κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τσίπρα ή κάποιον άλλον... κοινό γνωστό τους. Πάμε αναλυτικά, να απαντήσουμε σε μια σειρά απλών ερωτημάτων:

- Τι θα συμβεί την επόμενη μέρα στην αγορά ομολόγων; Θα πέσουν τα επιτόκια ή θα ανέβουν; Μάλλον το δεύτερο.

- Τι θα συμβεί με τους επενδυτές που δρομολογούν επενδύσεις στην Ελλάδα ή αυτούς που ήδη έχουν τοποθετηθεί, αν ακούσουν ότι θα αυξηθεί η φορολογία στα επιχειρηματικά κέρδη ή στο κεφάλαιο; Η απάντηση είναι... βοήθα Παναγιά!

- Τι θα συμβεί με αυτούς που σήμερα έχουν επενδύσει στην Ελλάδα, θεωρώντας ότι πολύ γρήγορα θα αποτελέσει ενεργειακό «παίκτη», ο οποίος θα "τρέξει" με γοργά βήματα πολύ μεγάλα projects; Για ένα αρκετά σημαντικό χρονικό διάστημα, θα πρέπει να υποστηρίζονται από φαρμακευτική αγωγή για τον πονοκέφαλο...

- Τι θα συμβεί στην περίπτωση που αποφασιστεί μείωση του ΦΠΑ και πώς θα αντιδράσουν οι αγορές ομολόγων και οι δανειστές; Μήπως (λέμε, μήπως...) αρχίζουν να σκέφτονται πόσο... ωραίο είναι το... Καστελλόριζο;

- Τι θα συμβεί στην περίπτωση που ακουστεί η λέξη «Σεισάχθεια» και ληφθούν μέτρα για να μην πλειστηριαστούν μερικές χιλιάδες ακίνητα που είναι α΄ κατοικία; Αν ένα... μπροοδευτικό σχήμα πάει να καταργήσει τους νόμους του Τσίπρα, τότε, ας είμαστε έτοιμοι για πολλές... συγκινήσεις! Ειρήσθω εν παρόδω, ο αριθμός των ακινήτων που αποτελούν α΄ κατοικία είναι 350.000, εκ των οποίων τα 300.000 είναι σε ρύθμιση και επίκειται και για αρκετά εκ των υπολοίπων.

- Είναι έτοιμος ο Τσίπρας με τον Ανδρουλάκη, εάν και εφόσον συμφωνήσουν ότι δεν θα κατάσχεται η α΄ κατοικία, να αναλάβουν την κατάπτωση εγγυήσεων του Δημοσίου, ύψους 19 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποζημιωθούν οι εταιρείες διαχείρισης δανείων;

- Έχουν σκεφτεί ότι τα 19 δισ. ευρώ πρέπει να αντικατασταθούν αυτομάτως από φόρους και πρόσθετο δανεισμό, άρα από ισοπέδωση των πολιτών και προσφυγή στις αγορές με επιτόκια που θα έχουν πετάξει στα ύψη; Ψιλά... γράμματα με κεφαλαία γράμματα!

- Είναι ο Τσίπρας και ο Ανδρουλάκης έτοιμοι να κυβερνήσουν και μειώνοντας τον ΦΠΑ (όπως διατείνονται), να βρουν από άλλες πηγές και μάλιστα άμεσα, τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ; Αν αυτό γίνει με φόρους, ας... χαιρετίσουμε ομόλογα, Χρηματιστήριο και επιχειρηματικότητα.

- Είναι σε θέση να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα παροχών που ξεπερνάει ετησίως τα 10 δισ. ευρώ (πάνω από 40 δισ. ευρώ σε τετραετή ορίζοντα), όταν η χώρα περιμένει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα; Όχι μόνο επενδυτική βαθμίδα δεν θα δούμε, αλλά θα έρχονται οι υποβαθμίσεις, η μία πίσω από την άλλη, επιστρέφοντας σε εποχές που θέλουμε να ξεχάσουμε...

- Έχουν σκεφτεί ότι όλα τα επενδυτικά σχέδια θα τιναχτούν στον αέρα και μέχρι να καταλάβουν οι... νέοι υπουργοί που πέφτει το υπουργείο τους, θα έχει πετάξει το... πουλάκι των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι οποίοι έχουν συγκεκριμένο και πολύ συμπιεσμένο χρονοδιάγραμμα απορρόφησης;

Αν δεν συμβεί τίποτα από όσα δηλώνουν σήμερα οι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, τότε τα δύο κόμματα θα έχουν εξαπατήσει τους πολίτες και όταν έρθει η ώρα να γίνουν εκλογές με το νόμο της Νέας Δημοκρατίας, ίσως να οδηγήσουν τον Μητσοτάκη σε ποσοστό, ακόμη και υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2019! Ωστόσο, η ζημιά θα έχει γίνει και θα πρέπει μετά να ξαναμαζευτεί. Ακόμη και αν ο Τσίπρας με τον Ανδρουλάκη έχουν τις καλύτερες προθέσεις, δεν θα είναι εύκολο για τις αγορές να αποδεχθούν αλλαγή του πολιτικού στάτους στη χώρα μας.

Στο σημείο που έχουμε φτάσει, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Ή ο Τσίπρας με τον Ανδρουλάκη προχωρούν στην υλοποίηση όλων αυτών των... μαγικών που υπόσχονται ή βάζουν την ουρά στα σκέλια και συνεχίζουν το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, αφού όμως η διεθνής επενδυτική κοινότητα θα έχει πάρει τις αποστάσεις της και θα έχει τις επιφυλάξεις της, σε σχέση με ένα τέτοιο σχήμα. Και αν διαταραχθεί το κλίμα στην οικονομία, τότε «την κάτσαμε τη βάρκα». Θα πάμε με... φόρα στον τοίχο, δεν θα μας δανείζει κανείς με επιτόκια σαν τα τρέχοντα και τότε, κλάψτα Χαράλαμπε!

Οι αγορές έχουν ησυχάσει από την Ελλάδα έχοντας εμπιστοσύνη στον Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, δεν θα χρειαστούν παρά ελάχιστα... λεπτά για να ξαναβάλουν μπρος σενάρια έκτακτης ανάγκης, λόγω αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών στην Ελλάδα. Υπό τον φόβο της κατάρρευσης, Τσίπρας και Ανδρουλάκης, θα αναγκαστούν να υιοθετήσουν ίσως και πιο επιθετικά μέτρα, αθετώντας προεκλογικές υποσχέσεις.
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, συν... κάτι ψιλά, αν συγκυβερνήσουν, τότε μπορεί η πτώση των ποσοστών τους να είναι ταχεία, καθώς γρήγορα θα αποδειχθεί ότι δεν μπορούν να περάσουν τον πήχυ, τον οποίο έχει ανεβάσει ο Μητσοτάκης σε πολύ υψηλά επίπεδα. Και τι θα γίνει; 

Θα τον αφήσουν να πάει σε δεύτερες εκλογές και να σχηματίσει αυτός κυβέρνηση με τους δικούς του όρους, εφόσον η Νέα Δημοκρατία δεν έχει την αυτοδυναμία; Και μετά, πώς θα διαχειριστούν την γκρίνια και τις... αγριάδες μέσα στα κόμματα τους; Θα αρχίσουν να παίρνουν... φόρα και να χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο;

Μία ακόμη τετραετία Μητσοτάκη σημαίνει ολοκλήρωση κρίσιμων πολιτικών. Η δημοσιονομική σταθερότητα με μείωση του χρέους, η συνεχής μείωση των φόρων, η αύξηση των μισθών, η ταχύτερη ανάπτυξη, η μονοψήφια ανεργία και ο πλήρης εκσυγχρονισμός του Κράτους, θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα, που θα εκτιμηθούν δεόντως από τα κρίσιμα τμήματα του εκλογικού σώματος, που βγάζουν κυβερνήσεις. 

Σε μια τέτοια περίπτωση και εφόσον δεν υπάρξει κάτι συγκλονιστικά ανατρεπτικό, ο Μητσοτάκης, μπορεί να κερδίσει άλλη μια τετραετία, βάζοντας πλώρη και για άλλη μία από το 2027 και μετά! Και τι θα κάνουν μέχρι τότε ο Τσίπρας με τον Ανδρουλάκη; Αυτό θα πρέπει να το απαντήσει η κάλπη, αφού όμως προβληματιστεί (όσοι διαθέτουν μια τέτοια... ικανότητα) σχετικά με τα προαναφερόμενα ερωτήματα...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η στεγαστική κρίση και η… σπιταρόνα

Στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ μπαίνει και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης, με ηγετικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη να εκτιμούν πως δεν είναι ο κατάλληλος να ηγηθεί τόσο της αξιω...

Φόρτωση άρθρων...