Τετάρτη
15 Μαΐου 2024

Τσίπρας: «Μαζί θα κάνουμε την προοδευτική παράταξη του τόπου κυβερνώσα δύναμη»

«Εδώ είμαστε και εδώ θα είμαστε και την επόμενη ημέρα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Συνεχίζει την περιοδεία του στην Κρήτη ο Αλέξης Τσίπρας. Μετά τα Χανιά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε το Ηράκλειο, όπου και πραγματοποίησε ομιλία.

«Θέλω να πω σε όσους προεξοφλούν το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας, να μη βιάζονται» τόνισε από το Ηράκλειο Κρήτης ο Αλέξης Τσίπρας.

«Υπάρχει Νέμεσις μερικές φορές στην πολιτική», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και εξαπέλυσε σκληρή επίθεση τόσο προς την Νέα Δημοκρατία, όσο και προς τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις, λέγοντας πως «ρίχνουν νερό στον μύλο της Δεξιάς».

Επικαλούμενος τον Νίκο Καζαντζάκη και τη φράση του «Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: «Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;» Πολέμα!», ο πρώην Πρωθυπουργός έθεσε τα «σκληρά διλήμματα» της κάλπης της επόμενης Κυριακής, ζητώντας την «ανατροπή των συσχετισμών», ενώ έστειλε πολλαπλά μηνύματα και προς το εσωκομματικό του ακροατήριο, λέγοντας πως ««μαζί θα προχωρήσουμε τον μεγάλο αγώνα για την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης του τόπου μέχρι να γίνει κυβέρνηση ξανά, μέχρι να γίνει κυβερνώσα».

«Μαζί θα είμαστε και τη Δευτέρα»

Μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο, «είμαστε πάλι εδώ μαζί και θα είμαστε μαζί σε κάθε δύσκολη μάχη. Μαζί θα είμαστε και στα εύκολα και στα δύσκολα» ανέφερε με το βλέμμα στραμμένο στην μετεκλογική περίοδο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προσθέτοντας πως «μαζί θα δώσουμε τη μάχη μέχρι τη Κυριακή για να σηκώσουμε ψηλά τη σημαία της δικαιοσύνης», αλλά και επαναλαμβάνοντας σε πολλές στιγμές της ομιλίας του πως «μαζί θα είμαστε και τη Δευτέρα».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δήλωσε πως τα στελέχη του είναι «μαθημένοι στα δύσκολα, στις νίκες αλλά και τις ήττες, στις επιτυχίες αλλά και τις αστοχίες, δεν σταματήσαμε ποτέ να δίνουμε τη μάχη για όσα εμείς θεωρούμε δίκαια και ανθρώπινα. Δε λογαριάσαμε ποτέ το πολιτικό κόστος», όπως υποστήριξε, προσθέτοντας πως «προσπάθησαν πολλές φορές να μας βγάλουν από τη μέση». «Δε τα κατάφεραν τότε που παλεύαμε με τους δανειστές και τη χρεοκοπία της χώρας». Θα τα καταφέρουν τώρα ; Γλιτώσαμε από τα θηρία, δε θα μας φάνε οι σκορπιοί», ανέφερε χαρακτηριστικά, στέλνοντας μήνυμα πως «εδώ είμαστε και εδώ θα είμαστε». Στον αντίποδα, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως «οι συσχετισμοί είναι για να αλλάζουν. Γιατί την ιστορία δεν τη γράφουν οι κυρίαρχοι, αλλά οι λαοί», για να συνεχίσει, λέγοντας πως «τίποτε δεν έχει κριθεί πριν ο λαός με την ψήφο του βάλει την Κυριακή τη σφραγίδα του».

«Πατριωτική ευθύνη»

Εγκαλώντας ταυτόχρονα την Νέα Δημοκρατία ότι αποσκοπούν «όχι να κερδίσουνε τις εκλογές. Αλλά να ξεμπερδέψουνε μαζί μας», ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υποστήριξε πως «δε δίστασαν να ρίξουν στην αρένα ακόμη και ευαίσθητα εθνικά θέματα. Όπως το θέμα της Θράκης και της μειονότητας». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, «στην αγχόνη που έστησαν για τον ΣΥΡΙΖΑ, κρεμάστηκε τελικά με απόφαση του κυρίου Μητσοτάκη ο δικός του υποψήφιος στη Ροδόπη», με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να επισημαίνει ότι «η προοδευτική παράταξη και ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται πάντα με πατριωτική ευθύνη».

«Και πατριωτική ευθύνη σημαίνει να βάζεις πάνω από τα μικρά κομματικά σου συμφέροντα, τα συμφέροντα της χώρας», εξήγησε. «Το δείξαμε όταν παλεύαμε με τα θηρία της Ευρώπης, Όταν βγάζαμε την Ελλάδα από τα μνημόνια, όταν μας είχαν όλοι ξεγραμμένους. Και όταν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, φώναζαν «Βάστα Σόιμπλε» και «Γερά Γερούν», υπογράμμισε. «Το αποδείξαμε και όταν εδραιώναμε την ειρήνη στα Βαλκάνια, με τη Συμφωνία των Πρεσπών» δήλωσε, «τότε που οι «Γερά Γερούν» φόρεσαν χλαμύδες και έτρεχαν στα συλλαλητήρια αγκαλιά με τη Χρυσή Αυγή», σχολίασε, διαμηνύοντας πως «δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν υποκριτή και πωλητή εθνικοφροσύνης, να αμφισβητήσει τη δική μας πατριωτική ευθύνη».

«Ζητούμενο η δύναμη της αντιπολίτευσης»

Παράλληλα, «δεν είναι όμως τη Κυριακή ο δεύτερος γύρος μιας εκλογικής αναμέτρησης. Είναι μια καινούργια εκλογική αναμέτρηση» υπενθύμισε, εξηγώντας πως το ζητούμενο είναι «ποιος, αλλά και πώς θα κυβερνήσει τη χώρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ποιος αλλά και πώς θα βρεθεί στη θέση της αντιπολίτευσης. Πόση δύναμη θα δώσει στην κυβέρνηση, αλλά και πόση στην αντιπολίτευση». Στην κατεύθυνση αυτή, ισχυρίστηκε πως το πρόγραμμα της ΝΔ «δεν έχει καμιά σχέση με όσα προεκλογικά και πλουσιοπάροχα εξαγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης», αντιλέγοντας πως «στο πρόγραμμά τους λοιπόν, λένε πράγματα που δε πρόκειται να υλοποιήσουν. Και κρύβουν επιμελώς άλλα που έχουν σκοπό να υλοποιήσουν».

«Αυτή λοιπόν είναι η κορυφαία διαφορά στο σχέδιο και το πρόγραμμα της ΝΔ και σε αυτό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και αυτοί για κέρδη και ζημιές. Εμείς βάζουμε πάνω από όλα τον άνθρωπο και αυτοί τα κέρδη» διαπίστωσε, από πλευράς του, ο κ. Τσίπρας, εξαπολύοντας ταυτόχρονα μετωπική επίθεση στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και την ηγεσία του.

«Συνήγορος του κ. Μητσοτάκη ο Ανδρουλάκης»

«Και ποιος είναι συνήγορος του κου Μητσοτάκη στο σχέδιο αυτό; Το ΠΑΣΟΚ του κου Ανδρουλάκη, δυστυχώς. Που προτίθεται να συνδράμει τη ΝΔ στην αλλαγή του Συντάγματος» σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «για να δώσουν χώρο στην κερδοσκοπία», δήλωσε. Στην ίδια λογική, εγκάλεσε την ΝΔ για «κρυφή ατζέντα», κάνοντας λόγο για «την απόσυρση του κράτους από κρίσιμους τομείς», μαζί με ιδιωτικοποιήσεις και φοροαπαλλαγές στους πλούσιους. Αναλύοντας, την ίδια ώρα, «το σχέδιο και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ», ο κ. Τσίπρας το χαρακτήρισε ένα «συμπαγές, δίκαιο, προοδευτικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα για την κοινωνία και τη χώρα», το οποίο προβλέπει «ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην καινοτομία, τη γνώση, τη δίκαιη κατανομή των πόρων, τον περιορισμό των ανισοτήτων», όπως «και βεβαίως την φορολόγηση των υπερκερδών των κολοσσών της ενέργειας και των διυλιστηρίων», όπως είπε.

«Οδηγός του Μητσοτάκη ο Ηγεμόνας του Μακιαβέλλι»

Εστιάζοντας στις προεκλογικές στρατηγικές, «στρατηγική και σχέδιο της ΝΔ, δεν το κρύβουν, δεν είναι μόνο να κερδίσουν αλλά και να αποδυναμώσουν το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τη μόνη δύναμη που μπορεί να τους εμποδίσει να στήσουν ανεξέλεγκτο καθεστώς», όπως είπε, συμπληρώνοντας πως «σχέδιό τους είναι μια κατακερματισμένη, παράλυτη από μικρούς εμφύλιους μικρών κομμάτων αντιπολίτευση». «Και βλέπετε ποια κόμματα φουσκώνουν και υπερπροβάλουν προεκλογικά» σχολίασε. «Ο κύριος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να είναι απλά εκ νέου πρωθυπουργός στις 26 Ιουνίου αλλά να είναι ηγεμόνας». «Τον διαβόητο Ηγεμόνα του Μακιαβέλλι έχει ως οδηγό. Που συμβουλεύει πρώτα και κύρια ένα πράγμα τους επίδοξους ηγεμόνες. Διαίρει και βασίλευε!», παρατήρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διερωτώμενος ποιον ευνοεί «μια άρρωστη, ασθενική, ασταθής δημοκρατία τύπου Όρμπαν;».

«Ρίχνουν νερό στο μύλο της Δεξιάς οι προοδευτικές δυνάμεις»

Υπό αυτό το πρίσμα, άσκησε δριμεία κριτική στις προοδευτικές δυνάμεις, λέγοντας πως «κάνουν χώρο για να περάσει χωρίς πολλά προβλήματα και σοβαρές αντιστάσεις η Νέα Δημοκρατία» με την «υπονόμευση της απλής αναλογικής. Με τις τακτικές, που βλέπουν το ντορό αλλά όχι το λύκο», όπως είπε, για να περιγράψει πως αυτή η στάση «ρίχνει νερό στο μύλο της Δεξιάς». «Γι’ αυτό καλούμε κάθε προοδευτικό, δημοκρατικό πολίτη να συνειδητοποιήσει ότι το διακύβευμα της κάλπης στις 25 του μήνα δεν είναι αν την επόμενη μέρα θα έχουμε κυβέρνηση. Αλλά αν την επόμενη μέρα θα επιτρέψουμε με τη ψήφο μας ένα καθεστώς ανεξέλεγκτο και ασύδοτο» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

«Έχουμε ήδη σηκωθεί, είμαστε όρθιοι»

Στέλνοντας, τέλος, το μήνυμα ότι «δεν θα λυγίσουμε, δεν θα συμβιβαστούμε, δεν θα υποχωρήσουμε», ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απάντησε με ένα ριζίτικο, λέγοντας πως «πάντα ανοιχτή θα είναι η πόρτα του ανδρειωμένου», περιγράφοντας για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι «η μεγάλη, δυναμική, ασυμβίβαστη δύναμη της Αριστεράς, ο μεγάλος πόλος της δημοκρατικής και προοδευτικής Παράταξης, που δε συμπορεύτηκε ποτέ με τη Δεξιά». «Επιτρέπεται να πέσεις, αλλά επιβάλλεται να σηκωθείς.

Και εμείς έχουμε ήδη σηκωθεί, είμαστε όρθιοι» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, καταλήγοντας πως «μαζί θα προχωρήσουμε τον μεγάλο αγώνα για την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης του τόπου μέχρι να γίνει κυβέρνηση ξανά».
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Επένδυση ύψους 2 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη το πρωί στο συνέδριο με θέμα «Προωθώντας την Καινοτομία στην Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών - Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών: Μία Πράξη Πολι...

Κασσελάκης: Η Πολιτεία να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία για να φέρει ανάπτυξη στη Θράκη (Photos)

«Η Θράκη είναι παραμελημένη από την ελληνική Πολιτεία και ο καλύτερος τρόπος για να αποδείξει τη στήριξή της είναι να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της και να φέ...

Φόρτωση άρθρων...