Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Βουλή: Στην Ολομέλεια σήμερα το πόρισμα της εξεταστικής για τα Τέμπη

Πολιτική

Στην ολομέλεια της Βουλής, συζητείται σήμερα, το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών».

Στο πόρισμα, που είχε εγκριθεί από την πλειοψηφία της επιτροπής, τονίστηκε ότι, εάν είχαν τηρηθεί απαρέγκλιτα οι κανόνες του Γενικού Κανονισμού Κινήσεως, το δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023 στα Τέμπη, δεν θα είχε συμβεί.

Στο ίδιο πόρισμα έχουν κατατεθεί οι γνώμες της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να τονίζει ότι πρέπει να βρεθούν οι ένοχοι, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να κάνει λόγο για απόπειρα κυβερνητικής συγκάλυψης των ευθυνών για τα Τέμπη, το ΚΚΕ να σημειώνει πολιτικές και ποινικές ευθύνες στους αρμόδιους υπουργούς από το 2010 και μετά, την Ελληνική Λύση να ζητά την παραπομπή των υπουργών Μεταφορών από το 2012 και μετά, τη Νέα Αριστερά να προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, την ΚΟ Σπαρτιάτες να καταγράφει ως αυτονόητη την καταρχήν αρμοδιότητα των Δικαστικών Αρχών, και την ΚΟ Νίκη να αποδίδει ευθύνες στον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς 2009-2023. Η Πλεύση Ελευθερίας, που δεν κατέθεσε πρόταση πορίσματος, ανέφερε διά της προέδρου της Ζ. Κωνσταντοπούλου ότι υπήρξε συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, με εντολή της κυβέρνησης.

Η σημερινή συνεδρίαση θα αρχίσει με τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, ενώ αναμένεται να λάβουν το λόγο οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Κυβέρνηση για Τέμπη: «Δεν υπάρχει καμία συγκάλυψη» - Τι θα πουν στη Βουλή τα στελέχη της ΝΔ

«Μπορώ να σας πω ότι δεν υπάρχει καμία συγκάλυψη. Το έχουμε απαντήσει, το έχουμε τεκμηριώσει. Πρέπει όταν κάποιος μας κατηγορεί για συγκάλυψη, αυτό να το τεκμηριώνει. Η Αντιπολίτευση το κάνει γιατί πολύ απλά στις πλάτες των ανθρώπων αυτών, στον πόνο των ανθρώπων αυτών προσπαθεί να χτίσει πολιτικό αφήγημα», ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η βασική λογική με την οποία εξάλλου αντιμετωπίζει επί του παρόντος το δραματικό αυτό συμβάν το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι στα Τέμπη συγκρούστηκαν ανθρώπινα λάθη με χρόνιες παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, ειδικά δε των σιδηροδρόμων, που ήταν το πιο προβληματικό κομμάτι των παλιών δημόσιων οργανισμών.

Δώδεκα ακόμα βουλευτές επέλεξαν σύμφωνα με πληροφορίες να τοποθετηθούν σε μία δύσκολη για τη ΝΔ συζήτηση: Η γραμματέας του κόμματος Μαρία Συρεγγέλα, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος – που ήταν και πρόεδρος της επιτροπής – και οι Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Κώστας Καραγκούνης, Χρήστος Κέλλας, Μακάριος Λαζαρίδης, Στέλιος Πέτσας, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Ιάσων Φωτήλας, Νότης Μηταράκης, Δημήτρης Κούβελας και Άννα Ευθυμίου θα απαντήσουν στη σκληρή κριτική που είναι βέβαιο πως θα ασκήσουν οι βουλευτές σύσσωμης της αντιπολίτευσης, στον απόηχο και της τοποθέτησης της Μαρίας Καρυστιανού στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ευρωεκλογές: Με χαρακτήρα εθνικών εκλογών η «μάχη» για την κάλπη – Ανεβάζει στροφές η κυβέρνηση

Στο κόκκινο ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο όσο πλησιάζει η ημερομηνία των ευρωεκλογών με την κυβέρνηση και τα κόμματα να έχουν δώσει χαρακτηριστικά εθνικής κάλπης στην εκλογική α...

Συνεδριάζει τη Μεγάλη Δευτέρα το Υπουργικό Συμβούλιο - Αναλυτικά τα θέματα στην ατζέντα

Στις 11:00, αύριο Δευτέρα, θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, το Υπουργικό Συμβούλιο. Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι: -Παρουσία...

Φόρτωση άρθρων...