Τετάρτη
01 Μαΐου 2024

Αστρονόμοι ανακάλυψαν σπάνιο πλανήτη με δύο μητρικά άστρα

Viral

Έναν σπάνιο πλανήτη με δύο μητρικά άστρα ανακάλυψαν αστρονόμοι. Ο στόλος των διαστημικών τηλεσκοπίων και τα ολοένα και πιο ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια επέτρεψαν στους αστρονόμους να ανακαλύπτουν συνεχώς εξωπλανήτες τα τελευταία 20 χρόνια. 

Μέχρι τώρα έχουν ανακαλυφθεί περισσότεροι από πέντε χιλιάδες εξωπλανήτες ενώ έχει υποδειχθεί η ύπαρξη άλλων τόσων και απομένει η επιβεβαίωση της παρουσίας τους από νέες παρατηρήσεις.

Ανάμεσα στους εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί υπάρχουν και κάποιοι που ανήκουν σε δυαδικά συστήματα αλλά είναι είναι ελάχιστοι, μόλις 14,  αφού σύμφωνα με τους ειδικούς το κοσμικό περιβάλλον που αναπτύσσεται σε δυαδικά συστήματα δεν είναι φιλικό στη δημιουργία πλανητών. 

Για αυτό τον λόγο κάθε νέα ανακάλυψη τέτοιου πλανήτη έχει διπλή αξία. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει την ανακάλυψη ενός ακόμη εξωπλανήτη σε δυαδικό σύστημα.

Πρόκειται για έναν εξωπλανήτη που ονομάστηκε BEBOP-1c και βρίσκεται στο δυαδικό σύστημα BEBOP-1 το οποίο βρίσκεται σε απόσταση σε απόσταση 1,320 ετών φωτός από τη Γη και έχει και μια δεύτερη κωδική ονομασία, την ονομασία TOI-1338.

Ο BEBOP-1c είναι ένας γίγαντας αερίου με μάζα περίπου 65 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα της Γης και περίπου πέντε φορές μικρότερη από τη μάζα του Δία. Ολοκληρώνει μια περιφορά γύρω από τα δύο άστρα σε περίπου 215 ημέρες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...