Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Ανακαλύφθηκε τεράστιο προϊστορικό θαλάσσιο τέρας (εικόνες)

Σε μία σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν παλαιοντολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ της Βρετανίας. Συγκεκριμένα, οι παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν το απολίθωμα ενός νέου είδους προϊστορικού θαλάσσιου ερπετού. Το προϊστορικό ζώο θεωρείται ότι είχε διπλάσιο μέγεθος από φάλαινα δολοφόνος.

Τα λείψανα ενός πλιοσαύρου ανακαλύφθηκαν κατά λάθος από τον καθηγητή Ντέιβιντ Μάρτιλ και τη διδακτορική φοιτήτρια Μέγκαν Τζέικομπς κατά την επίσκεψη στο μουσείο Abingdon County Hall, στο Οξφορντσάιρ.

Οι δύο επιστήμονες είχαν αρχικά επισκεφτεί το μουσείο για να φωτογραφίσουν έναν σκελετό ιχθυόσαυρου, αλλά στη συνέχεια βρήκαν κάτι που δεν περίμεναν σε ένα συρτάρι.

μεγάλοι, τρομακτικοί θαλάσσιοι θηρευτές που έζησαν κατά την Ύστερη Ιουρασική εποχή, περίπου 145-152 εκατομμύρια χρόνια πριν. Αυτά τα θαλασσινά θηρία είχαν ογκώδη κεφάλια και κοντό λαιμό. Τα κρανία των πλιοσαύρων ήταν γεμάτα με τεράστια δόντια, τόσο μεγάλα όσο ενός T. rex, τα οποία προεξείχαν από τα σαγόνια τους με παρόμοιο τρόπο με τους σύγχρονους κροκόδειλους.

Παρά το μέγεθός τους, αυτή η οικογένεια ζώων ήταν σχετικά άγνωστη στο κοινό μέχρι που ένα είδος, ο Λειοπλευρόδοντας, εμφανίστηκε στη σειρά ντοκιμαντέρ του BBC Walking With Dinosaurs το 1999.

Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ, ο Λειοπλευρόδοντας περιγράφηκε ως ογκώδες, μήκος έως 25 μέτρα και πιθανόν βάρος έως 150 τόνους.

Ανακαλύφθηκε τεράστιο προϊστορικό θαλάσσιο τέρας

Αυτό παραξένευσε τους ερευνητές εκείνη την εποχή, καθώς δεν υπάρχουν απολιθώματα που να υποστηρίζουν έναν τέτοιο ισχυρισμό.

Τα απολιθώματα (συνολικά είναι τέσσερα) είναι σπόνδυλοι που ανήκαν σε ένα είδος πλιόσαυρου που βρέθηκε αρχικά στο Κίμερίτζ, ο οποίος χρονολογείται στην Ύστερη Ιουρασική περίοδο. Ο σχηματισμός βρέθηκε αρχικά σε ένα αγρόκτημα στην κοιλάδα του ποταμού Τάμεση στο Οξφορντσάιρ.

Μετά τη διεξαγωγή τοπογραφικών σαρώσεων στους σπονδύλους, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αυτό το είδος πλιοσαύρου μπορεί να είχε μήκος μεταξύ 9,8 και 14,4 μέτρων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γιατί αν εξαφανιστούν οι νυχτερίδες θα πούμε «αντίο» στον καφέ, τη σοκολάτα, την τεκίλα, αλλά και σε φρούτα και λαχανικά

Όσοι αγαπούν τον καφέ, τις ντομάτες, το καλαμπόκι, τις μπανάνες, το μάνγκο, τα καρύδια, τη σοκολάτα, την τεκίλα, αλλά όχι τις νυχτερίδες τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουν τη γνώμη του...

Φόρτωση άρθρων...