Πέμπτη
22 Φεβρουαρίου 2024

Δέκα επαγγέλματα που είναι πιο πιθανό να αντικατασταθούν από ρομπότ

Στο μέλλον κάποια επαγγέλματα είναι πιθανό να αντικατασταθούν από ρομπότ. Μία νέα έρευνα δείχνει ότι σύντομα θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα για πολλούς Βρετανούς.

Η έρευνα, από το Υπουργείο Παιδείας της Βρετανίας, αποκάλυψε τις θέσεις εργασίας που είναι πιο πιθανό να αντικατασταθούν από ρομπότ. 

Τα νέα είναι άσχημα για τους υπάλληλους γραφείου. Οι σύμβουλοι, οι λογιστές και οι ψυχολόγοι συγκαταλέγονται μεταξύ των επαγγελμάτων που κινδυνεύουν περισσότερο.

Ωστόσο, οι αθλητές, οι συναρμολογητές μεταλλικών ειδών και οι οι στεγοποιοί μπορούν να είναι ήσυχοι, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι αυτά τα επαγγέλματα είναι τα πιο ασφαλή από την πρόοδο της τεχνολογίας ΑΙ.

Στη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν 365 κατηγορίες επαγγελμάτων, συμπεριλαμβανομένων των διαφορετικών ικανοτήτων που απαιτούνται για την εκτέλεση του καθενός. Στην συνέχεια, καθεμία από αυτές τις ικανότητες συγκρίθηκε με τις 10 πιο κοινές εφαρμογές ΑΙ για να διαπιστωθεί αν θα μπορούσαν να βοηθηθούν από την τεχνητή νοημοσύνη.

Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να αποδώσουν σε κάθε επάγγελμα μια βαθμολογία επαγγελματικής έκθεσης στην ΤΝ. Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα αντικατάστασης από ένα ρομπότ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι θέσεις εργασίας που απαιτούν υψηλότερο επίπεδο τυπικής εκπαίδευσης ήταν πολύ πιο πιθανό να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον.

Τα επαγγέλματα που κατατάχθηκαν ως τα πλέον επικίνδυνα ήταν οι σύμβουλοι διαχείρισης και οι αναλυτές επιχειρήσεων. Ακολουθούσαν αμέσως μετά οι οικονομικοί διευθυντές και διευθυντές, οι λογιστές και οι ψυχολόγοι.

Επίσης, τα νομικά επαγγέλματα βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των επαγγελμάτων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Η AI έχει ήδη αρχίσει να αυτοματοποιεί ορισμένες πτυχές του νομικού επαγγέλματος, καθώς τον Νοέμβριο υπογράφηκε η πρώτη σύμβαση που διαπραγματεύτηκε εξ ολοκλήρου η τεχνητή νοημοσύνη.

Τα δέκα επαγγέλματα που κινδυνεύουν περισσότερο:

1. Σύμβουλοι διαχείρισης και αναλυτές επιχειρήσεων
2. Οικονομικοί διευθυντές και διευθυντές
3. Ορκωτοί και πιστοποιημένοι λογιστές
4. Ψυχολόγοι
5. Διευθυντές αγορών
6. Αναλογιστές, οικονομολόγοι και στατιστικολόγοι
7. Επαγγελματίες διαχείρισης επιχειρηματικών και χρηματοοικονομικών έργων
8. Οικονομικοί και επενδυτικοί αναλυτές και σύμβουλοι
9. Νομικοί
10. Επαγγελματίες επιχειρήσεων

Ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν να αντικατασταθούν από chatbot

Επίσης, οι ερευνητές έκαναν μια ξεχωριστή αξιολόγηση για τα Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα (LLM) όπως το ChatGPT. Όταν κατατάχθηκαν με βάση την έκθεση σε LLMs, οι τηλεφωνικοί πωλητές ήταν αυτοί που θεωρήθηκαν οι πιο πιθανοί να αντικατασταθούν από ένα chatbot.

Στην λίστα υπάρχουν πάλι οι ψυχολόγοι, ενώ και οι κληρικοί θεωρήθηκαν επίσης πολύ πιθανό να αντικατασταθούν από chatbots. 

Τα δέκα επαγγέλματα που κινδυνεύουν περισσότερο από chatbot:

1. Τηλεφωνικοί πωλητές
2. Δικηγόροι
3. Ψυχολόγοι
4. Επαγγελματίες διδασκαλίας περαιτέρω εκπαίδευσης
5. Έμποροι και βοηθοί στην αγορά
6. Νομικοί επαγγελματίες
7. Ελεγκτές πιστώσεων
8. Διοικητικά επαγγέλματα ανθρώπινου δυναμικού
9. Επαγγελματίες δημοσίων σχέσεων
10. Σύμβουλοι διαχείρισης και αναλυτές επιχειρήσεων

Ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν λιγότερο 

Στη βιομηχανική επανάσταση μπορεί να ήταν οι χειρώνακτες εργάτες που κινδύνευαν περισσότερο να αντικατασταθούν από ρομπότ, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη έχει αντιστρέψει αυτή την τάση.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι θέσεις εργασίας που περιλαμβάνουν τεχνικά δύσκολη χειρωνακτική εργασία ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να αντικατασταθούν από την AI. «Τα επαγγέλματα που είναι λιγότερο εκτεθειμένα στην ΑΙ και στα Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα, περιλαμβάνουν πολλούς από τους ίδιους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πιο χειρωνακτικής εργασίας που είναι τεχνικά δύσκολη, σε απρόβλεπτα περιβάλλοντα και με χαμηλότερους μισθούς» αναφέρει η έκθεση.

Οι συντάκτες της έκθεσης προσθέτουν ότι οι χαμηλότεροι μισθοί σε αυτές τις θέσεις εργασίας, με εξαίρεση τους επαγγελματίες αθλητές, μείωσαν το κίνητρο για αναζήτηση αυτοματοποιημένων εναλλακτικών λύσεων.

Οι αθλητές, οι στεγοποιοί και τα «στοιχειώδη κατασκευαστικά επαγγέλματα» έχουν με τον χαμηλότερο κίνδυνο αντικατάστασης. 

Τα δέκα επαγγέλματα που κινδυνεύουν λιγότερο:

1. Αθλητές
2. Στεγοποιοί
3. Γυψοτεχνίτες
4. Συναρμολογητές μεταλλικών ειδών
5. Παρκαδόροι και καθαριστές οχημάτων
6. Επιστάτες νοσοκομείων
7. Καθαριστές και οικιακοί βοηθοί
8. τεχνίτες που στρώνουν πλακάκια
9. Φανοποιοί και αλουμινάδες
10. Όσοι δουλεύουν σε πλυντήρια, στεγνοκαθαριστήρια και σιδερωτήρια, Καθαριστές παραθύρων

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο πιο ταξιδιάρης λύκος στον κόσμο

Ομάδα ερευνητών ανακοίνωσε ότι εντόπισε ένα γκρίζο λύκο ο οποίος ταξιδεύει στην Ευρώπη και έχει ήδη πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο ταξίδι λύκου που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Ο λύκ...

Απίστευτο: 72χρονη στην Αργεντινή βλέπει πρώτη φορά θάλασσα- Πώς αντέδρασε (video)

Τις περισσότερες φορές θεωρούμε τα μικρά πράγματα στη ζωή δεδομένα. Όπως για μια 72χρονη, το να δει από κοντά και να νιώσει στα πόδια της τη θάλασσα έγινε η πιο αξιομνημόνευτη στιγ...

Φόρτωση άρθρων...