Τρίτη
16 Απριλίου 2024

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά μαγνητικό πεδίο σε εξωπλανήτη

Σημαντικά είναι τα αποτελέσματα των μελετών που έκανε ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Ραδιοαστρονομίας στις ΗΠΑ στον εξωπλανήτη YZ Ceti b που βρίσκεται σε απόσταση 12 ετών φωτός από τη Γη. 

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» παρουσιάζει τα αποτελέσματα των μελετών, με το πιο σημαντικό εύρημα είναι η παρουσία μαγνητικού πεδίου στον πλανήτη.

Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται μαγνητικό πεδίο σε πλανήτη που βρίσκεται έξω από το ηλιακό μας σύστημα γεγονός εξαιρετικά σημαντικό αφού η παρουσία μαγνητικού πεδίου αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην ανάπτυξη ενός περιβάλλοντος φιλικού στη παρουσία της ζωής. 

«Αυτή η έρευνα δείχνει όχι μόνο ότι αυτός ο συγκεκριμένος βραχώδης εξωπλανήτης πιθανότατα έχει μαγνητικό πεδίο, αλλά παρέχει μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο για να βρούμε μαγνητικά πεδία και σε άλλους εξωπλανήτες. Η αναζήτηση για δυνητικά κατοικήσιμους και φιλικούς στη ζωή κόσμους σε άλλα αστρικά συστήματα εξαρτάται εν μέρει από την ικανότητα προσδιορισμού αν βραχώδεις εξωπλανήτες που μοιάζουν με τη Γη έχουν πράγματι μαγνητικά πεδία» αναφέρει ο Τζο Πέσκε, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Παρά την ύπαρξη του μαγνητικού πεδίου ο YZ Ceti b θεωρείται αδύνατο να διαθέτει ζωή αφού ο πλανήτης βρίσκεται σε εξαιρετικά κοντινή απόσταση από το μητρικό του άστρο ολοκληρώνοντας μια περιστροφή γύρω από αυτό σε μόλις 48 ώρες. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στον εξωπλανήτη είναι απαγορευτικές για την παρουσία της ζωής. Παράλληλα το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη ωθεί ιονισμένο αέριο (πλάσμα) προς άστρο και η αλληλεπίδραση του πλάσματος με το μαγνητικό πεδίο του άστρου παράγει φωτεινές λάμψεις ενέργειας. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις προκαλούν επίσης σέλας στο άστρο.

«Θα πρέπει επίσης να υπάρχει σέλας και στον πλανήτη αν έχει τη δική του ατμόσφαιρα. Αυτή η διαπίστωση μας παρέχει νέες πληροφορίες για το περιβάλλον που δημιουργείται γύρω από τα άστρα. Είναι μια ιδέα που ονομάζουμε ‘εξωηλιακό διαστημικό καιρό’», αναφέρει ο Σεμπάστιαν Πινέδα, αστρονόμος του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Boulder και συν-συγγραφέας της έρευνας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ελλάς, το μεγαλείο σου: Οι Κινέζοι έφτιαξαν τη δική τους... Σαντορίνη με 1 δισ. ευρώ - Πιστό αντίγραφο της Οίας (βίντεο)

Την ομορφιά και η μοναδικότητα της Σαντορίνης είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για αυτό και την... ζήλεψαν στην Κίνα. Σε μια επαρχία της Κίνας, το Γιουνάν, θέλησαν να φτιάξουν μια ...

Γιατί θα κατασκευαστεί το μαύρο κουτί της Γης

Μια κατασκευή που χαρακτηρίστηκε από τους εμπνευστές της ως «το μαύρο κουτί» της Γης λειτουργώντας με τρόπο ανάλογο με τα μαύρα κουτιά των αεροπλάνων θα κατασκευαστεί. Πρόκειτα...

Φόρτωση άρθρων...