Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

H πρώτη επίθεση θηλαστικού σε δεινόσαυρο

Viral

Tην εποχή των δεινοσαύρων υπήρχαν κάποια μικρού μεγέθους θηλαστικά ζώα. Τα εν λόγω ζώα υπό τον φόβο των δεινοσαύρων κρύβονταν κατά διάρκεια της μέρας και έβγαιναν από τις κρυψώνες τους στη διάρκεια της νύχτας για να κυκλοφορήσουν, να τραφούν αλλά και να αναπαραχθούν. 

Ο τρόπος ζωής των θηλαστικών τους επέτρεψε να επιβιώσουν από τις επιπτώσεις της πτώσης του γιγάντιου αστεροειδή στη Γη πριν από 66 εκατομμύρια έτη ο οποίος εξαφάνισε εκτός από τους δεινοσαύρους και το 80% της ζωής στον πλανήτη. Τα θηλαστικά βγήκαν στη συνέχεια από τις κρυψώνες τους και βρήκαν τον χώρο και τον χρόνο για να κυριαρχήσουν στον πλανήτη ανοίγοντας το δρόμο στην εμφάνιση του ανθρώπου.

Ένα απολίθωμα που εντοπίστηκε στην Κίνα γράφει ένα νέο κεφάλαιο στην παλαιοντολογική ιστορία αφού για πρώτη φορά καταγράφεται επίθεση ενός θηλαστικού σε ένα δεινόσαυρο. Το απολίθωμα εντοπίστηκε στην επαρχία Liaoning που οι επιστήμονες έχουν ονομάσει «Πομπηία των Δεινοσαύρων» επειδή ηφαιστειακό υλικό κάλυψε την περιοχή κάποια στιγμή στην εποχή των δεινοσαύρων και διατήρησε σε άριστη κατάσταση ότι υπήρχε εκεί.

Το απολίθωμα δείχνει ένα μικρό θηλαστικό σε μέγεθος ασβού που όπως φαίνεται επιτέθηκε σε ένα νεαρό δίποδο δεινόσαυρο πριν από περίπου 125 εκατομμύρια χρόνια αλλά η επίθεση διακόπηκε απότομα όταν συνέβη μια ξαφνική ηφαιστειακή έκρηξη και το ηφαιστειακό υλικό εξόντωσε άμεσα τα δύο ζώα διατηρώντας όμως ταυτόχρονα «ζωντανή» τη σκηνή της μάχης.

Διεθνής ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι η μελέτη του απολιθώματος δείχνει ότι την αναμέτρηση κέρδισε πιθανότατα το θηλαστικό δίνοντας το θανατηφόρο δάγκωμα στον δεινόσαυρο τη στιγμή που έπεσε πάνω τους το ηφαιστειακό υλικό. 

«Είναι από τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν συμπεριφορά αρπακτικού από ένα θηλαστικό σε έναν δεινόσαυρο», αναφέρει ο Τζόρνταν Μέλον, ο οποίος είναι παλαιοβιολόγος του Καναδικού Μουσείου της Φύσης και ένας εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σε δημοπρασία το χρυσό ρολόι που φορούσε ο πλουσιότερος επιβάτης του Τιτανικού

Ένα χρυσό ρολόι που φορούσε ο Τζον Τζέικομπ Άστορ IV, μέλος της πλούσιας οικογένειας Άστορ και ο πλουσιότερος επιβάτης του Τιτανικού, θα βγει προς πώληση σε δημοπρασία αναμνηστικών...

Φόρτωση άρθρων...