Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Η φόρτιση του κινητού κατά τη διάρκεια της νύχτας προκαλεί ζημιές στη μπαταρία

Ζημιές στη μπαταρία του κινητού τηλεφώνου προκαλεί η φόρτιση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας προσπαθεί εναγωνίως να αναπτύξει νέας γενιάς μπαταρίες που θα αυξάνουν σημαντικά την αυτονομία των συσκευών όμως ταυτόχρονα η συνεχής αύξηση των δυνατοτήτων των κινητών τηλεφώνων και των υπηρεσιών που παρέχουν δυσχεραίνει την προσπάθεια αύξησης της αυτονομίας αφού οι αναρίθμητες εφαρμογές και υπηρεσίες που προσφέρουν στους χρήστες τα smartphones είναι ολοένα και πιο κοστοβόρες ενεργειακά.

Οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων προσπαθούν να τα φορτίζουν με κάθε ευκαιρία για να μην ξεμένουν από μπαταρία και είναι πολλοί εκείνοι που επιλέγουν να τοποθετούν στη πρίζα τις συσκευές τους όταν πέφτουν για ύπνο. 

Ο Ριτές Τσουγκχ, καθηγητής Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο CQ της Αυστραλίας εξηγεί γιατί η νυχτερινή φόρτιση είναι επιβλαβής για τα κινητά.

«Τα νέας γενιάς smartphones χρειάζονται 30 λεπτά ως δύο ώρες για να φορτίσουν πλήρως. Έτσι το να το φορτίζεις το κινητό σου όλη νύχτα όχι μόνο είναι κάτι αχρείαστο αλλά επιταχύνει τη γήρανση της μπαταρίας. Η γρήγορη φόρτιση μπορεί να φθείρει την μπαταρία με την πάροδο του χρόνου. Για αυτό πολλοί κατασκευαστές έχουν χαρακτηριστικά για να το ρυθμίζουν. Τα iPhone της Apple προσφέρουν λειτουργικότητα για την καθυστέρηση της φόρτισης άνω του 80%. Τα τηλέφωνα Galaxy της Samsung παρέχουν τη δυνατότητα περιορισμού της φόρτισης στο 85 τοις εκατό» λέει ο Τσουγκχ.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι μπαταρίες ιόντων λιθίου που τροφοδοτούν τα σύγχρονα smartphone υποβαθμίζονται χημικά ως αποτέλεσμα παραγόντων όπως τα μοτίβα φόρτισης, οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και η ποσότητα που χρησιμοποιείται η συσκευή. Σε περίπτωση φόρτισης κατά τη διάρκεια της νύχτας η μπαταρία του κινητού παίρνει μια ώθηση που είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από όσο χρειάζεται επειδή μένει στην πρίζα για περίπου έξι έως οκτώ ώρες.

Για αρχή, αυτό δεν είναι καλό από την άποψη της ασφάλειας, αν και τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες συσκευές σταματούν αυτόματα να φορτίζονται όταν η μπαταρία τους φτάσει στο 100 τοις εκατό για να αποτρέψουν την υπερθέρμανση τους. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι επειδή οι εφαρμογές τρέχουν στο παρασκήνιο όλη τη νύχτα, η συσκευή αναπόφευκτα πέφτει στο 99%. 

Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, το τηλέφωνο αρχίζει να ενισχύει ξανά την μπαταρία του με έναν τρόπο που είναι γνωστός ως «στάγδην φόρτιση» δηλαδή φόρτιση σταγόνα σταγόνα γεγονός που δεν είναι καλό για την συσκευή.

Το άλλο πράγμα που είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τη διάρκεια ζωής των μπαταριών ιόντων λιθίου είναι όταν αφήνετε τη μπαταρία του κινητού τηλεφώνου να εξαντληθεί εντελώς. Αντίθετα, θα πρέπει να στοχεύσετε στο να διατηρήσετε το επίπεδο φόρτισης μεταξύ 20-80 τοις εκατό σύμφωνα με ειδικούς προστασίας των κινητών τηλεφώνων. 

Αυτό μπορεί να ακούγεται δύσκολο να επιτευχθεί, αλλά πολλά νέα μοντέλα προσφέρουν τη δυνατότητα βελτιστοποίησης της φόρτισης ώστε να μην ασκείται περιττή πίεση στην μπαταρία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σπάνιος καρχαρίας εντοπίστηκε από ερευνητές - Εικάζεται ότι ζούσε πριν από την εποχή των δεινοσαύρων

Ερευνητές αντίκρισαν ένα μοναδικό θέαμα, καθώς συνάντησαν ένα σπάνιο καρχαρία. Μια ομάδα ερευνητών ξεκίνησε μια αναζήτηση που θα τους οδηγούσε σε μια συνάντηση με ένα πλάσμα που πρ...

H κόντρα ειδικών για το IQ του Τυραννόσαυρου

Ο Τυραννόσαυρος Ρεξ ήταν το μεγαλύτερο σε μέγεθος και πιο μοχθηρό σαρκοβόρο που εμφανίστηκε στη Γη. Είχε τρομερά σαγόνια που μπορούσαν να συνθλίβουν εύκολα τα οστά των ζώων που κα...

Τι έτρωγαν οι άνθρωποι πριν από 15.000 χρόνια – Νέα έρευνα ανατρέπει όσα γνωρίζαμε

Η αντίληψη ότι οι κοινωνίες των κυνηγών τροφοσυλλεκτών βασίζονταν σε σημαντικό βαθμό στο κρέας είχε επικρατήσει έως τώρα. Ωστόσο, νέα στοιχεία που προκύπτουν από μία πρωτοποριακή ...

Φόρτωση άρθρων...