Παρασκευή
23 Φεβρουαρίου 2024

James Webb: Αποκαλύπτει τα «συντρίμμια» μιας γαλαξιακής σύγκρουσης

Viral

Τα πανίσχυρα όργανα του «James Webb» αποτυπώνουν με λεπτομέρεια τα χαρακτηριστικά των αντικειμένων και κοσμικών δομών που παρατηρούν. Το «James Webb» έστρεψε το βλέμμα του στο γαλαξία NGC 3256 που βρίσκεται σε απόσταση 120 εκατ. ετών φωτός από τη Γη και ανήκει στο Υπερσμήνος γαλαξιών Ύδρας-Κενταύρου.

Οι λεπτομερείς παρατηρήσεις του τηλεσκοπίου αποκαλύπτουν ένα χαοτικό γαλαξιακό περιβάλλον το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς που μελετούν τα δεδομένα αυτής της παρατήρησης δείχνουν ότι αυτό το χαοτικό περιβάλλον είναι «τα συντρίμμια» όπως τα χαρακτηρίζουν μιας σύγκρουσης δύο τεράστιων γαλαξιών η οποία συνέβη πριν από περίπου 500 εκατομμύρια έτη.

Η μελέτη αυτών των κοσμικών συγκρούσεων μπορεί να διδάξει στους αστρονόμους πολλά για το πώς γαλαξίες όπως ο δικός μας γαλαξίας αναπτύσσονται μετά από μια διαδικασία σύγκρουσης με άλλους γαλαξίες. Οι συγκρούσεις αυτές έχουν συνήθως ως αποτέλεσμα τη συγχώνευση των δύο γαλαξιών, τη μαζική γέννηση νέων άστρων καθώς την ανάπτυξη μαύρων οπών και ειδικότερα γιγάντιων μαύρων τρυπών στο κέντρο του γαλαξία που προκύπτει από τη σύγκρουση-συγχώνευση. 

Ακόμα, η μελέτη συντριμμιών όπως το NGC 3256 θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση του μυστηρίου του πώς οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στην καρδιά των περισσότερων γαλαξιών μπορούν να αυξηθούν σε μάζες που ισοδυναμούν με εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια φορές αυτή του Ήλιου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Λίμνη Κάρλα: Διογκωμένη κατά πέντε φορές μετά την κακοκαιρία «Daniel» (εικόνες)

Πέντε μήνες έχουν περάσει από το «χτύπημα» της κακοκαιρίας «Daniel» στη Μαγνησία που είχε ως αποτέλεσμα τις πλημμύρες που «βούλιαξαν» την περιοχή και κατέστρεψαν σπίτια και δεκάδες...

Η Γη έχει μίνι φεγγάρια που μπορούν να γίνουν καταπέλτες επανδρωμένων διαστημοπλοίων

Οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει πως η Γη έχει μίνι φεγγάρια. Το 2006 οι αστρονόμοι εντόπισαν ένα μικρό διαστημικό βράχο διαμέτρου λίγων μέτρων, ένα πολύ μικρό αστεροειδή που η τρο...

Φόρτωση άρθρων...