Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

James Webb: Ενδεχομένως να εντόπισε τα μυστηριώδη άστρα σκοτεινής ύλης

Σε ακόμη μία εντυπωσιακή ανακάλυψη προχώρησε το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο «James Webb». Το διαστημικό τηλεσκόπιο εντόπισε στις εσχατιές του Σύμπαντος κάποια υπέρλαμπρα κοσμικά σώματα τα οποία είναι πιθανό να είναι τα αποκαλούμενα «σκοτεινά άστρα». 

Πρόκειται για ένα τύπο άστρων που πιστεύεται ότι ανήκουν στην πρώτη γενιά άστρων του Σύμπαντος που έκαναν την εμφάνιση τους λίγες εκατοντάδες εκατ. έτη μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, το μυστηριώδες φαινόμενο από το οποίο προέκυψε το Σύμπαν.

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι το 25% της ύλης του Σύμπαντος αποτελείται από μια μυστηριώδη ύλη τα σωματίδια της οποίας δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα από τους επιστήμονες χωρίς να γνωρίζουμε οτιδήποτε για αυτά οδηγώντας την επιστημονική κοινότητα να δώσει σε αυτή την ύλη τον χαρακτηρισμό «σκοτεινή». 

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό η σκοτεινή ύλη που αφθονούσε στο πρώιμο Σύμπαν να αποτέλεσε δομικό υλικό του σχηματισμού των πρώτων άστρων του Σύμπαντος και μπορεί η ύλη να ονομάζεται σκοτεινή αλλά οι επιστήμονες λένε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι τα άστρα που την περιέχουν είναι και αυτά σκοτεινά, το αντίθετο, τα άστρα αυτά είναι πολύ πιο φωτεινά από τον Ήλιο.

Οι επιστήμονες ανέμεναν με ανυπομονησία τη λειτουργία του «James Webb» αφού αν υπήρχε κάποιο όργανο που θα μπορούσε να ανιχνεύσει την παρουσία αυτών των άστρων αυτό θα ήταν το «James Webb» το οποίο μπορεί να εξερευνά με πρωτοφανή λεπτομέρεια κάθε περιοχή και γωνιά του Σύμπαντος ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες, εκείνες που δημιουργήθηκαν αμέσως μετά τη γέννηση του Σύμπαντος.

Το «James Webb» πιστοποιώντας τις δυνατότητες του από την πρώτη κιόλας στιγμή της λειτουργίας του καταγράφει εικόνες από τα μεγαλύτερα βάθη του Σύμπαντος αποκαλύπτοντας γαλαξίες και κοσμικές δομές η ύπαρξη και τα χαρακτηριστικά των οποίων έχουν ήδη προκαλέσει ανατροπές στις κοσμολογικές σταθερές που υπήρχαν μέχρι σήμερα και δημιουργούν νέα δεδομένα για τον τρόπο που εξελίχθηκε το Σύμπαν.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «PNAS» ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας παρουσιάζουν την ανακάλυψη από το «James Webb» εξαιρετικά φωτεινών αντικειμένων τα οποία σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις των δεδομένων δείχνουν ότι δημιουργήθηκαν μόλις 320-400 εκατομμύρια έτη μετά την Μεγάλη Έκρηξη.

Πρόκειται για τρία αντικείμενα που έλαβαν τις κωδικές ονομασίες JADES-GS-z13-0, JADES-GS-z12-0 και JADES-GS-z11-0. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα αυτά τα τρία αντικείμενα είναι είτε κάποιοι αρχέγονοι γαλαξίες που αποτελούνται από πολλά εκατομμύρια άστρα για αυτό και είναι τόσο φωτεινοί είτε είναι σκοτεινά άστρα. Οι αναλύσεις θα συνεχιστούν για να εξακριβωθεί η ταυτότητα αυτών των τριών αντικειμένων με τις πιθανότητες να πρόκειται για σκοτεινά άστρα να είναι πολύ αυξημένες. 

Όμως και στην περίπτωση που πρόκειται για γαλαξίες η ανακάλυψη είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική αφού τα ισχύοντα κοσμολογικά μοντέλα δείχνουν ότι τόσο σύντομα μετά την Μεγάλη 

Έκρηξη, τα πρώτα περίπου 500-600 εκατομμύρια έτη, οι συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί δεν επέτρεπαν τον σχηματισμό γαλαξιών και πολύ περισσότερο γαλαξιών με τόσο μεγάλο αριθμό άστρων.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Επιστήμονας λέει ότι ανακάλυψε την αιτία της κατάρας του Τουταγχαμών - Γιατί πέθαναν όλοι όσοι άνοιξαν τον τάφο του

Ένας επιστήμονας ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε την αιτία της «κατάρας του Φαραώ» που πιστεύεται ότι σκότωσε περισσότερους από 20 ανθρώπους που άνοιξαν τον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών ...

Αιωνόβια γιαγιά στην Ουκρανία περπάτησε 10χλμ για να γλυτώσει από τους εισβολείς Ρώσους (Video&Photos)

Συγκινητική είναι η ιστορία μίας 98χρονης γυναίκας στην Ουκρανία η οποία περπάτησε 10 χιλιόμετρα με το μπαστούνι της για να ξεφύγει από τους Ρώσους εισβολείς. Ηρωίδα αποκαλούν Μ...

Φόρτωση άρθρων...