Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

James Webb: Εντυπωσιακές εικόνες από τη «θερμοκοιτίδα» νεογέννητου άστρου

Viral

Ομάδα αστρονόμων με τη βοήθεια του πανίσχυρου διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb παρατήρησε το κοσμικό κουκούλι μέσα στο οποίο βρίσκεται ένα νεογέννητο άστρο.

Αυτές οι δομές ονομάζονται Herbig-Haro και δημιουργούνται όταν αστρικοί άνεμοι και πίδακες αερίου που παράγονται από νεογέννητα αστέρια προκαλούν κρουστικά κύματα που πέφτουν με πολύ υψηλές ταχύτητες στο αέριο και τη σκόνη από τα οποία γεννήθηκε το άστρο.

Το Herbig-Haro που διακρίνεται στο κάτω μέρος της εικόνας έλαβε την κωδική ονομασία HH 797. Στο πάνω μέρος της εικόνας διακρίνεται ένα ιδιαίτερα λαμπρό αστέρι  ενώ γύρω του υπάρχουν μερικά μικρότερα σε μέγεθος άστρο με μια λεπτή ομίχλη να καλύπτουν αυτό το αστρικό σύμπλεγμα. 

Τα υπέρυθρα όργανα όπως το NIRCam του James Webb είναι τέλεια για τη μελέτη νεαρών άστρων και την ανίχνευση αντικειμένων Herbig-Haro επειδή αυτά τα νεφελώματα εμποδίζουν το φως των νεογέννητων άστρων σε όλα σχεδόν τα μήκη κύματος να διαχυθεί στο Διάστημα.

Όμως, το υπέρυθρο φως μπορεί να λάμπει μέσα από αυτά τα κουκούλια και τα όργανα του James Webb μπορούν να το εντοπίζουν και οι επιστήμονες να συλλέγουν πολύτιμα στοιχεία από τη διαδικασία γέννησης και εξέλιξης των άστρων στα πρώτα της στάδια η οποία παραμένει ακόμη σε μεγάλο βαθμό αχαρτογράφητη από τους αστρονόμους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αιωνόβια γιαγιά στην Ουκρανία περπάτησε 10χλμ για να γλυτώσει από τους εισβολείς Ρώσους (Video&Photos)

Συγκινητική είναι η ιστορία μίας 98χρονης γυναίκας στην Ουκρανία η οποία περπάτησε 10 χιλιόμετρα με το μπαστούνι της για να ξεφύγει από τους Ρώσους εισβολείς. Ηρωίδα αποκαλούν Μ...

Φόρτωση άρθρων...