Κυριακή
03 Μαρτίου 2024

Τεχνητή νοημοσύνη: Σύστημα προβλέπει πότε γεννιούνται τα τεράστια κύματα στους ωκεανούς

Viral

Ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για να δημιουργήσουν ένα σύστημα που μπορεί να προβλέπει πότε θα δημιουργηθούν στους ωκεανούς τεράστια κύματα. 

Πρόκειται για κύματα τουλάχιστον δύο φορές υψηλότερα από τα άλλα κύματα γύρω τους σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA). 

Τα κύματα «τέρατα» που εμφανίζονται καθημερινά σε όλο τον κόσμο είναι εξαιρετικά απρόβλεπτα και μπορούν να καταστρέψουν τα πλοία που θα τα συναντήσουν.

Τα κύματα «τέρατα» φαίνεται να σχηματίζονται όταν οι ωκεανοί φουσκώνουν μπαίνοντας το ένα μέσα στο άλλο δημιουργώντας τελικά γιγάντια τείχη νερού. Ωστόσο οι ακριβείς μηχανισμοί δημιουργίας τους είναι ασαφείς. Η ερευνητική ομάδα μελέτησε δεδομένα ωκεανών 700 ετών συμπεριλαμβανομένων ιστορικών αρχείων και δεδομένων από σημαδούρες με αισθητήρες σε 158 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο και δημιούργησαν μια φόρμουλα για την πρόβλεψη αυτών των θαλάσσιων τεράτων.

«Βασικά, είναι απλώς πολύ κακή τύχη όταν χτυπά ένα από αυτά τα γιγάντια κύματα. Προκαλούνται από έναν συνδυασμό πολλών παραγόντων που, μέχρι τώρα, δεν έχουν συνδυαστεί σε μια ενιαία εκτίμηση κινδύνου», ανέφερε ο Ντιόν Χάφνερ επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που χαρτογράφησε τις μεταβλητές που δημιουργούν αυτά τα κύματα και χρησιμοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη για να τα συνδυάσουν σε ένα ενιαίο μοντέλο που θα μπορούσε να καθορίσει την πιθανότητα να σχηματιστεί ένα τέτοιο κύμα.

Η ομάδα εκπαίδευσε ένα νευρωνικό δίκτυο και αυτό δημιούργησε ένα σύστημα που έμαθε τις αιτίες των τεράστιων κυμάτων από μόνο του και μπορούσε να προβλέψει πότε και πού θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κύμα. Όπως είναι ευνόητο ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο προστασίας των πλοίων και πρέπει να διαπιστωθεί αν πράγματι λειτουργεί στην πράξη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η Γη έχει μίνι φεγγάρια που μπορούν να γίνουν καταπέλτες επανδρωμένων διαστημοπλοίων

Οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει πως η Γη έχει μίνι φεγγάρια. Το 2006 οι αστρονόμοι εντόπισαν ένα μικρό διαστημικό βράχο διαμέτρου λίγων μέτρων, ένα πολύ μικρό αστεροειδή που η τρο...

Φόρτωση άρθρων...