Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

Τεχνητή Νοημοσύνη: Κάσκα μετατρέπει τα εγκεφαλικά κύματα σε λέξεις

Μία κάσκα τεχνητής νοημοσύνης που μετατρέπει τα εγκεφαλικά κύματα σε λέξεις δημιούργησαν ερευνητές. Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σίδνεϊ δημιούργησε μια κάσκα η οποία υποστηρίζει ότι είναι η πρώτη που καταγράφει και επεξεργάζεται τα εγκεφαλικά κύματα στον εγκέφαλο μετατρέποντας τα σε λέξεις. 

Η κάσκα χρησιμοποιεί αισθητήρες και τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι εκτός της επικοινωνίας ασθενών με το περιβάλλον τους θα ανοίξει το δρόμο στην απόκτηση τηλεπαθητικών ικανοτήτων από τον άνθρωπο επιτρέποντας τον έλεγχο με την σκέψη συσκευών, όπως τα βιονικά άκρα και τα ρομπότ.

«Αυτή η έρευνα αντιπροσωπεύει μια πρωτοποριακή προσπάθεια για τη μετάφραση των ακατέργαστων κυμάτων EEG σε λέξεις σηματοδοτώντας μια σημαντική ανακάλυψη στον τομέα. Είναι η πρώτη που ενσωμάτωσε διακριτές τεχνικές κωδικοποίησης στη διαδικασία μετάφρασης εγκεφάλου σε κείμενο, εισάγοντας μια καινοτόμο προσέγγιση στη νευρωνική αποκωδικοποίηση. Η ενοποίηση με μεγάλα γλωσσικά μοντέλα ανοίγει επίσης νέα σύνορα στη νευροεπιστήμη και την τεχνητή νοημοσύνη», αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι υπάρχουσες τεχνολογίες για τη μετάφραση των εγκεφαλικών σημάτων σε κείμενο απαιτούσε είτε χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο είτε σάρωση σε μηχανή μαγνητικής τομογραφίας. Ωστόσο η νέα τεχνολογία χρησιμοποιεί μια απλή κάσκα στην κορυφή του κεφαλιού για να διαβάσει τι σκέφτεται ένα άτομο. 

Για να δοκιμάσουν την τεχνολογία οι ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα με 29 συμμετέχοντες στους οποίους έδειξαν μια πρόταση σε μια οθόνη την οποία έπρεπε να σκεφτούν. Στη συνέχεια το σύστημα εμφάνισε αυτό που μετέφρασε από τα εγκεφαλικά κύματα του εθελοντή.

Το σύστημα ζήτησε από τον συμμετέχοντα να σκεφτεί: «Καλημέρα. Ελπίζω να είσαι καλά. Θα ξεκινήσω με έναν καπουτσίνο, παρακαλώ, με ένα επιπλέον σφηνάκι εσπρέσο». 

Έπειτα το σύστημα έδειξε αυτό που είχε καταγράψει και μεταφράσει: «Απόγευμα. Είσαι καλά; Cappuccino, Xtra shot. Εσπρέσο».

Η ομάδα ανέφερε ότι το ποσοστό ακρίβειας μετάφρασης είναι επί του παρόντος περίπου 40%, αλλά συνεχίζει να εργάζεται για να το αυξήσει στο 90 τοις εκατό.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανακαλύφθηκαν δύο άγνωστα είδη δεινόσαυρου

Σημαντική παλαιοντολογική ανακάλυψη παρουσιάστηκε από ομάδα ερευνητών στην επιθεώρηση «Papers in Palaeontology». Πρόκειται για την ανακάλυψη απολιθωμάτων δύο άγνωστων μέχρι σήμερα ...

Μόνα Λίζα: Λύθηκε το μυστήριο για το αν είναι φανταστικό ή πραγματικό το τοπίο του πίνακα

Το τοπίο στον πίνακα της Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι έχει πυροδοτήσει ατελείωτες συζητήσεις σχετικά με το αν είναι πραγματικό ή αποκύημα της φαντασίας του ζωγράφου. Κι ενώ λ...

Οι φυσητήρες επικοινωνούν με φωνητικό αλφάβητο – Πώς θα μιλήσουμε απευθείας μαζί τους

Με φωνητικό αλφάβητο επικοινωνούν οι φυσητήρες. Αν και θεωρούνται είδος φάλαινας στην πραγματικότητα οι φυσητήρες είναι ξεχωριστό θαλάσσιο ον που συγγενεύει περισσότερο με τα δελφί...

Φόρτωση άρθρων...