Κυριακή
12 Μαΐου 2024

Έρευνα: Οι τάρανδοι διαθέτουν νυχτερινή όραση

Viral

Ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία δίνει μια εξήγηση στο γιατί ο Άγιος Βασίλης επέλεξε τους ταράνδους για να μετακινείται με το έλκηθρο του το βράδυ που μοιράζει τα δώρα στα παιδιά. 

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι τάρανδοι χρησιμοποιούν μια ειδική μορφή νυχτερινής όρασης για να ανιχνεύσουν πηγές τροφής.
Εκκίνηση της μελέτης ήταν να ανακαλύψουν οι ερευνητές γιατί τα μάτια των ταράνδων αλλάζουν χρώμα ανάλογα με την εποχή. Η επιφάνεια των ματιών ενός ταράνδου (το tapetum) αλλάζει από χρυσοπορτοκαλί το καλοκαίρι σε μια πλούσια μπλε απόχρωση τους χειμερινούς μήνες. Είναι τα μόνα ζώα που είναι γνωστό ότι το κάνουν αυτό.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ενώ η αλλαγή χρώματος στα μάτια του είδους μπορεί να τα βοηθήσει να βλέπουν καλύτερα στην κορύφωση του χειμώνα όταν η χιονόπτωση είναι έντονη επιτρέπει επίσης στα μάτια τους να μεταδίδουν υπεριώδες φως. 

Οι ερευνητές είπαν ότι αυτό εγείρει νέα ερωτήματα καθώς οι ακτίνες UV του Ήλιου που αντανακλούν το χιόνι έχουν ως αποτέλεσμα οι τάρανδοι να προσλαμβάνει διπλάσια υπεριώδη ακτινοβολία λόγω της προηγμένης όρασης τους.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τάρανδοι μπορούν να βλέπουν καθαρά στο σκοτάδι και να ψάχνουν για τροφή όπως οι λειχήνες. 

«Οι τάρανδοι είναι τόσο ωραίοι, αλλά πολλοί άνθρωποι τους σκέφτονται μόνο τα Χριστούγεννα. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ενημερώσουμε τους ανθρώπους για το εξαιρετικό οπτικό τους σύστημα», αναφέρει ο καθηγητής Ναθάνιελ Ντόμινι καθηγητής ανθρωπολογίας και εξελικτικής βιολογίας στο Dartmouth College στο Νιου Χαμπσάιρ στις ΗΠΑ, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι φυσητήρες επικοινωνούν με φωνητικό αλφάβητο – Πώς θα μιλήσουμε απευθείας μαζί τους

Με φωνητικό αλφάβητο επικοινωνούν οι φυσητήρες. Αν και θεωρούνται είδος φάλαινας στην πραγματικότητα οι φυσητήρες είναι ξεχωριστό θαλάσσιο ον που συγγενεύει περισσότερο με τα δελφί...

Μόνα Λίζα: Λύθηκε το μυστήριο για το αν είναι φανταστικό ή πραγματικό το τοπίο του πίνακα

Το τοπίο στον πίνακα της Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι έχει πυροδοτήσει ατελείωτες συζητήσεις σχετικά με το αν είναι πραγματικό ή αποκύημα της φαντασίας του ζωγράφου. Κι ενώ λ...

Φόρτωση άρθρων...