Σαββάτο
13 Απριλίου 2024

NASA: Όργανο θα καταγράφει ασταμάτητα την ατμοσφαιρική ρύπανση

Viral

Ένα νέο όργανο της NASA θα πραγματοποιεί ασταμάτητες καταγραφές ατμοσφαιρικών δεδομένων και ρύπων στις ΗΠΑ. Το προηγμένο εργαλείο παρατήρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης τίθεται στην υπηρεσία των κατοίκων των ΗΠΑ και της Βόρειας Αμερικής γενικότερα. 

Δορυφόρος, που εκτοξεύτηκε σήμερα το πρωί, Παρασκευή, από τη Φλόριντα στις ΗΠΑ, είναι εξοπλισμένος με ένα νέο όργανο της NASA. Το όργανοι αυτό θα μετρά ώρα την ώρα, γειτονιά τη γειτονιά την ατμοσφαιρική ρύπανση πάνω από την Βόρεια Αμερική.

Το επιστημονικό εργαλείο, που ονομάστηκε TEMPO, θα επιτρέψει να παρακολουθείται η εκπομπή των ρύπων με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι μέχρι τώρα, από την πηγή εκπομπής τους και καθ’ όλη τη διάρκεια της εξάπλωσής τους από τον άνεμο. 

Τα δεδομένα που θα συλλέγονται θα χρησιμοποιούνται κυρίως από την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) και την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), που είναι αρμόδιες για τις προβλέψεις σχετικά με την ποιότητα του αέρα στις ΗΠΑ.

Οι μετρήσεις του νέου αυτού εργαλείου θα επιτρέψουν τη βελτίωση των εισοποιήσεων που θα εκδίδονται για τους κατοίκους στην περίπτωση κακής ποιότητας αέρα, τον καλύτερο προσδιορισμό των σημείων όπου νέα όργανα εντοπισμού θα πρέπει να εγκατασταθούν στο έδαφος ή ακόμη θα συμβάλουν στην έρευνα για τις επιπτώσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων στην υγεία.

Το νέο αυτό εργαλείο θα παρακολουθεί την μόλυνση του αέρα που προκαλείται από τις πυρκαγιές, οι οποίες είναι ολοένα και συχνότερες λόγω της κλιματικής αλλαγής. 
Περίπου το 40% των Αμερικανών (137 εκατομμύρια άνθρωποι) ζει σε περιοχές στην οποία η ποιότητα του αέρα είναι κακή, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Σύλλογο Πνευμονολόγων. 

Οι πολύ φτωχές συνοικίες πλήττονται δυσανάλογα. Η ρύπανση του αέρα προκαλεί περίπου 60.000 πρόωρους θανάτους ετησίως στις ΗΠΑ. Κάνει επίσης κακό στην οικονομία, καθώς έχει επιπτώσεις στην παραγωγικότητα των εργαζομένων ή ακόμη στις καλλιέργειες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ελλάς, το μεγαλείο σου: Οι Κινέζοι έφτιαξαν τη δική τους... Σαντορίνη με 1 δισ. ευρώ - Πιστό αντίγραφο της Οίας (βίντεο)

Την ομορφιά και η μοναδικότητα της Σαντορίνης είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για αυτό και την... ζήλεψαν στην Κίνα. Σε μια επαρχία της Κίνας, το Γιουνάν, θέλησαν να φτιάξουν μια ...

Φόρτωση άρθρων...