Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Πώς «γεννήθηκε» η φωτιά στην Γη

Πριν από 470 εκατομμύρια χρόνια τα πρώτα ίχνη της φωτιάς στη Γη.

Viral

Η Γη είναι ο μοναδικός πλανήτης που γνωρίζουμε ότι υπάρχει η φωτιά. Αν και μπορεί να υπάρχουν ηφαίστεια που εκτοξεύουν καυτό μάγμα στην επιφάνεια της Αφροδίτης, ωστόσο δεν υπάρχει φωτιά στον πλανήτη.

Ούτε στον Ερμή, ούτε στον Δία, ούτε σε κανέναν από τους άλλους πλανήτες που περιβάλλουν τον δικό μας πλανήτη ή οποιονδήποτε άλλο αστέρα υπάρχει φωτιά.

Για δισεκατομμύρια χρόνια δεν υπήρχε φωτιά ούτε στην Γη. Χρειάστηκαν δισεκατομμύρια χρόνια πριν γίνουν δυνατές οι συνθήκες για την ύπαρξη φωτιάς, με τους πρώτους κατοίκους του πλανήτη να ζουν σε έναν κόσμο χωρίς φωτιά για περισσότερο από όσο είναι δυνατό να φανταστούμε.

Αν και τα ηφαίστεια θα είχαν παράγει «πηγές» φωτιάς και μπορεί να υπήρξε κάποια περίεργη φλόγα από μια έκρηξη αεριώδους ηφαιστείου δεν είναι πραγματική φωτιά.

Πριν από περίπου 2,4 δισεκατομμύρια χρόνια, η ατμόσφαιρα της Γης ήταν πιθανότατα μια παχιά ομίχλη μεθανίου, ως αποτέλεσμα της ανάδυσης βακτηριακής ζωής στον πλανήτη. Στη συνέχεια, συνέβη το Μεγάλο Οξειδωτικό Γεγονός, όπου αρχαία κυανοβακτήρια άρχισαν να παράγουν ενέργεια από το ηλιακό φως, απελευθερώνοντας οξυγόνο στην ατμόσφαιρα.

Τότε το μοριακό οξυγόνο άρχισε να συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα για πρώτη φορά. Ωστόσο δεν ήταν αρκετά μεγάλες οι συγκεντρώσεις οξυγόνου προκειμένου να πραγματοποιηθεί καύση. Το Μεγάλο Οξειδωτικό Γεγονός πιθανόν να έβαλε την Γη στην «κατάψυξη» αφού το οξυγόνο αυτό αποσταθεροποίησε το μεθάνιο και ο πλανήτης μας έγινε κρύος και χωρίς φωτιά.

Το πρώτο απολιθωμένο ίχνος φωτιάς που έχουμε προέρχεται από τη Μέση Ορδοβίκια περίοδο, δισεκατομμύρια χρόνια αργότερα. Κάτω από 13% οξυγόνο, η φυτική ύλη δεν καίγεται. Πάνω από 35% θα καεί τόσο πολύ που τα δάση δεν θα μπορούν να αναπτυχθούν και να συντηρηθούν.

Στην Ορδοβίκια περίοδο, πριν από 470 εκατομμύρια χρόνια, τα πρώτα χερσαία φυτά παρήγαγαν περισσότερο οξυγόνο, δημιούργησαν τέτοια συγκέντρωση που προκάλεσαν φωτιές δασών.

Πριν από περίπου 420 εκατομμύρια, έχουμε την πρώτη απολιθωμένη απόδειξη φωτιάς στη Γη, ένα κάρβουνο που βρέθηκε σε βράχια αυτής της περιόδου. Με τα επίπεδα οξυγόνου να έχουν μεγάλες διακυμάνσεις οι μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν πριν από περίπου 383 εκατομμύρια χρόνια.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Επιστήμονας λέει ότι ανακάλυψε την αιτία της κατάρας του Τουταγχαμών - Γιατί πέθαναν όλοι όσοι άνοιξαν τον τάφο του

Ένας επιστήμονας ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε την αιτία της «κατάρας του Φαραώ» που πιστεύεται ότι σκότωσε περισσότερους από 20 ανθρώπους που άνοιξαν τον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών ...

Φόρτωση άρθρων...