Πέμπτη
07 Δεκεμβρίου 2023

Τι είναι τα μανιταροτσιπάκια και που χρησιμεύουν

Τσιπ αποτελούμενα από μύκητες μπορούν να δημιουργηθούν, σύμφωνα με ερευνητές που προχώρησαν σε σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Science Advances».

Συγκεκριμένα, ερευνητική ομάδα προτείνει ένα νέο τρόπο στην προσπάθεια περιορισμού των ηλεκτρονικών αποβλήτων και τη μείωση των εκπομπών βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα από τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τσιπ υπολογιστών. Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι μπορούν να κατασκευάζονται τσιπάκια από μανιτάρια.

Τα μανιτάρια είναι το ορατό μέρος πολυκύτταρων μυκήτων και σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί το δέρμα τους να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει μια βιοδιασπώμενη βάση για ηλεκτρονικά κυκλώματα τα οποία είναι γνωστό ότι θερμαίνονται κατά τη χρήση τους και επίσης η συγκόλληση τους απαιτεί υψηλές θερμοκρασίες. Οι ερευνητές έκαναν δοκιμές με ένα μυκητιακό υπόστρωμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση σε πλακέτες τυπωμένου κυκλώματος αλλά και σε μπαταρίες. Η βάση αυτή εκτέθηκε σε θερμοκρασίες άνω των 250 βαθμών Κελσίου και αποδείχθηκε ότι αντέχει και δεν παθαίνει κάποια ζημιά.

Αυτή η βάση προέρχεται από τον μύκητα reishi ένα καστανόξανθου χρώματος μανιτάρι με ισχυρή δομή παρόμοιας με αυτής του ξύλου το οποίο  αναπτύσσεται σε νεκρό σκληρό ξύλο. Επίσης, το reishi είναι ένα τονωτικό για την υγεία, οπότε μετά την αφαίρεση του δέρματος, το υπόλοιπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τσάι ή άλλους σκοπούς. 

Πρόκειται για ένα εύκαμπτο μύκητα με πάχος παρόμοιο με το χαρτί. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το reishi θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή προηγμένων ηλεκτρονικών φορητών συσκευών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Instagram: Η νέα ρύθμιση για τα stories

Μία νέα ρύθμιση δημιούργησε το Instagram για τα Stories. Το νέο χαρακτηριστικό θα επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται τις ενημερώσεις της κατάστασής τους απευθείας στο Instagram...

Τεχνητή νοημοσύνη: Σύστημα προβλέπει πότε γεννιούνται τα τεράστια κύματα στους ωκεανούς

Ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για να δημιουργήσουν ένα σύστημα που μπορεί να προβλέπει πότε θα δημιουργηθούν στους ωκεανούς τεράστια κύματα. Πρόκ...

Ο πολυμήχανος Τραμπ πουλάει χριστουγεννιάτικο χαρτί περιτυλίγματος με το πρόσωπό του

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να εκμεταλλεύεται εμπορικά τη φωτογραφία του από τη φυλακή. Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ πουλάει διάφορα χριστουγεννιάτικα αντικείμενα με το πρόσωπο του. ...

Φόρτωση άρθρων...