Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Τι είναι τα μανιταροτσιπάκια και που χρησιμεύουν

Τσιπ αποτελούμενα από μύκητες μπορούν να δημιουργηθούν, σύμφωνα με ερευνητές που προχώρησαν σε σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Science Advances».

Συγκεκριμένα, ερευνητική ομάδα προτείνει ένα νέο τρόπο στην προσπάθεια περιορισμού των ηλεκτρονικών αποβλήτων και τη μείωση των εκπομπών βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα από τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τσιπ υπολογιστών. Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι μπορούν να κατασκευάζονται τσιπάκια από μανιτάρια.

Τα μανιτάρια είναι το ορατό μέρος πολυκύτταρων μυκήτων και σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί το δέρμα τους να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει μια βιοδιασπώμενη βάση για ηλεκτρονικά κυκλώματα τα οποία είναι γνωστό ότι θερμαίνονται κατά τη χρήση τους και επίσης η συγκόλληση τους απαιτεί υψηλές θερμοκρασίες. Οι ερευνητές έκαναν δοκιμές με ένα μυκητιακό υπόστρωμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση σε πλακέτες τυπωμένου κυκλώματος αλλά και σε μπαταρίες. Η βάση αυτή εκτέθηκε σε θερμοκρασίες άνω των 250 βαθμών Κελσίου και αποδείχθηκε ότι αντέχει και δεν παθαίνει κάποια ζημιά.

Αυτή η βάση προέρχεται από τον μύκητα reishi ένα καστανόξανθου χρώματος μανιτάρι με ισχυρή δομή παρόμοιας με αυτής του ξύλου το οποίο  αναπτύσσεται σε νεκρό σκληρό ξύλο. Επίσης, το reishi είναι ένα τονωτικό για την υγεία, οπότε μετά την αφαίρεση του δέρματος, το υπόλοιπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τσάι ή άλλους σκοπούς. 

Πρόκειται για ένα εύκαμπτο μύκητα με πάχος παρόμοιο με το χαρτί. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το reishi θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή προηγμένων ηλεκτρονικών φορητών συσκευών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Επιστήμονας λέει ότι ανακάλυψε την αιτία της κατάρας του Τουταγχαμών - Γιατί πέθαναν όλοι όσοι άνοιξαν τον τάφο του

Ένας επιστήμονας ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε την αιτία της «κατάρας του Φαραώ» που πιστεύεται ότι σκότωσε περισσότερους από 20 ανθρώπους που άνοιξαν τον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών ...

Tο αρχαιότερο παράπονο από έναν γιο στη μητέρα του – H επιστολή που γράφτηκε πριν από 4.000 χρόνια (εικόνες)

Μία επιστολή που γράφτηκε πριν από σχεδόν 4.000 χρόνια θεωρείται ότι είναι το αρχαιότερο παράπονο από έναν γιο στη μητέρα του. Η Zinu, μία μητέρα που έζησε στην πόλη Λάρσα της αρχα...

Σπάνιος καρχαρίας εντοπίστηκε από ερευνητές - Εικάζεται ότι ζούσε πριν από την εποχή των δεινοσαύρων

Ερευνητές αντίκρισαν ένα μοναδικό θέαμα, καθώς συνάντησαν ένα σπάνιο καρχαρία. Μια ομάδα ερευνητών ξεκίνησε μια αναζήτηση που θα τους οδηγούσε σε μια συνάντηση με ένα πλάσμα που πρ...

Φόρτωση άρθρων...