Τρίτη
16 Απριλίου 2024

Χαβάη: Καλλιεργούν στη σούπερ κοράλλια ανθεκτικά στη Kλιματική Aλλαγή

Viral

Κοράλλια ανθεκτικά στην Κλιματική Αλλαγής καλλιεργούν στη Χαβάη. Είναι διαπιστωμένο ότι τα κοράλλια υποφέρουν από την αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων απόρροια της Kλιματικής Aλλαγής. Τόσο οι μεγαλύτεροι κοραλλιογενείς ύφαλοι όσο και οι μικρότεροι πεθαίνουν και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς. 

Αν δεν βρεθούν και σύντομα κάποιες λύσεις τότε πολύ σύντομα θα καταστραφεί το σύνολο των κοραλλιών και μαζί τους τα υπερπολύτιμα για τον πλανήτη συνολικά οικοσυστήματα που αναπτύσσονται στους κοραλλιογενείς υφάλους.

Τα τελευταία πολλές ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο δίνουν μάχη για τη σωτηρία των κοραλλιών αναπτύσσονται διάφορες μεθόδους προστασίας των υγιών κοραλλιών ή θεραπείας όσων κοραλλιών έχουν νοσήσει και οδηγούνται προς τον θάνατο. Στις εγκαταστάσεις του εργαστηρίου Coral Resilience στη Χαβάη γίνεται μια προσπάθεια να δοθεί μια πιο οριστική λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. 

Οι ερευνητές βασιζόμενοι στην θεωρία της εξέλιξης των ειδών του Κάρολου Δαρβίνου προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα νέο είδους κοραλλιών ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή.

Οι πανέμορφοι κοραλλιογενείς ύφαλοι του νησιωτικού συμπλέγματος της Χαβάης καταστράφηκαν σε ποσοστό 50% μέσα σε διάστημα μόλις 12 μηνών από το 2014 ως το 2015. Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Χαβάης συνέλεξαν κοράλλια που άντεξαν τις νέες κλιματικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν στην περιοχή τους. 

Οι ερευνητές επέλεξαν κοράλλια που βρίσκονται πολύ κοντά ακόμη και δίπλα από κοράλλια που καταστράφηκαν. Προσπαθούν να επιταχύνουν τη διαδικασία της εξέλιξης και αυτοβελτίωσης που περιέγραψε ο Δαρβίνος η οποία συμβαίνει με αργούς ρυθμούς από γενιά σε γενιά για χρονικό που συνήθως διαρκεί αρκετές χιλιάδες έτη.

Στόχος τους είναι με βάση τα κοράλλια που έχουν συλλέξει να δημιουργήσουν ένα νέο είδος «σούπερ κοραλλιών» όπως οι ίδιοι τα χαρακτηρίζουν. Ένα είδος που θα είναι ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή που βιώνει ο πλανήτη μας. Οι ερευνητές καλλιεργούν κοράλλια που θα αντέχουν την αύξηση της θερμοκρασίας στο φυσικό τους περιβάλλον. Η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων στις περιοχές που ζουν τα κοράλλια θεωρείται ο βασικός παράγοντας της εξόντωσης τους.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι που υποφέρουν από την κλιματική αλλαγή συγκρίνονται με τα τροπικά δάση της στεριάς. Παρέχουν στέγη και τροφή σε πολλά θαλάσσια είδη ενώ αποτελούν φυσικό φράγμα προστασίας για τις ακτές και τις τοπικές κοινότητες οι οποίες εκμεταλλεύονται τους υφάλους ποικιλοτρόπως (τουρισμός, αλιεία κ.α.).

Ακόμα, στους κοραλλιογενείς υφάλους έχουν εντοπιστεί διαφόρων ειδών ουσίες που αποδείχθηκε ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θεραπείες για πολλές σοβαρές ασθένειες όπως η άνοια, ο καρκίνος και η αρθρίτιδα.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό ερωτικών συντρόφων κατά μέσο όρο - Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Οι Τούρκοι πολίτες αναφέρουν ότι έχουν τον υψηλότερο μέσο όρο σεξουαλικών συντρόφων κατά τη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με μια ερωτική ανάλυση των σεξουαλικών συνηθειών του κόσ...

Ελλάς, το μεγαλείο σου: Οι Κινέζοι έφτιαξαν τη δική τους... Σαντορίνη με 1 δισ. ευρώ - Πιστό αντίγραφο της Οίας (βίντεο)

Την ομορφιά και η μοναδικότητα της Σαντορίνης είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για αυτό και την... ζήλεψαν στην Κίνα. Σε μια επαρχία της Κίνας, το Γιουνάν, θέλησαν να φτιάξουν μια ...

Φόρτωση άρθρων...