Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Άγχος και διατροφή: 3 αποτελεσματικά γεύματα για την καταπολέμηση του στρες

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαχειριστείτε ή και να μειώσετε τα επίπεδα άγχους όταν αισθάνεστε τεταμένοι. Το φαγητό μπορεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους - ή εχθρούς σας. Μπορεί να μειώσει ή να αυξήσει τα επίπεδα του άγχους σας, οπότε είναι κρίσιμο να δώσετε προσοχή σε αυτό που τρώτε όταν αισθάνεστε ζαλισμένοι. 

Για να μην αναφέρουμε, το να είσαι άγχος μπορεί να αυξήσει την ανάγκη σου για ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Β, σελήνιο και μαγνήσιο, σημείωσε μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition & Food Sciences.

Σύμφωνα με μια έρευνα η ποσότητα και η ποιότητα των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνετε με την πάροδο του χρόνου μπορεί να επηρεάσει τα νευρικά κυκλώματα του σώματος που ελέγχουν τα συναισθήματα, τα κίνητρα και τη διάθεση. Άλλες έρευνες, όπως μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychosomatic Medicine: Journal of Behavioral Medicine, έδειξε ότι το μικροβίωμα του εντέρου - μικροοργανισμοί στο έντερο που αποτελούνται από καλά και κακά βακτήρια - αποτελούν ουσιώδη σύνδεσμο για τη σχέση μεταξύ του τι τρώτε και πίνετε, και του πώς αισθάνεστε.

Η υγεία των μικροβίων, ή η υγεία του εντέρου, επηρεάζει τη διάθεσή σας, τα συναισθήματα και την ψυχολογική σας υγεία. 

Η καταπολέμηση του άγχους με φαγητό είναι μια τακτική διαθέσιμη σε όλους. Δεν απαιτούνται ακριβά συμπληρώματα ή πολύπλοκη μεθοδολογία. Τα ανθυγιεινά πρότυπα διατροφής μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα άγχους και να αυξήσουν τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας στο μέλλον, εάν δεν τα αντιμετωπίσετε. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες μια καλά ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή είναι πιθανώς το πιο σημαντικό συστατικό για καλή υγεία. Εντάξτε τώρα τα παρακάτω 3 τρόφιμα στη διατροφή σας και θα δείτε αμέσως την διαφορά. Μπορείτε να τα όλα βρείτε στο έντυπο ή στο online φυλλάδιο ΑΒ αλλά και στα φυλλάδια όλων των μεγάλων σούπερ μάρκετ.

1. Ένα ζεστό ρόφημα

 Άγχος και διατροφή: 3 αποτελεσματικά γεύματα για την καταπολέμηση του στρες

Μερικές φορές είναι η αίσθηση που τα τρόφιμα ή τα ποτά μας προκαλούν, και όχι τα θρεπτικά συστατικά τους, που βοηθούν στη μείωση του άγχους. Η κατανάλωση ενός ζεστού φλιτζανιού τσαγιού είναι ένας τρόπος για να νιώθετε πιο ήρεμοι. Το τσάι βοτάνων βοηθά στην προώθηση των συναισθημάτων ζεστασιάς και ηρεμίας. 

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι το να κρατάς και να πίνεις ένα ζεστό ρόφημα αυξάνει τα συναισθήματα της διαπροσωπικής «ζεστασιάς» και της φιλικότητας. Υπάρχει μια καταπραϋντική δράση να πίνετε ένα ζεστό ρόφημα, ανεξάρτητα από τη γεύση - αλλά ορισμένα βότανα, όπως η λουίζα, η λεβάντα και το χαμομήλι, έχουν αποδειχθεί ότι έχουν χαλαρωτικό αποτέλεσμα από μόνα τους.

Μάλιστα το τσάι από βότανα είναι εξαιρετικό, αλλά και το πράσινο τσάι είναι απολύτως κατάλληλο όταν χρειάζεστε μια μικρή δόση καφεΐνης επειδή είναι γεμάτο φλαβονοειδή, τα οποία μελέτες δείχνουν ότι υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου. Μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των νευρώνων από τραυματισμούς που προκαλούνται από τις νευροτοξίνες, να καταστείλουν τη νευροφλεγμονή και να προωθήσουν τη μνήμη, τη μάθηση και τη γνωστική λειτουργία, σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα.

Ένα φλιτζάνι ζεστό γάλα επίσης μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλά, βοηθώντας στη διαχείριση του στρες. Σύμφωνα με το SleepAdvisor.org, το ζεστό γάλα μπορεί να έχει χαλαρωτική επίδραση στο σώμα καθώς και σε ψυχολογικό επίπεδο. Επιπρόσθετα τα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο αποτελούν ουσιαστικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής για την υγεία των οστών, ενώ επίσης βοηθούν ενάντια στην κατάθλιψη.

2. Μαύρη σοκολάτα 


 Άγχος και διατροφή: 3 αποτελεσματικά γεύματα για την καταπολέμηση του στρες

Η μαύρη σοκολάτα προσφέρει πλούσια αντιοξειδωτική απόλαυση και μπορεί να μειώσει το άγχος με δύο τρόπους - μέσω της χημικής και της συναισθηματικής της επίδρασης. Η σοκολάτα μοιάζει με μια τέτοια απόλαυση που μπορεί να είναι μια πραγματική απόλαυση να γευτείς απλά ένα κομμάτι της και αυτό το συναίσθημα μόνο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους.

Η μαύρη σοκολάτα, η οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του στρες μειώνοντας τα επίπεδα των ορμονών του στρες στο σώμα, σύμφωνα με μια μελέτη που ακολούθησε συμμετέχοντες που έτρωγαν μια γενναία ποσότητα σοκολάτας την ημέρα για δύο εβδομάδες. 

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να στοχεύετε να τρώτε μόνο το ένα τέταρτο μιας μικρής μαύρης σοκολάτας. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι η μπάρα είναι από σοκολάτα υψηλής ποιότητας με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο και ότι δεν περιέχει περιττό πλεόνασμα πρόσθετης ζάχαρης.

3. Προβιοτικά 


 Άγχος και διατροφή: 3 αποτελεσματικά γεύματα για την καταπολέμηση του στρες

Ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξετε τις υγιείς ορμόνες του εντέρου είναι τα βακτήρια που σας βοηθούν να ονομάζονται προβιοτικά. Τα προβιοτικά μπορούν να δημιουργήσουν μια υγιή μικροβίωση στο έντερο, βοηθώντας σας να διαχειριστείτε το στρες και βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην προστασία από επιβλαβή βακτήρια και στη βελτίωση της πέψης και της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η υγεία του εντέρου έχει άμεση σχέση με τη βελτίωση του άγχους, της κατάθλιψης και της διάθεσης. 

Ένας τρόπος είναι ότι τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να παράγουν μόρια με νευροδραστικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης και του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA), τα οποία επηρεάζουν θετικά τη διάθεση.

Τα προβιοτικά διατίθενται και σε μορφή συμπληρώματος αλλά τα βρίσκουμε φυσικά και στα τρόφιμα και φαίνεται να είναι ελαφρώς καλύτερα από τη μορφή χαπιού, αν και αμφότερα είναι αποτελεσματικοί φορείς για καλά βακτήρια. 

Δοκιμάστε το κεφίρ, το γιαούρτι καθώς και ζυμωμένα τρόφιμα, όπως κομπούχα και miso, μια ιαπωνική πάστα φασολιών που έχει υποστεί ζύμωση και μπορεί να βρεθεί στη σούπα miso.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα είστε υπό πίεση, οπλιστείτε με αυτό το υπέροχο οπλοστάσιο από 3 απλές τροφές που βοηθούν να καταπολεμήσετε το άγχος. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...