Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάστε

Ευ ζην

Οι περισσότεροι τρέχουν για τις υποχρεώσεις τους και δυσκολεύονται να κοιμούνται τουλάχιστον οκτώ ώρες ημερησίως. Οι περισσότεροι σκέφτονται ότι θα «αναπληρώσουν» τις χαμένες ώρες ύπνου και θα ξεκουραστούν εάν κοιμηθούν περισσότερο το Σαββατοκύριακο, όμως οι ειδικοί διαφωνούν.

Ο καθηγητής της Οξφόρδης και ειδικός σε θέματα ύπνου, Ράσελ Φόστερ, εξήγησε ότι οι επιπλέον ώρες ύπνου το Σάββατο και την Κυριακή δεν πρόκειται να γεμίσουν το κενό που δημιουργήθηκε μέσα στην εβδομάδα.

«Οι μελέτες στο εργαστήριο έχουν δείξει ότι αν παρακοιμηθείς το Σαββατοκύριακο, ακόμη και αν αυτό είναι για έως δέκα ώρες, πάλι την Δευτέρα δεν θα έχεις αναπληρώσει», είπε ο Ράσελ Φόστερ.

Οι μελέτες δείχνουν ότι εάν κάποιος κοιμηθεί για 10 ώρες το Σάββατο και την Κυριακή αυτό δεν θα επαναφέρει την γνωστική λειτουργία του. Στην πραγματικότητα οι επιπλέον ώρες ύπνου μπορεί να απορρυθμίσουν το βιολογικό ρολόι κάποιου και να έχει δυσκολία να κοιμηθεί το βράδυ.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής της Οξφόρδης οι άνθρωποι κατά μέσο όρο χρειάζονται κάθε βράδυ από 8 έως 10,5 ώρες ύπνου. Όσοι κοιμούνται αυτές τις ώρες και δεν αισθάνονται κουρασμένοι στην διάρκεια της μέρας δεν χρειάζονται να ανησυχούν, σύμφωνα με τον Ράσελ Φόστερ.

Ωστόσο, εκείνοι που αισθάνονται κουρασμένοι, ευερέθιστοι, παρορμητικοί και χρειάζονται μεγάλες ποσότητες καφεΐνης και ζάχαρης για να κρατηθούν σε εγρήγορση τότε χρειάζονται σίγουρα περισσότερο ύπνο, συμβουλεύει ο καθηγητής της Οξφόρδης.

Ο Ράσελ Φόστερ συμβουλεύει όσους έχουν συχνό έλλειμμα ύπνου να πηγαίνουν λίγο νωρίτερα το βράδυ στο κρεβάτι και να έχουν ακολουθούν μία ρουτίνα που τους χαλαρώνει.

Συμβουλές για καλύτερο ύπνο

Διατηρήστε συγκεκριμένο ωράριο ύπνου

Να έχετε ένα σκοτεινό, ήσυχο και δροσερό δωμάτιο που σας βοηθάει να κοιμηθείτε

Το αλκοόλ και η καφεΐνη μπορεί να σας στερήσουν έναν βαθύ ύπνο γι’ αυτό θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Η άσκηση είναι καλή για την σωματική και την πνευματική υγεία σας και μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα.

Απλώς δεν πρέπει να κάνετε ασκήσεις υψηλής έντασης πριν κοιμηθείτε

Αν έχετε άγχος και ανησυχίες θα ήταν καλό να κρατάτε ημερολόγιο και να τις καταγράφετε.

Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε μην πιέζεστε. Σηκωθείτε από το κρεβάτι για να κάνετε κάτι που σας χαλαρώνει μέχρι να νυστάξετε.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...