Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Εντυπωσιακά ευρήματα στην νεκρόπολη Σακκάρα (Photos)

Έναν λαξευμένο τάφο και αμέτρητα χειροποίητα αντικείμενα στην νεκρόπολη της Σακκάρα ανακαλύφθηκε από μία κοινή αρχαιολογική αποστολή από το Πανεπιστήμιο Waseda της Ιαπωνίας και το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων (SCA) της Αιγύπτου.

Τα αντικείμενα προέρχονται από διαφορετικές ιστορικές περιόδους της αρχαίας Αιγύπτου. Η ανακάλυψη «παρέχει ανεκτίμητες γνώσεις για την ιστορία αυτής της περιοχής», σύμφωνα με τον επικεφαλής των Ιαπώνων επιστημόνων, Nozomu Kawai.

Το αρχιτεκτονικό θαύμα χρονολογείται στην Δεύτερη Δυναστεία των Φαραώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων. Διαθέτει περίπλοκα σχέδια και προσφέρει μια εικόνα στη δεξιοτεχνία των αρχαίων Αιγυπτίων κατασκευαστών. Το σχέδιο του τάφου και τα κεραμικά που εντοπίστηκαν μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα το ιστορικό πλαίσιο εκείνης της περιόδου.

Εντυπωσιακά ευρήματα στην νεκρόπολη Σακκάρα

Γιατί εντυπωσιάστηκαν οι επιστήμονες

Ο Mustafa Waziri, γενικός γραμματέας του SCA, είπε ότι η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Waseda αποδείχθηκε αποτελεσματική και αποκάλυψε έναν τάφο, ο οποίος προσθέτει ένα νέο κεφάλαιο στην πλούσια ιστορία της νεκρόπολης της Σακκάρα. 

«Τα αντικείμενα και οι ταφές που αποκαλύφθηκαν παρέχουν ένα παράθυρο στη ζωή όσων έζησαν σε αυτόν τον αρχαίο πολιτισμό», επεσήμανε ο Mustafa Waziri.

Μεταξύ των αξιοσημείωτων ευρημάτων είναι τα λείψανα ενός ανθρώπου που ενταφιάστηκε με μία χρωματική μάσκα και η ταφή ενός μικρού παιδιού. Η αποστολή εντόπισε και ταφές από την ύστερη εποχή της Δυναστείας των Πτολεμαίων και ένα φέρετρο της 18ης Δυναστείας που περιείχε ένα καλοδιατηρημένο αλαβάστρινο αγγείο.

Εντυπωσιακά ευρήματα στην νεκρόπολη Σακκάρα

Το «θησαυροφυλάκιο» των χειροποίητων αντικειμένων, με τα οποία θάφτηκαν οι νεκροί, περιλαμβάνει ακόμη δύο αγάλματα από τερακότα, τα οποία απεικονίζουν τη θεά Ίσιδα, ένα πήλινο άγαλμα του θεού Ώρου, διάφορα φυλαχτά, μοντέλα κεραμικής και όστρακα με ιερατικές επιγραφές.

Ο Kawai είπε ότι η αποστολή έχει καταγράψει όσα αντικείμενα βρέθηκαν στο σημείο. «Ελπίζουμε να αποκαλύψουμε περισσότερα μυστικά του αρχαιολογικού χώρου Σακκάρα στις επόμενες εποχές, εμπλουτίζοντας περαιτέρω την κατανόησή μας για αυτήν την ιστορικά σημαντική περιοχή», πρόσθεσε ο Kawai.

Εντυπωσιακά ευρήματα στην νεκρόπολη Σακκάρα

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Θάσος: Αποκαταστάθηκε το αρχαίο θέατρο με το φημισμένο λευκό μάρμαρο του νησιού (Photos)

Ανοίγει και πάλι για το κοινό στα μέσα Μαΐου έπειτα από έντεκα χρόνια που παρέμενε κλειστό, το αρχαίο θέατρο της Θάσου, ένα από τα παλαιότερα στην Ελλάδα. Το αρχαίο θέατρο θα ανο...

Ανακαλύφθηκαν καμένα λείψανα σε πυραμίδα - Οι βασιλιάδες έκαιγαν τους προκατόχους τους για να σφραγίσουν την ηγεμονία τους (Photos)

Έκπληκτοι έμειναν αρχαιολόγοι από ανακάλυψή τους. Ο πασίγνωστος πολιτισμός των Μάγια έκρυβε ακόμα ένα μυστικό. Καίγανε τους βασιλιάδες τους σαν να ήθελαν να τους ατιμάσουν. Αρχ...

Πρόεδρος αρχαιολόγων για τον τάφο του Πλάτωνα: Ήταν γνωστό ότι βρίσκεται στην Ακαδημία

«Το ότι ο τάφος του Πλάτωνα βρισκόταν στην Ακαδημία δεν είναι κάτι άγνωστο για τους αρχαιολόγους. Ο Διογένης Λαέρτιος στις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ. αναφέρει ότι ο Πλάτωνας θάφτηκε ...

Φόρτωση άρθρων...