Τρίτη
16 Ιουλίου 2024

Η Credit Suisse απευθύνει έκκληση στην ελβετική κεντρική τράπεζα για στήριξη

Αίτηση για βοήθεια από την Ελβετική Κεντρική Τράπεζα υπέβαλε η Credit Suisse έπειτα από το κραχ, σύμφωνα με τους Financial Times.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ελβετική τράπεζα ζήτησε μια καθησυχαστική δήλωση από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, αλλά και από την Finma, την ελβετική ρυθμιστική αρχή.

Για την ώρα ούτε η μία ούτε η άλλη αρχή έχουν αποφασίσει να παρέμβει υπέρ του αιτήματος της τράπεζας, που είδε την μετοχή της να υποχωρεί ακόμη και κατά 30%. Αργότερα, μέσα στην ημέρα η μετοχή είχε ανακάμψει, αν και σε σχέση με χθες ήταν στο -16%, στα 1,87 ελβετικά φράγκα.

Το αίτημα έρχεται λίγες ώρες αφότου ο Πρόεδρος της Credit Suisse Group AG, Άξελ Λέμαν, έλεγε ότι η κρατική βοήθεια «δεν αποτελεί θέμα» καθώς η ελβετική τράπεζα προσπαθεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ πελατών, επενδυτών και ρυθμιστικών αρχών μετά από μια σειρά σφαλμάτων.

Μιλώντας στο Συνέδριο του Χρηματοοικονομικού Τομέα στη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη, ο Λέμαν έλεγε ότι δεν θα ήταν ακριβές να συγκριθούν τα τρέχοντα προβλήματα της Credit Suisse με την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank, ιδιαίτερα επειδή οι τράπεζες ρυθμίζονται διαφορετικά. «Έχουμε ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου, έναν ισχυρό ισολογισμό», είπε ο Λέμαν. «Πήραμε ήδη το φάρμακο», είπε, αναφερόμενος στο εκτεταμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο.

Τα σχόλια του Άξελ Λέμαν απηχούν τις δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου, Ούλριχ Κόρνερ, την Τρίτη, ο οποίος δεσμεύτηκε για υπομονή με τον δανειστή καθώς ξεκινά το τριετές σχέδιο για την επιστροφή της τράπεζας στην κερδοφορία.

Η διαδικασία κινδυνεύει τώρα να βαλτώσει σε ένα ευρύτερο sell off του χρηματοπιστωτικού τομέα μετά την κατάρρευση αρκετών περιφερειακών δανειστών των ΗΠΑ, κάτι που ώθησε τις αρχές εκεί να εισαγάγουν ένα νέο backstop αρκετά μεγάλο για να προστατεύσει τις καταθέσεις ολόκληρου του έθνους.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος φέρνει η άνοδος της χονδρεμπορικής τιμής

Προπομπός για σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Αύγουστο είναι η αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος. Σύμφων...

Φόρτωση άρθρων...