Δευτέρα
28 Νοεμβρίου 2022

ECDC: Νέες οδηγίες για τη χρήση της μάσκας

Ελλάδα

Νέες οδηγίες για τον τρόπο που πρέπει να χρησιμοποιούν οι πολίτες τη μάσκα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού δίνει το ECDC.

Όπως αναφέρει  το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, η  χρήση μάσκας προσώπου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εξάπλωσης της COVID-19, αναφέρει το ECDC, σημειώνοντας ότι μειώνει την απελευθέρωση αναπνευστικών σταγονιδίων από ασυμπτωματικά/προσυμπτωματικά άτομα ή από άτομα με ήπια μη ειδικά συμπτώματα.

Η χρήση μάσκας προσώπου για το σκοπό αυτό μπορεί να υιοθετηθεί για τη μείωση του κοινωνικού αντίκτυπου που σχετίζεται με την απουσία από την εργασία ή τις πιέσεις της υγειονομικής περίθαλψης λόγω μόλυνσης ή για την προστασία ευάλωτων ατόμων σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα.

Τι ισχύει για τους εξωτερικούς χώρους και τι για τους εσωτερικούς

Ειδικότερα, όσον αφορά στους εξωτερικούς χώρους, όταν ο στόχος είναι ο περιορισμός της μετάδοσης στην κοινότητα και η φυσική απόσταση δεν είναι δυνατή, η χρήση μάσκας προσώπου θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε πολυσύχναστα σημεία.

Επίσης, η χρήση μάσκας προσώπου θα πρέπει να θεωρείται ένα από τα πιθανά μέτρα σε δημόσιους χώρους, όπως καταστήματα, σούπερ μάρκετ, κόμβους μεταφοράς (π.χ. λιμάνια, αεροδρόμια, σταθμοί τρένων/ πούλμαν) και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Παράλληλα, η χρήση ιατρικής μάσκας προσώπου στο σπίτι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για άτομα με συμπτώματα COVID-19 ή για επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 και για άτομα που μοιράζονται το νοικοκυριό τους, ειδικά όταν δεν είναι εφικτή η απομόνωση του ατόμου με συμπτώματα ή του επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Σε χώρους φροντίδας, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι μάσκες προσώπου για την προστασία των ευάλωτων ατόμων, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις. Σε αυτή την περίπτωση, οι μάσκες προσώπου μπορούν να συνιστώνται τόσο για ευάλωτα άτομα όσο και για άτομα που αλληλεπιδρούν τακτικά με αυτόν τον πληθυσμό.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κολωνός: Ποινική δίωξη για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο στον πάτερα του 5χρονου

Ποινική δίωξη για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο από τον οποίο προέκυψε σοβαρή σωματική βλάβη ασκήθηκε σε βάρος του πατέρα του 5χρονου αγοριού που τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια...

«Κιβωτός του Κόσμου»: Έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στα σπίτια του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας

Σε εξέλιξη βρίσκεται έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στα σπίτια του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνέχεια αποκαλύψεων στην υπόθεση της «Κιβωτού...

Φόρτωση άρθρων...