Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Πέθανε ο Κωνσταντίνος Αλαβάνος

Παρασκήνιο

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Αλαβάνος σε ηλικία 76 ετών. Ήταν πολιτικός, δικηγόρος και αδελφός του Αλέκου Αλαβάνου. Ο θάνατός του Κωνσταντίνου Αλαβάνου προήλθε από παθολογικά αίτια.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Φεβρουαρίου του 1946 και ήταν γόνος πολιτικής οικογένειας των Κυκλάδων: γιος του Νικολάου Αλαβάνου, και εγγονός του Κωνσταντίνου Αλαβάνου. Αδελφός του ο Αλέκος Αλαβάνος, ενώ ήταν ο μεγαλύτερος από τα 6 αδέλφια σύνολο.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στην οποία και υπήρξε ενεργό μέλος του φοιτητικού συλλόγου, συμμετείχε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου ενώ υπήρξε και διοργανωτής λαϊκών συγκεντρώσεων για τις οποίες και δικάστηκε το 1966 στο Ηράκλειο, Κρήτης και το 1967 στην Τήνο.

Στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του 1974 διορίστηκε υφυπουργός Δημοσίων Έργων και στις βουλευτικές Εκλογές του 1974 εξελέγη βουλευτής με την Ένωση Κέντρου – Νέες Δυνάμεις. Επανεξελέγη στις εκλογές του 1977 αλλά απέτυχε σε αυτές του 1981, όπου το Κέντρο κατέρρευσε, με την συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του να κατευθύνονται στο ΠΑΣΟΚ.

Το ίδιο έτος ο Κωνσταντίνος Αλαβάνος, στενός φίλος της Μελίνας Μερκούρη, ανέλαβε σύμφωνα με την ΕΡΤ1, γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, έως το 1987.

Το 1997 διορίστηκε γενικός διευθυντής της ΕΡΤ1, θέση στην οποία παρέμεινε έως το 2001. Τέλος, από το 2003 έως το 2008 διετέλεσε γενικός διευθυντής στο τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πώς θα παίξει... μπάλα ο Μητσοτάκης έως τις Ευρωεκλογές και γιατί θα είναι πρωθυπουργός έως το 2031

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ, η οποία έβγαλε ειδήσεις και έστειλε βαρυσήμαντα μηνύματα. Έως τις Ευρωεκλογές, η Νέα ...

Επίθεση ΠΑΣΟΚ κατά Μητσοτάκη

Δριμεία επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στα όσα καταλόγισε ο Πρωθυπουργός κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. Στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργ...

Φόρτωση άρθρων...