Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

«Σάρωσε» τη Βόρεια Εύβοια η κακοκαιρία «Elias» - Σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας (Videos&Photos)

Μήνυμα του «112» για εκκένωση σε περιοχές της Θεσσαλίας. Πλημμύρισαν δρόμοι στα Χανιά.

Στο έλεος της κακοκαιρίας «Elias» βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η Βόρεια Εύβοια προκαλώντας μεγάλα προβλήματα. Την ίδια ώρα, η κακοκαιρία έχει «χτυπήσει» τη Λάρισα, τον Βόλο, τα Χανιά, την Φωκίδα, τη Φθιώτιδα, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και την Κορινθία.

Βόρεια Εύβοια: Η λάσπη έχει φτάσει στη θάλασσα της Λίμνης

Μεγάλα προβλήματα έχει προκαλέσει στη Βόρεια Εύβοια η κακοκαιρία «Elias». Οι δρόμοι στη Λίμνη Ευβοίας έχουν γεμίσει λάσπη, ενώ σε ορισμένα σημεία που έχουν πλημμυρίσει, υπάρχει συνεχής ροή. Ο όγκος της λάσπης που έχει κατέβει από τα βουνά είναι τεράστιος και έχει καταλήξει μέχρι και στη θάλασσα. 

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν δείχνουν ότι ο όγκος της λάσπης είναι τέτοιος που έχει αλλάξει το χρώμα του νερού της θάλασσας.

Πευκί – Αρτεμίσιο: Δρόμος και θάλασσα έγιναν ένα

Μεγάλες είναι οι καταστροφές από την κακοκαιρία και στο Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού. Εκτός από τα Λουτρά Αιδηψού, το Πευκί και το Αρτεμίσιο έχουν κυριολεκτικά πλημμυρίσει.

Χείμαρροι περνάνε μέσα από σπίτια ενώ η θάλασσα έχει γίνει ένα με το δρόμο.

Πολλά σπίτια και επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές. Οι εικόνες που φέρνει στη δημοσιότητα το evia online είναι απίστευτες.

Πλημμύρισαν οι Ροβιές στην Εύβοια

Από τις σφοδρές βροχοπτώσεις προκλήθηκαν προβλήματα και στις Ροβιές, καθώς πλημμύρισαν.

Ο όγκος της λάσπης και των φερτών υλικών που κατέβηκε από τα βουνά είναι τεράστιος, με τη λίμνη να μεταβάλλεται σε ένα κόκκινο ορμητικό ποτάμι, που κατέληξε μέχρι τη θάλασσα.

Πλημμυρισμένα σπίτια 

Επίσης, μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί σε Αιδηψό, Μαντούδι, Ροβιές και άλλες περιοχές.

Ειδικότερα στα Λουτρά Αιδηψού, η μανία των ορμητικών νερών σε συνδυασμό με φερτά υλικά, κατέστρεψε περιουσίες και σπίτια.

Οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση μετά την καταστροφή που τους βρήκε για ακόμα μια φορά.

Επίσης, η κατάσταση είναι δραματική στο χωριό Κυμάσι στη Βόρεια Εύβοια, το οποίο πλημμύρισε μετά από υπερχείλιση του ποταμού Κυμασιώτης.

Στη Βόρεια Εύβοια υπήρξαν ισχυρές βροχοπτώσεις με έντονη κεραυνική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια. Τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον, έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις μικρής όμως, κλίμακας και έχουν πέσει δέντρα.

Εκκενώσεις χωριών στη Λάρισα 

Στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκεται ξανά η Λάρισα λόγω της κακοκαιρίας «Elias». Λίγο πριν τις 16:30 εστάλη μήνυμα από το «112» για εκκένωση του χωριού Σωτήριο στους κατοίκους της περιοχής λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων από την κακοκαιρία.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σωτήριο απομακρυνθείτε προς Λάρισα μέσω Π.Ε.Ο Λάρισας - Βόλου λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων» ανέφερε το μήνυμα του «112».

Λίγο πριν τις 13:30 εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του «112» στους κατοίκους των περιοχών Αρμένι και Σωτήριο να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Χανιά: Σε ποτάμια μετατράπηκαν δρόμοι

Σε ποτάμια μετατράπηκαν οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης των Χανίων το μεσημέρι της Τετάρτης και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η κακοκαιρίας, που σαρώνει ήδη αρκετές περιοχές της χώρας.

Το μπουρίνι που έπληξε τα Χανιά είχε ως αποτέλεσμα πολλοί δρόμοι να μείνουν απροσπέλαστοι, δημιουργώντας προβλήματα στις μετακινήσεις. Σε ορισμένα σημεία ο όγκος του νερού που έπεσε ήταν τέτοιος, που «εξαφάνισε» μέχρι και τα πεζοδρόμια.

Χανιά: Σε ποτάμια μετατράπηκαν δρόμοι
Χανιά: Σε ποτάμια μετατράπηκαν δρόμοι
Χανιά: Σε ποτάμια μετατράπηκαν δρόμοι

Πλημμύρες σε Φωκίδα και Κορινθία - Ποτάμια οι δρόμοι

Σοβαρά πλήττονται και η Φωκίδα και η Κορινθία. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, σε πολλά σημεία έκλεισαν λόγω κατολισθήσεων, ενώ σπίτια έχουν πλημμυρίσει.

Στη Φωκίδα και ιδιαίτερα στην Ιτέα το πρωί της Τετάρτης (27/09) οι κάτοικοι της περιοχής λαχτάρισαν με την κακοκαιρία Elias. O τεράστιος όγκος νερού, που κατέβηκε από την Γκιώνα, κατέληξε στην περιοχή της Κίρρας. Το ποτάμι φουσκώνει επικίνδυνα και είναι αυτό που μαζεύει τα νερά από επτά ποταμούς που διασχίζουν όλη τη διαδρομή από την Άμφισσα έως την Ιτέα.

Σφοδρό είναι το «χτύπημα» της κακοκαιρίας και στην Κορινθία. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η ισχυρότατη βροχόπτωση που σημειώθηκε στην περιοχή Καστράκι δημιούργησε προβλήματα στους δρόμους της περιοχής μετατρέποντάς τους σε ποτάμια. Ακολούθησε επίσης χαλαζόπτωση, η οποία προκάλεσε ζημιές στις καλλιέργειες των παραγωγών.

Πολλά προβλήματα από την επέλαση της κακοκαιρίας σημειώνονται και στα ορεινά χωριά του Ξυλοκάστρου Κορινθίας. 

Εκατό οικογένειες ζουν από την παραγωγή μήλου στην περιοχή και, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, δηλώνουν αγανακτισμένοι, καθώς είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται. Την ίδια ώρα, η στάθμη του ποταμού Σύθα φουσκώνει επικίνδυνα εντείνοντας την αγωνία των κατοίκων.

Πάνω από 150 κλήσεις σε λιγότερο από 12 ώρες μόνο για την Περιφέρεια Στερεάς

Σε 10.495 ανήλθαν οι κλήσεις που έχει λάβει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου έως και σήμερα στις 6 το απόγευμα.

Παράλληλα, το Κέντρο Επιχειρήσεων λόγω της κακοκαιρίας «Elias» έχει λάβει από σήμερα το πρωί έως στις 6 το απόγευμα 168 κλήσεις στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εκ των οποίων οι 125 ήταν από την Εύβοια.

Ειδικότερα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε κλήσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων σε περιοχές της χώρας λόγω εκδήλωσης ισχυρών βροχοπτώσεων.

Συγκεκριμένα:

-Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, από την Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου έως σήμερα στις 18:00, έλαβε 10.495 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3.715 αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.577 άτομα.

- Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, από το απόγευμα της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου έως σήμερα στις 18:00, έλαβε 77 κλήσεις, εκ των οποίων, 29 για αντλήσεις υδάτων, τρεις για κοπές δέντρων και δύο μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

-Στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, από τις πρωινές ώρες σήμερα έλαβε 15 κλήσεις εκ των οποίων 12 για αντλήσεις υδάτων και τέσσερις για κοπές δέντρων.

-Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από τις πρωινές ώρες σήμερα έλαβε 168 κλήσεις ως κάτωθι::

* στην Εύβοια 125 κλήσεις εκ των οποίων 50 για αντλήσεις υδάτων, 13 για κοπές δέντρων και 8 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

* στην Φθιώτιδα εννέα κλήσεις εκ των οποίων μια για άντληση υδάτων και πέντε για κοπές δέντρων

* στη Βοιωτία 30 κλήσεις εκ των οποίων 18 για αντλήσεις υδάτων και έξι για κοπές δέντρων

* στη Φωκίδα δύο κλήσεις για αντλήσεις υδάτων

* στην Ευρυτανία δύο κλήσεις, εκ των οποίων μία για άντληση υδάτων και μία για κοπή δέντρου.

-Στην Περιφέρεια Αττικής από τις πρωινές ώρες σήμερα έλαβε 70 κλήσεις εκ των οποίων 49 για αντλήσεις υδάτων, 17 για κοπές δέντρων και τέσσερις για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Τέλος η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χρυσή Αυγή: Αποφυλακίζεται με όρους ο Νίκος Μιχαλολιάκος - Αντίθετος ο εισαγγελέας

Αποφυλακίζεται με όρους με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος έχει καταδικασθεί για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χ...

Φόρτωση άρθρων...