Σαββάτο
24 Φεβρουαρίου 2024

Αυτογνωσίας ‘Έλλειμμα

Ι. Φιλονικούν δύο. Μηχανικά ο ένας αποκαλεί τον άλλο παράλογο. Μάλλον ουδείς γνωρίζει τί σημαίνει λογική. Ήτοι συνείδηση αιτιότητας: στάθμιση αιτίου προς αποτέλεσμα. Συνάμα και ότι ο άνθρωπος διέπει τα παρόντα, τα μέλλοντα απλώς τα πιθανολογεί. Επέρχονται, δε, εξ Ουρανού (!!!).

            ● Παράδειγμα: είναι το διανυόμενο φθινόπωρο απροόπτως θερμό. Άρα μειώνεται η ανάγκη αστικής θέρμανσης. Αντίστοιχα και η εξάρτηση από Putin (!!!).

            ●● Είναι η λογική οδηγός καθοριστικός. Όχι όμως και πανάκεια. Ουδέν επί γης είναι τέλειον (!!!).

            ΙΙ. Συνυπάρχει η εξωλογική διαίσθηση. Δηλαδή η ικανότης για αντίληψη άμεση -εσωτερική (και)- εξ ενστίκτου, χωρίς σκέψη.

            Υπάρχει και η ενόραση: το βλέπειν (και) το μη ορατόν, το μη υποπίπτον στις αισθήσεις. Αναφέρονται ενορατικοί: στην πίστη (και) στην ιστορία μας, μάλιστα την πολεμική. Ακολουθεί η έμπνευση: η πνοή, το φύσημα, έτσι και αιφνίδια εισβολή στην συνείδηση ιδέας ή (και) συναισθήματος: έρωτας, συμπάθεια, φιλία, ή (και) αντιπάθεια (!!!).

            ● Ακόμη, το υποσυνείδητο είναι ψυχικό φορτίο απωθημένο. Αποτελεί σκοτεινή - λανθάνουσα πτυχή της συνείδησης. Έχει προέλευση αδιακρίβωτη. Έρχεται, ίσως κάποτε, στην επιφάνεια από ερέθισμα: όνειρο, ατύχημα, δυνατή συγκίνηση και άλλα όμοια.

            ΙΙΙ. Ο άνθρωπος κλείνει την επίγεια θητεία του γνωρίζοντας λιγότερα, πολύ λιγότερα, απ’ όσα πιστεύει πως ξέρει.

            Ευχές για υπομονή και εγκαρτέρηση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

O Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στις ιδεοληψίες και τις εμμονές της Αντιπολίτευσης

Ακόμη και αν δεν υπήρχαν αυτοί οι αριστεροί ευαισθητούληδες (κόκκινοι και πρασινο-ροζ) της αντιπολίτευσης (μείζονος και ελάσσονος) ομού μετά των πούρων δεξιών και μασκαρεμένων ακρο...

Τα μηνύματα Μητσοτάκη, το μπάχαλο στον ΣΥΡΙΖΑ και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η χθεσινή συνέντευξη του Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό STAR και τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα (σύζυγο του βουλευτή της ΝΔ και προσφάτως ανακηρυχθέντος Προέ...

Φόρτωση άρθρων...