Πέμπτη
07 Δεκεμβρίου 2023

Όλο και πιο σημαντικός ο ρόλος των Κεντρικών Τραπεζών

Την ώρα που σε παγκόσμιο επίπεδο ο πληθωρισμός απειλεί εισοδήματα, παραγωγή και περιουσίες, το περιεκτικό βιβλίο των Σπύρου Βλιάμου και Κων. Γκράβα για τον κορυφαίο ρόλο των κεντρικών Τραπεζών αποτελεί χρήσιμη πηγή γνώσης

Οι Κεντρικές Τράπεζες θα μπαίνουν όλο και πιο πολύ στην καθημερινότητα μας. Σαφώς δε είναι πλέον ορατό ότι θα διεκδικούν και ζωτικό πολιτικό ρόλο, γιατί θα διαχειρίζονται απίστευτα τρισεκατομμύρια δολάρια, ευρώ και άλλα διεθνή νομίσματα όπως το κινέζικο για παράδειγμα. Το νόμισμα έχει όμως και την άλλη πλευρά του, διόλου ασήμαντη.

Όσο πιο πολύπλοκη, ρευστή και γρήγορα μεταβαλλόμενη είναι μια εποχή, οι πάσης φύσεως κερδοσκόποι, καιροσκόποι και επιτήδειοι έμποροι φόβου, τρίβουν τα χέρια τους από χαρά. Η δυνητική πελατεία τους σε όλα τα επίπεδα αυξάνεται εκθετικά, που σημαίνει άνοδο του ανορθολογισμού και άρα «χρυσές ημέρες» για τους εμπόρους του. Τους δημαγωγούς και τους λαϊκιστές,που ξέρουν πώς να πουλάνε φούμαρα σε αμαθείς ή ξερόλες και λοιπούς φουκαράδες.

Όποιος θέλει να μάθει και να καταλάβει τι συμβαίνει σήμερα στην παγκόσμια οικονομία και γιατί φαινόμενα όπως ο πληθωρισμός, ο στασιμοπληθωρισμός και οι νομισματικές ανισορροπίες βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα μεγάλων εφημερίδων, θα πρέπει να αφιερώσει λίγο χρόνο, για να διαβάσει τις 112 σελίδες του μικρού και περιεκτικού βιβλίου των Σπύρου Βλιάμου και Κων. Γκράβα για τις Κεντρικές Τράπεζες και τον ζωτικό ρόλο τους στην λειτουργία μιας οικονομίας. Το βιβλίο είναι καλογραμμένο, εύληπτο, πλούσιο σε πρακτικά παραδείγματα και εμπλουτισμένο με ερμηνευτικά εργαλείο που επιτρέπουν στον αναγνώστη να πάει πιο μακρυά στις ενδεχόμενες απορίες του.

Πότε και γιατί άρχισαν να δημιουργούνται οι Κεντρικές Τράπεζες; Πώς εκδίδουν χρήμα και τι αξία έχει το τελευταίο; Πόσο επηρεάζεται από την πολιτική και σε ποιο βαθμό οι ίδιες την επηρεάζουν; Θα έχουμε παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο ή σε κάποια φάση Αμερική – Κίνα και Ευρώπη θα βρουν τρόπους συνύπαρξης;

Ποιο ρόλο παίζει η παγκοσμιοποίηση στις διεθνείς νομισματικές εξελίξεις και πόσο μπορεί να συμβάλλει στην εξεύρεση λύσεων στα σημερινά προβλήματα;

Σε αυτά και άλλα ακόμη ερωτήματα ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΚΠΑ κ. Σπύρος Βλιάμος και ο δρ. Κων. Γκράβας, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και στην Ανώτατη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας δίνουν εύστοχες απαντήσεις που κάνουν ποιοτικά καλύτερη την οικονομική γνώση.

Το βιβλίο «Κεντρικές Τράπεζες» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος), αποτελεί μια μικρή αλλά εξόχως έγκυρη εισαγωγή, περιγράφοντας την ιστορία και τον ρόλο αυτών των ιδρυμάτων στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Μέσα από την ιστορική εξέλιξη των κεντρικών τραπεζών μέχρι σήμερα, το βιβλίο ανιχνεύει τους μηχανισμούς που θεμελιώνουν την εμπιστοσύνη στο νόμισμα, την ανάγκη εξισορρόπησης της ανεξαρτησίας, αυτών των ιδρυμάτων, με τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, καθώς και την καθοριστική σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την αποτροπή δυνητικά καταστροφικών κρίσεων.Η ανάγκη αυτή σήμερα είναι κάτι παραπάνω από ζωτική και επείγουσα βέβαια.

Ο Αυστριακός οικονομολόγος Ludwig von Mises υποστήριζε ότι τα οικονομικά φαινόμενα δεν μπορούν να εξετάζονται σε απομόνωση από την πολιτική επιστήμη, την ιστορία, τη φιλοσοφία και την κοινωνιολογία. Στις φυσικές επιστήμες, η γνώση προέρχεται από το πείραμα. Οι φυσικοί επιστήμονες μπορούν, σε ένα εργαστηριακό πείραμα, να απομονώσουν διάφορους παράγοντες και να παρατηρούν τις αλλαγές όταν μεταβάλλεται κάποιος από αυτούς. Στο πεδίο της ανθρώπινης δράσης, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η εμπειρία είναι περίπλοκη και προκύπτει από τη συνεργεία διαφόρων παραγόντων, όλοι εκ των οποίων επιφέρουν αλλαγές. Επομένως, στις κοινωνικές επιστήμες δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε ελεγχόμενα πειράματα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομικό αρθρογράφο των Financial Times, Martin Wolf, ο διαχωρισμός της οικονομικής συμπεριφοράς από άλλες πτυχές της κοινωνίας μπορεί να είναι σοβαρά παραπλανητικός. Επίσης, μια άλλη δυσκολία είναι ότι το μέλλον είναι εγγενώς αβέβαιο· δεν μπορεί να υπολογιστεί. Πολλές ανθρώπινες συμπεριφορές και ορισμένοι θεμελιώδεις οικονομικοί θεσμοί, όπως για παράδειγμα η επιθυμία διακράτησης χρήματος, είναι αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος.Η πολυπλοκότητα συνεπώς είναι σοβαρό στοιχείο δημιουργίας αβεβαιότητας, κάτι που κάνει εξαιρετικά ρευστή την πορεία της πραγματικότητας.

Πριν από περίπου έναν αιώνα, ο John Maynard Keynes έγραφε ότι αυτή η εγγενής αβεβαιότητα εξηγεί τη σημασία που απέδιδε πάντοτε η κοινωνία σε θεσμούς που οικοδομούν προσδοκίες εμπιστοσύνης και ασφάλειας.

Με αφορμή την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση της περασμένης δεκαετίας, ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman διατύπωσε την άποψη ότι η παγκόσμια οικονομική ιστορία θα έπρεπε να αποτελεί βασικό μέρος ενός προγράμματος σπουδών στα οικονομικά, καθώς στα μακροοικονομικά είναι απαραίτητη η επαρκής γνώση και κατανόηση για την κατάρρευση του χρυσού κανόνα κατά τη δεκαετία του 1930, για ό,τι πραγματικά συνέβη στον στασιμοπληθωρισμό της δεκαετίας του 1970, για την κρίση του ευρώ στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Σε αυτό το επιστημολογικό πλαίσιο, το βιβλίο μας βοηθά να καταλάβουμε τι συμβαίνει και σήμερα, μακρυά από συνομωσίες και λοιπές δράσεις διεθνούς παραπληροφόρησης.

Παραπληροφόρηση η οποία όσο πιο πολύπλοκες θα γίνονται οι κοινωνικές μας σε λειτουργικό και παραγωγικό επίπεδο, τόσο περισσότερο θα μετατρέπουν την οργάνωση της άγνοιας σε μέσο εξουσίας. Και αυτή είναι ήδη μια μεγάλη πηγή ανισοτήτων, περί της οποίας για ευνόητους λόγους δεν γίνεται και η ανάλογη συζήτηση. Φεύ…Θετική από την άποψη αυτή η προσπάθεια των εκδόσεων Παπαδόπουλος με τη σειρά «Μικρές Εισαγωγές».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ζητάμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής. Όμως αυτός ο εθνικός στόχος δεν επιτυγχάνεται με όσα περιλαμβάνει ο κυβερνητικός σχεδιασ...

Στ' αχνάρια του Τραμπ στον Περσικό Κόλπο

Στα ψιλά γράμματα της δημοσιότητας πέρασε το γεγονός της παρουσίας τις τελευταίες ημέρες του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS D. Eisenhower στον Περσικό κόλπο. Μάλιστα σύμφωνα με δο...

Φόρτωση άρθρων...